Kadıköy’ün tarihi istasyonlarının nasıl kullanacağı uzun yıllardır merak konusu. Hızlı tren projesi kapsamında 19 Haziran 2013’te Haydarpaşa-Gebze banliyö hattı durdurulmuş, hattın yeniden açılması altı yıl sonra 2019’da gerçekleşmişti. Ancak tren yolu üzerinde bulunan tarihi istasyonlar yeni projeye uygun olmadığı gerekçesiyle devre dışı bırakılmıştı. Gazete Kadıköy olarak 14 Şubat 2012 tarihli bilgi edinme talebimize 17 Şubat 2012’de gelen yanıtta, Kızıltoprak, Feneryolu, Göztepe, Erenköy, Suadiye ve Bostancı istasyonlarındaki binaların yerlerinde muhafaza edileceği ancak nasıl kullanılacağının henüz belli olmadığı belirtildi. DLH Marmaray Bölge Müdürü Dr. Müh. Haluk İbrahim Özmen imzalı yanıtta “Söz konusu istasyonların fonksiyonları mülk sahibi olan TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’nce belirlenecektir.” ifadelerine yer verildi.
Aradan geçen 10 yılın ardından Gazete Kadıköy olarak, Şubat 2022’de, istasyonların akıbetinin ne olacağını CİMER aracılığıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bir kez daha sorduk. 18 Mart’ta cevap veren TCDD’nin yanıtlarında kesin bir tarih belirtilmemekle birlikte şöyle denildi: “Kadıköy sınırlarında bulunan tarihi istasyonların devri ya da satışı söz konusu olmayıp Marmaray hattı işletmeciliğinde bulunan bu istasyonların rapor-fizibilite-analiz-projelendirme vb. çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmalar doğrultusunda restorasyon amaçlı inşa faaliyetleri başlayacak.”
TCDD “DEVREDİLMEYECEK” DEMİŞTİ
TCDD, “Tarihi istasyonların devri ya da satışı söz konusu değil” dese de bu yapıların restore edildikten sonra nasıl kullanılacağı Kadıköy Belediye Meclisi’nin 8 Nisan Cuma günü yapılan toplantısında ortaya çıktı. Kadıköy Belediye Meclisi’nin AKP’li üyesi Ömer Neptün Algan, Bostancı İstasyonu'na İl Spor Müdürlüğü’nün, Kızıltoprak İstasyonu'na İçişleri Bakanlığı’nın, Göztepe İstasyonu'na külliyeye ait birim yapılması amacıyla Cumhurbaşkanlığı'nın talip olduğunu söyledi.
Bakanlığın devletin ilgili birimlerine yazı yazdığını söyleyen Algan, “Bunları bilmediğiniz için haklı olarak neden âtıl duruyor diyorsunuz. Bütün birimler gitti istasyonları inceledi. Kızıltoprak İstasyonu’na İçişleri Bakanlığı talip oldu. Göztepe İstasyonu’na Külliye bir şey yapacak.” dedi.
“KADIKÖY BELEDİYESİ DEVLETİN KURUMU DEĞİL Mİ?
Algan’ın iddialarına tepki gösteren Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı “Ben Kadıköy Belediye Başkanı olarak bunların hiçbirini bilmiyorum. Siz hangi sıfatla bu bilgileri öğrendiniz? TCDD Genel Müdürü ile görüştüğümde bunların hiçbirini anlatmadı ve bu binaların ihale yoluyla kiraya verileceğini söyledi. Siz hangi sıfatla öğrendiniz bunları. İçişleri Bakanlığı devletin bir kurumu da Kadıköy Belediyesi devletin bir kurumu değil mi? Ak Parti Belediye Başkan adayı, Erenköy’deki tren istasyonun müze yapılacağını vaat etmişti. Bu vaadi hangi gerekçeyle, neye güvenerek, neye dayanarak yaptı? Biz istiyoruz vermiyorsunuz da İçişleri Bakanlığı’na veriyorsunuz, İl Spor Müdürlüğü’ne veriyorsunuz. Kadıköy Belediyesi devletin bir kurumu değil mi?” diye konuştu.
“AVM’YE EVET”
Meclis toplantısında Söğütlüçeşme’deki AVM projesi de gündeme geldi. Odabaşı, Algan’a “Söğütlüçeşmede’de AVM yapılması düşünülüyor buna vicdanınız el veriyor mu? Söğütlüçeşme’deki AVM projesine hayır mı evet mi diyorsunuz?” diye sordu.
Algan bu soruya, “AVM olarak evet.” cevabını verdi.
NE OLMUŞTU?
Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, geçtiğimiz aylarda yıllardır kaderine terk edilen metruk haldeki istasyonlarla ilgili bir kampanya başlattı. Odabaşı, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla kültürel ve tarihi mirasın simgesi olan, ancak atıl durumda bırakılan altı istasyon binasının Kadıköylülerin görüşü alınarak, müze, kütüphane, kültür ve sosyal yaşam merkezine dönüştürmek üzere Kadıköy Belediyesi’ne tahsis edilmesi çağrısında bulunmuştu.
TESCİLLİ YAPILAR
Haydarpaşa Gebze arasında 27 adet gar, istasyon ve durak tesisi mevcut. Kadıköy bölgesindeki ilk istasyonlar Haydarpaşa, Kızıltoprak, Feneryolu, Göztepe ve Erenköy istasyonları olarak biliniyor. İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 31.03.2004 tarih ve 6910 sayılı kararı ile Kızıltoprak, Feneryolu, Suadiye ve Bostancı İstasyonları, 13.07.2005 tarih ve 430 sayılı kararı ile Göztepe İstasyonunu, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 10.11.1979 tarih ve 11609 sayılı kararı ile Erenköy İstasyonu, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edildi.
Kadıköy sınırları içerisinde yer alan istasyonlardan sadece Göztepe’nin restorasyonu tamamlandı.