İBB Meclisi, İstanbulkart’ın alışveriş ve diğer şehircilik uygulamalarında da kullanılabilecek nakit para kartına dönüştürülmesini onayladı
Erhan DEMİRTAŞ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi toplantısında, İstanbulkart’ın alışveriş ve diğer şehircilik uygulamalarında da kullanabilecek nakit para kartına dönüştürülmesini içeren rapor görüşüldü. Belediye şirketlerinden BELBİM’in (İstanbul Belediyeler Bilgi İşletim Sistemi) tasarladığı ve toplu ulaşımda yoğun olarak kullanılan İstanbulkart’ın, alışveriş ve diğer şehircilik uygulamalarında da kullanılabilecek nakit para kartına dönüştürülmesi ve bu konuda BELBİM’e 15 yıl yetki verilmesi oy çokluğuyla kabul edildi.
BELBİM, bu proje için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne her yıl 1,5 milyon lira + KDV payını ödeyecek ve ücret her yıl yeniden değerlendirilecek.
PJOJE NASIL İŞLEYECEK?
BELBİM’in yürüttüğü projeyle İstanbulkart, 2016 yılında mikro ödemelerde ve şehircilik uygulamalarında kullanılabilecek bir elektronik para kartı haline dönüştürülecek. İstanbulkart’ı ulaşım dışında da her alanda kullanabilecek bir alışveriş kartına dönüştürmeyi hedefleyen projeyle, market, restoran ve kafeterya gibi yerlerde İstanbulkart ile alışveriş yapılabilecek. İSPARK ödemelerinin de gerçekleştirilebileceği kartla yapılan harcamaların cep telefonu veya internet üzerinden takip edilmesi planlanıyor.
BELBİM, Banka Denetleme ve Düzenleme Kurulu’na (BDDK) elektronik para kuruluşu başvurusunu Haziran ayında yaptı. Yeni nesil poz cihazlarında İstanbulkart’ın geçmesi için altyapı çalışmaları da sürdürülüyor.
“SİYASİ AMAÇLI KULLANILACAK”
İBB Meclisi’ndeki 128 CHP’li üye, İstanbulkart’ın alışveriş uygulamalarında kullanılmasına karşı ret oyu kullandı. İBB ve Kadıköy Belediyesi Meclisi’nin CHP’li üyesi Hakkı Sağlam, konuyla ilgili Gazete Kadıköy’e değerlendirmede bulundu. Projenin siyasi amaçlar için kullanılacağını ifade eden Sağlam, “Bizim projeye karşı çıkmamızın en temel sebebi; bu projenin siyasi amaçlar için kullanılacak olmasıdır. İBB, bu uygulama ile milyonlarca insanın kimlik bilgilerine kolayca ulaşacak” açıklamasını yaptı. BELBİM’in ilk 6 ayda 9 milyon TL zarar ettiği bilgisini paylaşan Sağlam, “BELBİM’in zararı İBB’nin bütçesinden karşılanıyor. Zarar eden bir yazılım şirketiyle yeni bir proje hazırlamak anlaşılır değil” dedi.
Uygulamaya konulacak yeni proje ile milyonlarca İstanbullunun borçlandırılacağını belirten Sağlam, “Piyasanın böyle bir uygulamaya ihtiyacı yok. Bankalar zaten kredi kartı veriyor. İBB’nin bir banka gibi çalışmasını doğru bulmuyorum” değerlendirmesini yaptı.
Sağlam, geçtiğimiz yıllarda özel halk otobüslerinin ücretlerinin geç verildiğini hatırlatarak, “Bu uygulama dolmuş ve taksilerde nasıl hayata geçirilecek? İstanbul’un ulaşımında ciddi bir sorunun ortaya çıkacağını düşünüyorum” dedi.