İPA tarafından her ay düzenli olarak gerçekleştirilen İstanbul Barometresi araştırması İstanbulluların evdeki gündemlerinden İstanbul ve Türkiye gündemine, duygu durumlarından ekonomik durumlarına kadar birçok başlıkta İstanbul’un nabzını tutuyor. İstanbullularla telefon anketi yapılarak elde edilen veriler, kamuoyu ile paylaşılıyor.
GÜNDEM DEĞİŞMİYOR
İstanbul Barometresi ekim ayı raporu verilerine göre; katılımcıların yüzde 74,6’sı evde en çok ekonomik sorunların konuşulduğunu belirtti. Ekonomik sorunları, ailevi sorunlar ve sağlık sorunları takip etti. Rapora göre ekim ayında İstanbul’un gündeminde de ilk sırada ekonomik sorunlar yer aldı. Katılımcıların yüzde 44,5’i ekonomik sorunların, yüzde 23,4’ü sığınmacılara yönelik tartışmaların ekim ayında İstanbul’un gündemi olduğunu belirtti. Eylül ayı ile kıyaslandığında sığınmacılara yönelik tartışmaların oranında artış olduğu görüldü. Katılımcılar için İstanbul’un gündeminde üçüncü sırada ise Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattının açılması vardı.
Katılımcılara göre İstanbul’un ilk üç sorunu yüzde 57,6 ile sığınmacılar, yüzde 52,4 ile ekonomik sorunlar ve yüzde 42,2 ile trafik olarak belirlendi. Geçen aya göre incelendiğinde ekonomik sorunlar ve trafiğin payında artış görüldü. Katılımcıların yüzde 61,1’i Bartın’da meydana gelen maden kazasının, yüzde 12,9’u döviz kurunda yaşanan hareketliliğin ekim ayında Türkiye’nin gündemi olduğunu belirtti. Katılımcılar için Türkiye’nin gündeminde üçüncü sırada sansür yasası tartışmaları yer aldı.
İSTANBULLULAR ENDİŞELİ
Katılımcıların yüzde 59,2’si ekim ayında yeterli gıdaya ulaşamayacağından endişelendiğini ifade etti. Maddi yetersizliklerden dolayı istediği gıdaları alamayanların oranı ise geçen aya göre artış göstererek yüzde 64,2 oldu. Katılımcıların yüzde 57,8’i ise ekim ayında yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü belirtti.
YÜZDE 43,7’Sİ GEÇİNEMİYOR
Ekim ayında katılımcıların yüzde 43,7’si geçinemediğini belirtirken, yüzde 23,1’i “bazı ödemeleri yapamıyorum ve borca giriyorum” cevabını verdi. Ankete katılanların yüzde 20,6’sı aslında pek geçinemediğini, yüzde 46,6’sı ise kıt kanaat geçinebildiğini paylaştı.Katılımcıların yüzde 48,6’sı Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini belirtirken yüzde 30’u değişmeyeceğini, yüzde 21,4’ü iyileşeceğini belirtti.
MUTLULUK SEVİYESİ 5,3
Katılımcılara ayrıca ekim ayındaki duygu halleri sorularak 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres ve kaygı seviyesi ekim ayında 7,3 olarak ölçüldü. Yaşam memnuniyeti seviyesi 5,1 olarak belirlenirken mutluluk seviyesi 5,3 olarak ölçüldü.