İstanbullunun yüzde 57.1’i geçinemiyor

İstanbul İstatistik Ofisi raporuna göre İstanbulluların yüzde 57.1’i geçinecek kadar para kazanamıyor. Borç alarak yaşıyor, kredi kartlarının sadece asgari ödemesini yapabiliyor

25 Şubat 2021 - 13:10

İBB İstanbul Planlama Ajansı bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul İstatistik Ofisi, İstanbul’un nabzını tutan “İstanbul Barometresi”nin dördüncüsünü yayınladı. İstanbul halkının ev içi gündeminden duygu durum seviyelerine, ekonomik tercihlerinden iş memnuniyetlerine kadar birçok başlıkta yapılan araştırma, 25 Ocak 2021 – 8 Şubat 2021 tarihleri arasında,741 İstanbul sakini ile telefon üzerinden görüşülerek hazırlandı.

BORÇLA GEÇİNİYORLAR

“İstanbul Barometresi Ocak 2021 Raporu”nda ulaşılan sonuçlar şöyle:

  • * Türkiye ekonomisinin yakın dönemde kötüleşeceğini düşünen katılımcıların oranı, geçen aya göre artarak yüzde 50.8’e yükseldi.
  • * Katılımcıların yüzde 57.1’i, Ocak ayında geçinecek kadar para kazanamadığını belirtirken, yüzde 39,8’i geçinecek kadar para kazanabildiğini söyledi.
  • * Araştırmaya katılanların yüzde 45,3’ü borç aldığını; yüzde 3,8’i borç verdiğini; yüzde 2,2’si hem borç verip hem borç aldığını belirtti.
  • * Kredi kartı kullandığını belirten katılımcıların yüzde 31’i, kredi kartı borcunun tamamını ödeyebildiğini; yüzde 42,9’u ise asgari tutarı ödediğini belirtti. Katılımcıların yüzde 18,7’si hiç ödeyemediğini, yüzde 5,3’ü asgari-tamamı arasında bir tutar ödediğini, yüzde 2,1’i ise asgariden az tutar ödediğini kaydetti.
  • * Katılımcıların yüzde 23.7’si işten çıkarılma korkusu duyduğunu, yüzde 7,8 kısmen böyle bir korkuya sahip olduğunu, yüzde 68.5’i işten çıkarılma korkusu duymadığını söyledi.
  • * Ocak ayında, İstanbulluların stres seviyesi yüzde 7,5, kaygı seviyesi 7,2 ölçüldü. Kadınların stres seviyesi 8 iken, erkeklerin stres seviyesi 7,1 oldu.
  • * Yaşam memnuniyeti seviyesi geçen aya göre azalarak yüzde 4,4 olarak belirlenirken mutluluk ve huzur seviyesi de bir önceki aya göre azaldı.
  • * Araştırmaya göre ocak ayında, geçmiş üç aya göre, aile ortamında tartışma arttı. Katılımcıların yüzde 35’i, ocak ayında yüksek sesli bir tartışmaya girdiğini belirtirken, tartışmaların yüzde 54,9’unun aile ortamında gerçekleştiği tespit edildi.

İstanbul Barometresi, Ocak 2021 bilgilerine https://istatistik.istanbul/ adresinden ulaşabilirsiniz


ARŞİV