İstanbulluların yüzde 16’sı: Evde yiyecek yok

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) İstanbul Barometresi raporuna göre araştırmaya katılanların yüzde 16’sı eylül ayında maddi yetersizlikten dolayı evde yiyecek olmadığı zamanların olduğunu belirtti

27 Ekim 2022 - 10:26

İstanbul halkının ev içi gündeminden duygu durum seviyelerine, ekonomik tercihlerinden iş memnuniyetlerine kadar birçok başlıkta İstanbul’un nabzını tutan İstanbul Barometresi Araştırması’nın eylül ayı sonuçları yayınlandı. İBB’ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı tarafından hazırlanan İstanbul Barometresi Eylül 2022 Raporu, 23 Eylül- 21 Ekim2022 tarihleri arasında 601 İstanbul sakini ile telefon üzerinden görüşülerek hazırlandı.

EKONOMİ İLK SIRADA

Katılımcılara eylül ayında evde en çok ne konuşulduğu soruldu. Katılımcıların yüzde 65,7’si ekonomik sorunların konuşulduğundan bahsetti. İstanbulluların ev içi gündeminde ikinci sırada okulların açılması yer aldı. Katılımcıların yüzde 55,4’ü ekonomik sorunların, yüzde21,8’i sığınmacılara yönelik tartışmaların eylül ayında İstanbul’un gündemi olduğunu belirtti. Katılımcılara göre İstanbul’un ilk üç sorunu yüzde 61,2 ile sığınmacılar, yüzde 50 ile ekonomik sorunlar ve yüzde 41,8 ile trafik olarak belirlendi. Geçen aya göre ekonomik sorunlar ve trafiğin payında artış görüldü.

TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİ

TOKİ’nin yürüttüğü Sosyal Konut Projesi ve döviz kurunda yaşanan hareketlilik ülke gündeminin başında yer alan iki konu oldu. Katılımcıların yüzde 23,6’sı TOKİ’nin yürüttüğü sosyal konut projesinin, yüzde 18'i döviz kurunda yaşanan hareketliliğin eylül ayında Türkiye’nin gündemi olduğunu belirtti. Katılımcılara göre Türkiye gündeminde üçüncü sırada yüzde 12,9 ile Yunanistan’ın bazı adaları silahlandırması sonucu yaşanan Yunanistan-Türkiye gerginliği yer aldı.

UMUTSUZLARIN ORANI ARTIYOR

Katılımcıların yüzde 62,8’i eylül ayı içerisinde maddi yetersizlikten dolayı tercih ettiği gıdaları alamadığını kaydetti. Katılımcıların yüzde 15,8’i ise eylül ayında maddi yetersizlikten dolayı evde yiyecek olmadığı zamanların olduğunu belirtti. İstanbulluların yüzde 51,5’i Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini belirtirken yüzde 28,2’si değişmeyeceğini, yüzde 20,2’si ise iyileşeceğini söyledi. Geçen aya göre Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini düşünenlerin oranında artış görüldü.

Katılımcıların yüzde 46,1’i kendi ekonomik durumunun kötüleşeceğini, yüzde 32,9’u durumunun değişmeyeceğini, yüzde 20,9’u ise durumunun iyileşeceğini düşündüğünü belirtti. Ağustos ayında kendi ekonomisinin kötüleşeceğini belirten katılımcıların oranı yüzde 41,4 idi.

YÜZDE 7’Sİ ÖDEYEMİYOR

Eylül ayında katılımcıların yüzde 42,6’sı geçinemediğini belirtirken, yüzde 41,8’i kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 22,3’ü aslında pek geçinemediğini, yüzde 20,3’ü bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 15,5’i ise geçinebildiğini ve kenara para da koyabildiğini belirtti. Geçinemediğini belirten İstanbulluların oranında ağustos ayına göre artış görüldü. Birikim yapabildiğini belirten katılımcıların; yüzde 34,4’ü altın, yüzde 29,5’i döviz aldığını belirtti.

Kredi kartı kullananların yüzde 50,8’i aylık kredi kartı borcunun tamamını, yüzde 34,9’u ise borcun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. Yüzde 6,8’i asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 0,5’i asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtirken, yüzde 7’si ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti. Çalıştığını belirten katılımcıların yüzde 76,2’si çalıştığı işten memnun olduğunu dile getirdi. İş arayan katılımcıların ise yüzde 26’sı yakın dönemde iş bulabileceğine inandığını belirtti.

STRES SEVİYESİ 7,4

Katılımcılara eylül ayındaki duygu halleri soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres seviyesi 7,4, kaygı seviyesi 7,3 olarak ölçüldü. Katılımcıların 10 üzerinden değerlendirmeleri istenen eylül ayındaki yaşam memnuniyeti seviyesi 4,8 olarak belirlenirken mutluluk seviyesi 4,9 olarak ölçüldü.


ARŞİV