İstatistikler Düşündürdü

“2015’te Türkiye’nin Demokrasi Gerçeği” panelinde konuşan Kadın Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Necla Arat’ın paylaştığı araştırma sonuçları ürküttü

06 Mart 2015 - 10:35
 “2015’te Türkiye’nin Demokrasi Gerçeği” panelinde konuşan Kadın Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Necla Arat’ın paylaştığı araştırma sonuçları ürküttü

Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Büyük Salonu’nda 3 Mart Salı günü Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği(ÇYDD) tarafından düzenlenen panele ilgi yoğundu.

ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel’in yönettiği panelin konuşmacıları Kadın Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Necla Arat, Sanatçı Müjdat Gezen, İstanbul Barosu Başkanı Doç. Dr. Ümit Kocasakal, Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Danışma Kurulu Sekreteri Mimar Mücella Yapıcı’ydı.
Müjdat Gezen’in esprileriyle başlayan panelde Gezen, politik tiyatro yaparak elinden geleni yapmaya çalıştığını anlattı. En büyük hatasının gazeteciliğe başlamak olduğunu esprili şekilde ifade eden Yılmaz Özdil ise “İnsan sevmeyince de ancak bu kadarını yapıyor” dedi.
Gezen ve Özdil’in erken ayrıldığı panelde söz alan Kadın Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Necla Arat, eşitlik ilkesine dayanan demokrasinin temelinde bilgi ve erdemin de olduğunu söyledi. Konuşmasında; yaklaşık 38 milyon 400 bin kadının yaşadığı Türkiye’de kadınlarla ilgili çarpıcı istatistiklere yer veren Prof. Dr. Arat, 294 kadın cinayetinin işlendiği 2014’te, İstanbul’un 50 kadın cinayetiyle en başta yer aldığını açıkladı. Arat,14 milyon kız çocuğunun 18 yaşına gelmeden evlendirildiğini, cinsel saldırı suçlarının ise yüzde 70’inin çocuklara yönelik olduğunu söyledi.
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Danışma Kurulu Sekreteri Mimar Mücella Yapıcı ise üçüncü köprü, havalimanı, kanal İstanbul gibi projelerin sıkışan ekonominin kendine nefes almak için bulduğu mega projeler olduğunu söyledi.
Yakın tarihin yeterince bilinmediğini söyleyen İstanbul Barosu Başkanı Doç. Dr. Ümit Kocasakal ise Cumhuriyet ve Atatürk’ün yeterince anlatılmadığını düşündüğünü söyledi. Kocasakal, emperyalizmin günümüzde ülkeleri tek bir mermi atmadan zihinlerde işgal ettiğini, o ülkenin kimyası, genleri, genetiği ve değerleriyle oynayarak işgal ettiğini belirtti.
Konuşmaların ardından sona eren panele dinleyici olarak katılanlar arasında hukukçu ve siyasetçi, TBMM eski başkanlarından Hüsamettin Cindoruk da vardı.

ARŞİV