İstanbul’un bitmeyen dönüşümü

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da deprem riski taşıyan ilçeleri açıklayarak, binaların yenilenmesi gerektiğini söyledi. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, bina yenilenmelerinin şehrin ekonomik olarak iyi bölgelerinde değil en riskli bölgelerinden başlatılmasının gerektiğini vurguladı

02 Şubat 2017 - 13:51

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da en az 7 ile 7,5 şiddetinde deprem beklendiğini, 7 milyon binanın yenilenmesi gerektiğini ifade ederek olası bir depremde en riskli ilçeleri açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul İstanbul'da Kartal'dan başlayarak Beykoz'a doğru, Sarıyer'den başlayarak Avcılar'a ve Büyükçekmece'ye doğru deprem riskinin yüksek olduğunu kaydeden Özhaseki, "7 milyon bina yenilenmeli" dedi.

"Türkiye topraklarının yüzde 42'sinin deprem riski altında olduğunu belirten Özhakesi, “1999 sonrası yapılan binaların biraz daha sağlam olduğunu kabul ediyoruz.1999'da yönetmelik değişikliği var. Yeni binalar biraz sağlam. 5 milyon civarında. 1999 öncesi 15 milyon stok var. Bunların en az yarısı riskli. Yani 6-7 miyon binanın yenilenmesi, sağlam hale gelmesi gerekli. Özellikle en büyük risk İstanbul'da. 4 fay kırığı var. Dördününde zamanı dolmuş.Fay kırıklarının hepsi her an patlayabilir. Bilim adamlarının görüşü şu 2030'a kadar İstanbul'da büyük ihtimalle deprem olur.2050 diyenler azınlıkta. Büyük çoğunluğu 2030'u işaret ediyor. Deprem kesin. 7 ile 7,5 arasında şiddeti olacak" dedi.

İstanbul en riskli bölgelerinin kıyı bölgelerini olduğunu söylen Özhaseki, 'Deniz kenarları. Kartal'dan başlayarak Beykoz'a doğru, Sarıyer'den başlayarak Avcılar'a ve Büyükçekmece'ye doğru, özellikle birkaç katın üzerinde olanlar riskli gözüküyor. Bunun için çok hızlı olarak kentsel dönüşümün uygulanması lazım. Bunu yapacak olanlar belediyeler. Projelerini getiren belediyelere yardımlarımız oluyor. Bazı belediye başkanı arkadaşlarımız hiç aldırış etmiyor. Vatandaşlarımızın üzerine düşen görev; binalarının ölçümünü yaptırmak. Belediye başkanı arkadaşlar vatandaşlarımızı zorlasınlar. Projeleri bize getirsinler” açıklamasını yaptı.

3 BİN RİSKLİ BİNA

Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuvarı’nın verilerine göre; İlçede 2014 yılı Mart ayından bu yana 2311 adet binanın risk tespit analizini yaptı.  2000 yılından itibaren 2093 şantiyeye gidildi ve 83bin 259 adet taze beton numunesi alındı. Kadıköy’de şu anda ortalama 3 bin riskli bina tespiti yapıldı.

RİSKLİ YERLERDEN BAŞLANMALI”

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da hem İstanbul hem de Kadıköy’de yoğun bir şekilde devam eden kentsel dönüşüm süreci üzerine açıklamalarda bulundu. ‘İstanbul nereye gidiyor’ sorusunu sormamız gerekiyor diyen Nuhoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin riskli binaların yenilenmesi fikrinin doğru olduğunu belirterek şöyle konuştu:  “Tamam, bu binalar yenilenecek. Ama Bakırköy’de, Bağdat Caddesi’nde, Ataşehir’de 1 milyon dolarlık binalar yenileniyor. Bu şekilde bir şehir yenileme olmaz. Şehir yenilenecekse Bağcılar’da, Esenler’de, Güngören’de Hasanpaşa’da yani kentin varoşlarının yenilenmesi gerekiyor. Şimdi kentin kıymetli yerlerinde dönüşüm yapıyoruz. Bağdat Caddesi’ndeki binaların yüzde 70’i ya da 80’i sağlıklı binalar. Sağlıklı binaları yıkıyoruz ve dönüşüm yapmış oluyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

KAMU ARAZİLERİ İMARA AÇILACAK

İstanbul’da 55 bin hektarlık kamu arazisinin olduğunu söyleyen Nuhoğlu, 10 bin hektar arazinin imara açılmasının gündemde olduğunu da ekledi.  Askeri arazilerin de imara açılmasının planlandığını ifade eden Nuhoğlu, “İstanbul’u nereye götürüyoruz. Kamuya ait bu alanların halkın ihtiyaçlarına göre kullanılması gerekiyor. İstanbul’un tamamı ve nüfusu ile ilgili bir plan yapılmalı. Riskli binalar yenilenecekse en riskli yerlerden başlanmalı. Bağcılar’da, Güngören’de Esenler’den başlamak gerekiyor. Kadıköy’de de eski yapıların olduğu Hasanpaşa’dan başlanması gerekiyor. Hasanpaşa’da şu ana kadar hiç adım atılmadı” dedi.

İstanbul’un Anadolu’dan göç almasıyla birlikte üçüncü defa bir yenilenme sürecine girdiğini söyleyen Nuhoğlu, “Bu kentin üçüncü defa yenilenmesi. Ama bu yenilenme değil ki. Sürekli bina yeniliyoruz. Başka bir şey yapmıyoruz. Yol, tünel ve köprü yapıyoruz. Bu ülkede halkın eğitim, sağlık ve diğer ihtiyaçları var. İnşaat ekonomisi oluşturulmaya çalışılıyor. Tarihe baktığımız zaman sadece yol ve köprü yapanlar ülke ekonomisine katkı sunmamışlardır” diye konuştu.  

“İNSAN MERKEZLİ OLMALI”

Kadıköy’de de Caferağa, Hasanpaşa ve Acıbadem mahallelerinin bir kısmında binaların yenilenme ihtiyacı olduğunu söyleyen Nuhoğlu, “Buralarda imarı artırarak çözüm aranıyor ama bu da yoğunluğu artıyor. Kadıköy’ün her yeri inşaat. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Fikirtepe’de ilan edilen riskli alan ile İBB’yi devre dışı bıraktı. Kadıköy’de 30 bin yapı vardı. Bu sayı şimdi 26 bine düştü. 3 bin bina da riskli bina ilan edildi. Bu binaların yerine gökdelenler yapılıyor. Bu yapılar bittiğinde nüfus artışı sağlanacak” şeklinde konuştu.

“İstanbul daha fazla büyürse bu şehrin yaşam damarlarını açamazsınız” diyen Nuhoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Günlük yaşanmamalı şu an günlük yaşıyoruz. Biz bu şehri neden büyütüyoruz? Geleceğe dönük bakmalıyız. Ancak şu an yapılan yenileme müteahhitlere yaptırılıyor. Aslında gerçek dönüşüm bu değil. Yenilenme insan merkezli yapılacaksa daha sağlıklı yapıların yapılması gerekiyor.”


ARŞİV