Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, güncel kuraklık haritalarını yayımladı. Standart Yağış İndeksi (SPI) metoduna göre hazırlanan üç aylık haritada birçok bölgenin risk altında olduğu görülüyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) verilerine göre; Türkiye'de son 22 yılın en kurak ocak ayı yaşandı. Yağışlar normale göre yüzde 52, geçen yıl ocak ayı yağışlarına göre ise yüzde 62 azalma gösterdi. Altı aylık tahminlerin yayınlandığı haritaya göre; Erzincan, Yalova, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Kütahya, Afyonkarahisar, Konya, Ankara, Karaman, Mersin, Osmaniye, Mersin, Bayburt, Ağrı ve Muş olağanüstü kuraklık tehlikesi altında.
Sonbahar ve kış mevsimlerinin kurak geçmesi sebebiyle İstanbul’un su sorunu da artmaya devam ediyor. Altı aylık tahminlere göre olağanüstü kuraklık tehlikesi altında olan İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranı son yılların en düşük seviyesine geriledi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) 14 Mart itibariyle barajların genel doluluk oranını yüzde 35,3 olarak ölçtü.
YÜZDE 50 DÜŞTÜ
İSKİ’nin günlük olarak güncellediği tabloda barajların son bir yıldaki doluluk oranları da görülebiliyor. Barajların son bir yıldaki doluluk oranlarına bakıldığında ise geçen yılın mart ayı yüzde 89,05 ile zirvede yer aldı. Ancak mart ayından itibaren doluluk oranlarında düşüş yaşandı. Nisanda 87,8’e, mayısta 79,71’e, haziranda 73,9’a, temmuzda 66,53’e, ağustosta 58,19’a gerileyen doluluk oranları eylülde ise 48,76 olarak ölçüldü. 2022’nin Ocak ayında barajların doluluk oranı yüzde 55,25 iken 2023’ün ilk ayı ise yüzde 30,68 ile en düşük seviyeye indi.
İSKİ’DEN AÇIKLAMA
İSKİ, 2053 yılını hedef alan Su Master Plan’a uygun olarak önümüzdeki yıllara yönelik yeni su kaynaklarının planlaması ve devreye alınmasına yönelik çalışmalarını da sürdürdüğünü açıkladı. İSKİ’nin paylaşımına göre kayıp-kaçak oranı düşürülerek 2019 yılından bugüne 60 milyon metreküp su kurtarıldı, geri kazanım suyu sayesinde 2022’de 30 milyon metreküplük su tasarrufu sağlandı. Melen Sistemi’nden alınan suyu artırmak için çalışmalarına başlayan İSKİ, Melen 3. Terfi Merkezi kapsamında çalışmalarını tamamlamak üzere. Çalışmalar sona erdiğinde sistemden günlük 735 bin metreküp ilave su temin edilmesi hedefleniyor.
“OLAĞANÜSTÜ BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ”
“Biz İSKİ olarak İstanbulluların küresel iklim değişikliği ve buna bağlı yaşanan kuraklığın etkilerini hissetmemesi için her türlü adımı atıyoruz” diyen İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa “Ancak, iklim değişikliğinin ve kurak dönemin etkilerini sınırlandırmak için hepimizin el ele vermesi, 16 milyon İstanbullunun su kullanım alışkanlarını değiştirmesi son derece önemli. Yarın için şimdi harekete geçmek durumundayız” şeklinde konuştu.
Son derece kurak bir dönemden geçildiğini kaydeden Başa, “Meteorolojik verilere bakıldığında da bunu rahatlıkla görebiliyoruz. Yağışlı mevsimde olmamıza rağmen istenilen düzeyde bir yağış alamıyoruz. Kuraklık noktasında olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Biz İSKİ olarak baraj dışı kaynaklarımızla İstanbul’u susuz bırakmıyoruz ancak bu durumun sürdürülebilir olması hemşerilerimizin suyu tasarruflu kullanmasına bağlı” dedi.
KAZANDERE’DE YÜZDE 6’YA DÜŞTÜ
İSKİ verilerine göre İstanbul'daki barajların doluluk oranları şöyle;
• Ömerli Barajı yüzde 52,27
• Darlık Barajı yüzde 41,3
• Elmalı Barajı yüzde 32,86
• Terkos Barajı yüzde 31,23
• Alibey Barajı yüzde 10,65
• Büyükçekmece Barajı 30,61
• Sazlıdere Barajı yüzde 33
• Istrancalar Barajı yüzde 24
• Kazandere Barajı yüzde 6,87
• Pabuçdere Barajı 7,64