İstanbul halkının ev içi gündeminden duygu durum seviyelerine, ekonomik tercihlerinden iş memnuniyetlerine kadar birçok başlık altında veriler sunan İstanbul Barometresi araştırması nisan ayı sonuçları yayınlandı. Mart ayında olduğu gibi nisan ayında da ekonomi ve enflasyon İstanbulluların gündeminden düşmedi.
EKONOMİK SIKINTILAR
İstanbullulara nisan ayında evde en çok ne konuşulduğu soruldu. Katılımcıların yüzde 80,4’ü ekonomik sıkıntılardan bahsedildiğini söyledi. Bu konuları Ramazan Bayramı, ailevi olaylar ve sağlık sorunları takip etti. Geçtiğimiz üç ay boyunca, ev içerisinde ekonomik sıkıntılardan bahsedildiğini belirten hane oranının yüzde 70’in üzerinde olduğu görüldü. Bu oran ocak ayında yüzde 56’ydı.
KİRA SORUNU ARTIYOR
Katılımcıların yüzde 40,5’i İstanbul’un gündeminin ekonomik sıkıntılar olduğunu belirtti. İstanbul’un gündeminde ikinci sırada yüzde 33,1 ile İstanbul’da yüksek artış gösteren konut satış/kiralama ücretleri geldi.
ÜLKE GÜNDEMİ ENFLASYON OLDU
Katılımcıların yüzde 67,7’si Türkiye genelinde yaşanan yüksek enflasyonun, yüzde 12,7’si ise Rusya – Ukrayna Savaşı’nın nisan ayında Türkiye’nin gündemi olduğunu belirtti. Katılımcılara göre Türkiye gündeminde üçüncü sırada yüzde 5,7 ile Gezi Parkı davası sonucunda yargılanan kişilere ağırlaştırılmış cezaların verilmesi yer aldı.
MİKTAR VE ÇEŞİTLERİ AZALTIYORLAR
Katılımcıların yüzde 65,9’u son aylarda değişen ekonomik koşullar sebebiyle gıda alışverişlerinde aldığı gıda miktarını azalttığını belirtirken, yüzde 48,8’i ürün çeşidinin azaldığını, yüzde 47,3’ü ise indirime giren ürünleri tercih ettiğini belirtti.
İstanbulluların yüzde 56,8’i alışveriş esnasında gıda ürünlerinde ilk dikkat ettiği özelliğin fiyatı olduğunu belirtirken yüzde 14,8’i ilk dikkat ettiği özelliğin ürünün kalitesi olduğunu ifade etti. Katılımcıların yüzde 31,6’sı dengeli ve yeterli gıdaya ulaşabildiğini, yüzde 10’u ise kısmen erişebildiğini belirtti.
EKONOMİDE KARAMSAR TABLO
Katılımcıların yüzde 49,8’i Türkiye’nin ekonomik durumunun kötüleşeceğini, yüzde 30,2’si değişmeyeceğini, yüzde 20’si ise iyileşeceğini düşündüğünü belirtti. Katılımcıların yüzde 45,4’ü ise kendi ekonomik durumunun kötüleşeceğini, yüze 38,4’ü durumunun değişmeyeceğini, yüzde 16,2’si ise durumunun iyileşeceğini düşündüğünü belirtti.Nisan ayında katılımcıların yüzde 43,4’ü geçinemediğini belirtti. Yüzde 40,3’ü kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 22,7’si bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini,yüzde 20,7’si geçinmekte zorlandığını, yüzde 16,3’ü ise geçinebildiğini ve kenara para da koyabildiğini belirtti.
STRES VE KAYGI SEVİYESİ 7,6
Katılımcılara nisan ayındaki duygu halleri soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres ve kaygı seviyesi 7,6 olarak ölçüldü. İstanbulluların yaşam memnuniyeti aydan aya düşüyor. Katılımcıların 10 üzerinden değerlendirmeleri istenen nisan ayındaki yaşam memnuniyeti seviyesi 4,3 olarak belirlenirken mutluluk seviyesi 4,7 olarak ölçüldü.