İstanbullu'nun, Haydarpaşa nöbeti

Tren seferlerinin kaldırılmasına ve gar binasının yeni düzenleme projesine karşı tepkilerini dile getirenler, her Pazar günü Haydarpaşa Garı’nda biraraya gelmeye devam ediyor.

22 Şubat 2012 - 14:52

Yüksek hızlı tren projesi kapsamında Anadolu’dan Haydarpaşa Garı’na yapılan tren seferlerinin kaldırılmasına ve gar binasına yönelik planlarına yönelik tepkiler sürüyor.

ABD'den dünyaya yayılan Occupy Wall Street (Wall Street'i işgal et) hareketinin benzeri, İstanbul’da Haydarpaşa Garı'nın kapatılmaması için 5 Şubat Pazar günü yapılmıştı. Sosyal medya üzerinden “OCCUPY HAYDARPASA!” (Haydarpaşa’yı işgal et) sloganıyla örgütlenenler, her pazar burada eylem yapacaklarını açıklayarak, Haydarpaşa'ya sahip çıkan herkesi de eyleme davet etmişti. İşte o günden bu yana her pazar saat 13.00'te yapılan eylemlerin, 3.'sü geçen pazar gerçekleştirildi.
CHP Kadıköy İlçe Örgütü'nden bir grup CHP'li, İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt ile birlikte gar merdivenlerinde basın açıklaması yaptı. Kadıköy CHP İlçe Başkanı Necati Ekşi, Haydarpaşa Garı'nın misyonunu kaybetme durumuyla karşı karşıya olduğunu anımsatarak, “Hızlı tren için Demiryolları tadilatı gerekçesiyle kapatma tehdidiyle karşı karşıyadır. Asıl amaç hızlı tren yapılmasından ziyade garın sermaye gruplarına satılması açık açık ortadadır” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de “Uzun zamandır Haydarpaşa’nın yok edilmesiyle ilgili planı yürürlüğe koyan AKP önce son derece yetersiz, bu konuda ruhsatı olmayan firmaya çatı imalatı yaptırmış maalesef bu çatı yanmıştır. Ardından Haydarpaşa imar planı yapılarak yerleşime açılmak için Büyükşehir Belediyesi’nden geçirilmiştir. Haydarpaşa otel yapılıp etrafı rezidanslarla döşenecektir. Buradaki en büyük sorun şudur. Günlük 20 bin kişi ucuz ve güvenli seyahatten yararlanıyordu. Bunların önü tamamen kesildi. Bizim talebimiz şuydu tek hat açık kalsın tek hat yapılsın. Vatandaşlarımızı hızlı tren diye kandırıyorlar” dedi. Daha sonra da Kadıköy Halkevi üyeleri, Halkevleri'nin 80. kuruluş yıldönümü olan 19 Şubat 2012 günü Haydarpaşa için sokağa çıktı. 12.30’da Kadıköy Boğa heykelinden başlanan yürüyüş, gar merdivenlerinde sona erdi. Buarada Haydarpaşa Dayanışması bileşenleri ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadıköy Meclisi üyeleri ile buluşularak, daha kalabalık bir grup oluştu. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Hasan Bektaş, “Her Pazar saat 13.00’de burada, Haydarpaşa'da olacağız” dedi.

ARŞİV