İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Planlama Ajansı’nın her ay düzenli olarak paylaştığı İstanbul Barometresi araştırmasının temmuz ayı sonuçları yayınlandı. 26 Temmuz- 5 Ağustos tarihleri arasında 610 İstanbul sakini ile telefon üzerinden görüşülerek hazırlanan raporda İstanbulluların ev içi gündemi, ekonomik tercihleri ve duyguları ele alındı.
Katılımcılara temmuz ayında evde en çok ne konuşulduğu soruldu. Katılımcıların yüzde 71,5’i ekonomik sorunların, yüzde 5,8’i konut satış ve kiralama fiyatlarındaki artışın konuşulduğundan bahsetti. Bu konuları ailevi konular ve tatil planları takip etti. Dört aydır İstanbul’un gündemini ekonomik sorunlar ve İstanbul'da konut satış ve kiralama fiyatları oluşturuyor. Temmuz ayında katılımcıların yüzde 40,2’si ekonomik sorunların,yüzde 36,4’ü İstanbul’da konut satış ve kiralama fiyatlarındaki artışın İstanbul’un gündemi olduğunu belirtti.
İstanbullulara göre temmuz ayında Türkiye’nin gündemi akaryakıt zamları ve döviz kurunda yaşanan hareketlilik oldu. Katılımcıların yüzde 20,7’si akaryakıt zamlarının, yüzde 14,6’sı döviz kurunda yaşanan hareketliliğin temmuz ayında Türkiye’nin gündemi olduğunu belirtti. Katılımcılara göre Türkiye gündeminde üçüncü sırada yüzde 13,7 ile sağlık çalışanlarına şiddet vakaları yer aldı.
GIDAYA ERİŞMEK SORUN
Raporda öne çıkan konulardan biri de gıdaya erişimde yaşanan sorunlar oldu. Katılımcıların yüzde 62,9’u haziran ayında yeterli gıdaya ulaşım konusunda endişe yaşadığını belirtmişti. Temmuz ayında bu oranın arttığı görüldü. Katılımcıların yüzde 70,1’i bu ay içerisinde maddi yetersizlikten ötürü tercih ettiği gıdaları alamadığını kaydederken, yüzde 61,7’si temmuz ayında yeterli gıdaya ulaşma konusunda endişe yaşadığını söyledi. Alt sosyoekonomik gruba ait katılımcılarda bu oranın yüzde 80,1 olduğu görülürken, vatandaşların yüzde 62,1’i yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü belirtti. Çocuklu ailelerde bu oran yüzde 66,1 iken gelir düzeyine göre bakıldığında 5.000 TL ve altı gelire sahip katılımcıların yüzde 86,3’ünün yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğü görüldü.
YÜZDE 43,6’SI GEÇİNEMİYOR
Katılımcıların yüzde 48,4’ü kendi ekonomik durumunun kötüleşeceğini, yüzde 34,2’si durumunun değişmeyeceğini, yüzde 17,4’ü ise durumunun iyileşeceğini düşündüğünü belirtti.Araştırmanın sonuçlarına göre temmuz ayında katılımcıların yüzde 43,6’sı geçinemediğini, yüzde 25,1’i bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 18,5’i geçinmekte zorlandığını, yüzde 41,2’si kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 15,2’si ise geçinebildiğini ve para biriktirebildiğini kaydetti.
Raporun sonuçlarına göre iş arayan katılımcılar arasında yakın dönemde iş bulabileceğini düşünen katılımcı oranı yüzde 40,7 oldu. Çalıştığını belirten katılımcıların yüzde 72,8’i çalıştığı işten memnun olduğunu, yüzde 68,8’i işten çıkarılma korkusu duymadığını, iş arayan katılımcıların yüzde 40,7’si yakın dönemde iş bulabileceğine inandığını belirtti.
STRES SEVİYESİ YÜKSELDİ
Katılımcılara temmuz ayındaki duygu halleri de soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. Haziranda 7,4 çıkan İstanbulluların ortalama stres ve kaygı seviyesi temmuz ayında 7,5 olarak ölçüldü. Katılımcıların 10 üzerinden değerlendirmeleri istenen temmuz ayındaki yaşam memnuniyeti seviyesi 4,6 olarak belirlenirken mutluluk seviyesi 4,7 olarak ölçüldü.