İstanbul'un neresi korunmalı, neresi değişmeli

Şehriniz hakkındaki şikâyetlerinizi veya hayallerinizi anlatacak bir mecranızın olmasını ister misiniz?

01 Ağustos 2013 - 13:09
Şehriniz hakkındaki şikâyetlerinizi veya hayallerinizi anlatacak bir mecranızın olmasını ister misiniz? Değiştirilmesini ya da korunmasını istediğiniz yerleri www.nextistanbul.org’a yazabilirsiniz. Tüm gönderilerle birlikte, İstanbulluların dilekleri ve ihtiyaçlarını yansıtan bir “’İstanbul Koru & Değiştir Haritası” oluşturulacak.
 
Gökçe UYGUN
Başlıktaki sorudan yola çıktılar, www.nextistanbul.org adlı bir site kurdular. Sitenin açılması, “3-5 ağacı” halka rağmen kesmek isteyenlere karşı çıkanların hareketi Gezi direnişin olduğu günlere denk geliyor. İstanbul’a dair alınacak kararlarda söz sahibi olması gerekn istanbullulara, fikirlerini beyan etme imkanı sunan site aslında Almanya kökenli. Hamburg’ta (www.nexthamburg.de) başlatılan, ardından sonrasında Almanya'nın birçok şehrinde ve Belgrad gibi Avrupa kentlerinde de uygulanan yöntemin İstanbul ayağı da bu site. Amaç İstanbul’daki kişilerin şehirdeki yerler hakkında fikirlerini toplayarak, şehrin fırsat ve zorluklarını ortaya çıkarmak...
Sistem kendini şöyle anlatıyor;
Farz edin ki; İstanbul’da dilediğiniz yeri koruma ya da bir başka yeri değiştirme şansınız var. Neresi korunmalı ya da değiştirilmelidir? Sizce, İstanbul’un gizli kalmış, gelecek vizyonları nelerdir? İşte burada, İstanbul’un Koruma&Değişim Haritası’nı beraber oluşturacağız. Bu harita hem şehirsel veri kaynağı olacak, hem de kentsel gelişimi tetikleyecek. Nextistanbul bir deney ve gelin bu deneye katılarak, muazzam fırsat ve zorlukları olan bu metropolün, gelecek ihtimalleri haritasını beraber çıkaralım.
 
İSTANBUL’A DAİR 2 ÖRNEK İSTEK
Web sitesinde harita üzerine “korunmak” veya “değiştirilmek” istenen noktalar yer alıyor. Siz de arzunuza göre fikrinizi belirtip, yorum yazabiliyorsunuz.
 
·       Korunmalı;
Beşiktaş’daki Kadıköy İskelesi yıllardır vapur beklerken insanların oturduğu, hoş şohbetler sürerken bir sonraki ve daha sonraki derken vapurların seyre dalındığı yerlerden biri ve artık kentlilerin değil!
 
·       Değişmeli:
Bostancı’daki eski sabit pazarın bulunduğu “meydan”, daha önceleri mahalle manavından yapılan alışveriş, komşu ile içilen kahveye ev sahipliği yapmaktaydı. Şu anda boş ve işlevsiz, otopark olarak kullanılmakta. Bu durum değişmeli, mahalle olgusunu güçlendiren programlar & mekanlar oluşturulmalı.
 

ARŞİV