İstanbul’un sinesinde sakladığı inci: Büyükada

Büyükada için ne yazılsa, ne söylense ne anlatılsa azdır. Büyükada sahip olduğu zenginlikleriyle İstanbul’un en özel yerlerinden....

13 Eylül 2011 - 15:47


Güzel, şirin ve bir o kadar tarih, hatıra kokan evleri, güleryüzlü müdavimleri, süslü, ponponlu faytonları, 203 rakımlı Yücetepe’den muhteşem İstanbul ve Marmara manzarası, medeniyetlerin dostluğu, kardeşliğini ispatlarcasına yüzlerce hatta binlerce yıldır Büyükada’nın en tepesinde duran Aya Yorgi Kilisesi ve manastırıyla Büyükada için ne yazılsa, ne söylense ne anlatılsa azdır. Büyükada sahip olduğu zenginlikleriyle İstanbul’un kalbinde, bir karidesin sinesinde sakladığı inci gibidir.


BİR GÜNLÜK BÜYÜKADA SEYAHATİ
Bostancı’dan demir alıyor teknemiz ve Büyükada’ya doğru yola çıkıyoruz. Mevsim yaz, güneşin yakıcı ışınları ve denizin teninizi serin serin okşayan rüzgârı eşliğinde sanki bilinmeyen, hiç görülmemiş yerlere doğru gidiyormuşçasına derin bir yolculuğa çıkıyorsunuz hayaller eşliğinde. Masmavi bir gökyüzü ve bir o kadar mavi deniz ile Adalar’ın yemyeşil orman örtüsü mavi ve yeşilin uyumunun bir simgesi gibi seriliyor önünüze. Yavaş yavaş iskele ve adanın rengarenk evleri belirip, büyüdükçe Büyükada’nın ruhunun sizi sarmaya başladığını hissediyorsunuz. İskele’ye adımınızı attığınız anda sanki farklı bir dünyadasınız. Her şeyi arkanızda bırakmışçasına, adanın dinginliği, doğası ile huzur sarıyor içinizi.
 

BÜYÜKADA’DA GEÇMİŞE YOLCULUK YAPIYORSUNUZ
Biri güneyde diğeri kuzeyde olmak üzere iki tepeli coğrafik yapısı, yaklaşık 5 buçuk kilometrekare yüzölçümüyle Büyükada İstanbul Adaları’nın en büyüğü. Güney’deki Yücetepe 203 metre yükseklikte. Panaromik bir İstanbul ve Marmara Denizi manzarasına sahip. Adeta İstanbul kanatlarınızın altındaymış gibi hissediyorsunuz. Burada Salih Bey ile Naciye Hanım’ın işlettiği Yücetepe Kır Gazinosu’nda soluklanıp, zengin mönüsünden bir şeyler yiyip içerken muhteşem İstanbul ve Marmara manzarasını doya doya seyredip, temiz havayı içinize çekebilirsiniz. Ayrıca adanın aşağısında sağlık sektörü çalışanı fakat Ebru sanatçısı Mustafa Erkan’ı ziyaret edip, ebru eserlerinden edinebilirsiniz. Rengârenk ve zevk ürünü köşklerle bezeli adanın Kuzey-Güney doğrultusuna dik olarak çıkan Dil Burnu’nun iki yanındaki Yörük Ali ve Nizam Plajları’ndan denize girebilirsiniz. Gerçi havalar serinledi ama, gene de denizin keyfini çıkarmanız mümkün.

1000 YILLIK DOSTLUK VE KARDEŞLİĞİN SİMGESİ
Ada’nın en yüksek tepesinde Aya Yorgi kilisesi ve manastırı 1000 yıllık dostluk ve kardeşliğin simgesi olarak yükseliyor. Buradaki ilk yapı, miladi 6. yüzyılda inşa edilmiş. Bu mevkide, birçok kilise ve manastırın kalıntıları da mevcut. Bunlardan bazıları bugüne kadar ulaşmış, bazıları yıkıntı olarak kalmış. İsa Tepesi’nde ise Hristos Kilise ve manastırı bulunuyor. Kumsal semtindeki Ayios Dimitrios Kilisesi de Ada’nın önemli dini yapılarından.
Büyükada’da bulunan 4 camiden mimari bakımdan en dikkat çekeni 2. Abdülhamid tarafından yaptırılan Hamidiye Camii.
 

NELER YAPABİLİRSİNİZ?
Otomobili yasak olduğu için Büyükada’da gürültüden uzak, bol temiz havalı bir gün geçirebilirsiniz. Ulaşımınızı bisiklet kiralayarak sağlayabilirsiniz. Faytonlar ise tüm Adaların simgesi. Büyükada’da 70-75 dakika süren büyük fayton turu 70 TL. Küçük tur ise 60 TL. Prenses Plajı’na ise 30 TL.’ye gidebiliyorsunuz. Zaman zaman fayton fiyatlarının yüksekliği eleştirilse de Büyükada’nın keyfini çıkarmak için açıkçası faytonsuz da olmuyor.
 

DÜNYANIN TEK HALKA AÇIK HERBARIUM’U ADA’DA
Ada, İstanbul’u bir tarafa bırakın, dünyada bile örneği bulunmayan bir hazineye kavuşmuş Adalar Orman İşletme Şefi Yüksel Özcan’ın sayesinde. 6 yıldır Adalar’da görev yapan genç yönetici mesleğini icra ederken bilime de katkıda bulunacak çalışmalara imza atmış. İçinde yaklaşık 450 çeşit bitki türüne ait örneğin bulunduğu dünyanın halka açık tek Herbarium’u Özcan sayesinde Büyükada’da kurulmuş. Herbarium’u ziyaretimiz sırasında ilgili bölümlerde okuyan üniversite öğrencileri de oradaydı ve Herbarium’un bilimsel çalışmalar için kendilerine önemli katkılarda bulunacağını belirttiler.
 

NASIL GİDİLİR?

Kadıköy, Bostancı, Kabataş iskelelerinden kalkan şehir hatları vapurlarıyla veya Bostancı, Maltepe, Kartal, Karaköy, Eminönü’nden motorlarla Büyükada’ya gidilebiliyor. Ayrıca Bostancı’dan Adalar’a deniz otobüsü seferi de var.

Mustafa SÜRMELİ

Etiketler; büyükada

ARŞİV