İBB bütçesi ve stratejik planı İstanbulluların katılımıyla belirlendi. 137 bin 667 İstanbullu internet üzerinden, 45 bin 251 kişi ise yüz yüze yapılan anketlere katıldı. Stratejik plan için bin 115 kurum ve sivil toplum kuruluşunun görüşü alındı.
Katılımcılığın önemine vurgu yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Mevzuat ile ters düşmeyen ama onun ötesine geçen bir yönetim uygulayacağız. Ulaşılabilirlik, çevreye duyarlı, üreten, paylaşan, yaşayan İstanbul, eşsiz miras, finansal sürdürülebilirlik, katılım ve yenilikçi yönetim başlıklarıyla sekiz tema ürettik. 2020-2024 stratejik planı rakamlardan oluşan, sayfalar yığını olmasını kesinlikle istemiyoruz” dedi.
Yeni yılda neler yapılacak?
Stratejik plana göre raylı sistemin ulaşımdaki payı yüzde 20’lerden 30’lara çıkarılacak. Otopark, araç kapasitesi 94 binden 194 bine çıkacak. Kişi başına düşen aktif yeşil alan 7 metrekareden 9 metrekareye, sosyal hizmetten yararlanan kişi sayısı 872 binden 2 milyon 552 bine çıkacak.
İmamoğlu, göreve geldiklerinde İBB’de yoğun bir bütçe açığı olduğunu söylerken “Maliye Bakanlığı payının ödenmesinin de 15-16 gün önce bizden önceki yönetime gönderildiğini ve kullanıldığını biliyorsunuz. Vadesi geçmiş borçlarımız artmıyor, hala devraldığımız 5,8 milyar seviyesindedir. Borçlarımızı ödememize rağmen neler yaptık ve nasıl başardık? Tasarruf politikasını hayata geçirdiğimizi vatandaşlarımızın bilmesini isterim. İsrafa hep birlikte son verdik, daha fazlasına da son vereceğiz. Bu yapılan hiçbir işi biz planlamadık ama biz süreci toparlamaya çalıştık. Yatırımları da önceki yönetim planladı, biz sadece onları yönetmek zorunda kaldık. Bütçe açığını 4,9 milyara kadar indirdik. 3 milyar TL’lik bir tasarruf sağladık. 2,2 milyarlık borçlanma yetkisi alarak 8 milyarlık açığı yönettik. Yatırımların hiçbiri durmadığı gibi yenilerine başladık. İki metro hattında iki yıl sonra inşaatlar yeniden başladı, üçüncüsüne de en kısa sürede başlayacağız. Biz iş başına geldiğimizde iştiraklerimiz hareket edemez vaziyetteydi. İBB’nin kendi ihalesine giremeyecek haldelerdi. Devlete olan vergi borçları ödenememişti. Büyük bir bölümünü ödedik, bir kısmını da yapılandırdık. İGDAŞ hariç 600 milyon TL’lik fark yarattık, İGDAŞ ile birlikte 900 milyon TL’lik kar ile bu yılı kapatıyoruz. En az iki katına çıkaracağımızı ifade etmek istiyorum. İSKİ’de tarife talebimize karşı çıkıldı ama yatırımlar devam edecek. İETT’de de bunu göstereceğiz. Asıl performansımız bundan sonra görülecek” diye konuştu.
2020 bütçesi 25,9 milyar
İBB’nin 2020 bütçesinde toplam gelir 21 milyar 300 TL, gider 25 milyar 850 milyon TL olarak planlanıyor. Bu çerçevede 4 milyar 700 milyon TL’lik net finansman ihtiyacı var. 2020’de, gelirlerde yüzde 12’lik bir artış olacağını belirten İmamoğlu, 10 milyar TL civarında yeni yatırım yapılacağını söyledi. Bu yatırımların en büyük payı ise metrolara ayrılacak.
Bir diğer önemli konu ise borç. 2014 yılında 6 milyar TL olan borç, 2019’un altıncı ayında 23,5 milyar TL oldu. Yani beş yılda İBB’nin borcu dört kat arttı. İBB’nin en büyük gelir payı olan merkezi hükümetten gelen paylar ise yüzde 90’ın altında kaldı.
AKP: “Enkaz edebiyatı yalan”
İBB Meclisi AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu ise şunları söyledi: “Stratejik planlar niyeti, bütçeler de kabiliyeti gösterir. Seçimden üç ay önce mevcut belediyenin enkaz edebiyatının yalan olduğunu söylüyor. Bugüne kadar söylenenlerin hiçbir karşılığı olmadığı, bu kurumun ne kadar iyi yönetildiğini, ne kadar liyakatli insanlarla yönetildiğini, kent vizyonunu ne kadar kurguladığını hazırlanan stratejik plan söylüyor.”
“Hayali bir bütçe getirmişsiniz” diyen Göksu, “Bu bütçe için tablo yapacak olursanız, borçlanma ve satış bütçesi, siyasi açıdan iş yapmama, temel atmama bütçesi, vatandaş açısından mazeret bütçesidir” diye konuştu.
İBB’nin 2020 yılı gelirleri ana başlıklarla şu kalemlerden oluşuyor:
Kişi ve kurumlardan alınan paylar 15 milyar 710 milyon lira
Arsa, daire, dükkan, ofis gibi taşınmazların satışından elde edilecek gelirler 4 milyar 39 milyon lira
Mal ve hizmet satış gelirleri, kurumlar karları gelirleri, kira gelirleri toplamı 1 milyar 248 milyon lira
Diğer kalemlerle birlikte 21 milyar 250 milyon lira
Gider kalemleri ise şöyle:
Mal ve hizmet alım giderleri 7 milyar 341 milyon 825 bin lira
Sermaye giderleri 9 milyar 874 milyon 330 bin lira
Cari transferler 2 milyar 576 milyon 403 bin lira; buradaki 2 milyar 40 milyon 782 bin liralık kısmı hanehalkına yapılan transferler oluşturuyor
Faiz giderleri bir milyar 506 milyon 300 bin lira
Yedek ödenek bir milyar 800 milyon lira
Diğer kalemlerle birlikte giderlerin toplamı ise 25 milyar 850 milyon lira