İşyeri Güvenliğine Dikkat!

Bağdat Caddesi’nde geçtiğimiz günlerde bir kafeteryada yaşanan patlama, kazalara karşı tedbir alma gerekliliğinin önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk...

10 Kasım 2010 - 15:59


Bağdat Caddesi’nde geçtiğimiz günlerde bir kafeteryada yaşanan patlama, kazalara karşı tedbir alma gerekliliğinin önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk yaptığı açıklamada; can ve mal güvenliğinin sağlanması gerektiği konusunda işyeri sahiplerine de büyük görev düştüğünü belirterek, insan yaşamı ve güvenlik için gerekli her türlü tedbirin alınması konusunda belediye ve diğer denetleyici kuruluşların kontrollerinin yanı sıra işyeri sahiplerinin de kendi içinde denetimlere ve eğitimlere ağırlık vermesi gerektiğini söyledi.

Kaza geliyorum demiyor. Klasik bir söz olsa da kazaları hazırlayan sebepler istatistiklerle ortaya konuluyor. Beklenmedik bir zamanda ve beklenmedik şekilde, yaralanmalara, can ve mal kayıplarına neden olacak şekilde üzücü sonuçlarla ortaya çıkan kazaların meydana gelmesinde insan faktörü ilk sırada yer alıyor. İnsan dikkatsizliği, bilgisizliği, bilinçsizliği, aceleciliği ve plansızlığı nedeniyle ortaya çıkan kazalar sonunda maddi kayıplarla birlikte yaralanma veya ölümler yaşanabiliyor. Kazaların önlenebilmesi için alınacak tedbirlerin başında da eğitim ve bilinçlenme geliyor.
7 Kasım Pazar akşamı Kadıköy Bağdat Caddesi Suadiye mevkiinde üzücü bir olay yaşandı. Suadiye’de 412 numarada bulunan bir kafeteryada tüp patlaması sonucu meydana gelen yangın sonucu bir vatandaşımız yaşamını yitirdi. Alevler kısa sürede yayılarak kafenin önünde bulunan masa, sandalye ve güneşlikleri tutuşturdu. Patlama sonrası şok geçiren kafe çalışanları yangına ilk müdahaleyi yaptı. Olay sırada yoldan geçen vatandaşlar büyük panik yaşarken, çevrede oturan mahalle sakinleri de korkuya kapılarak evlerinden dışarı çıktılar.
İhbar üzerine bölgeye intikal eden Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye itfaiye ekipleri kısa sürede olay yerine ulaştı. İtfaiye ve polis tarafından yapılan ilk incelemelere göre, patlamanın mutfak tüpünden kaynaklandığı ve yangında bir kişinin yanarak yaşamını yitirdiği bildirildi. Patlama sırasında kafede personel ile az sayıda müşteri olduğu, binada büyük çaplı maddi hasar oluştuğu belirtilirken, Bağdat Caddesi güvenlik sebebiyle trafiğe kapatıldı. Yaşanan olay üzerine kazanın neden ve nasıl meydana geldiğini ortaya çıkarmak için soruşturma başlatıldı.
Kazanın ardından İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın olay yerinde incelemelerde bulundu. Basına açıklama yapan Hüseyin Çapkın, “Yangın işyerinde bulunan bir fırının yüksek derecede ısınmasından dolayı çıktı. Olayda bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Bir kişi de yaralandı” dedi.
Kazada hayatını kaybeden 80 yaşındaki Aytekin Yücel’in cenazesi kızı Asuman Kulan tarafından Adli Tıp Kurumu’ndan alındı.
BAŞKAN ÖZTÜRK: ‘TEDBİR VE EĞİTİM ŞART’
Yaşanan olayla ilgili olarak Gazete Kadıköy’e açıklama yapan Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, kazaların önüne geçebilmek için sık sık eğitim ve bilinçlenmenin önemine vurgu yaptı. Yaşanan olayın bir daha tekrar etmemesi için her işyerine önemli sorumluluklar düştüğünü ifade eden Başkan Av. Selami Öztürk, “Patlama olayı gösterdi ki, her işyeri muhakkak şekilde kendisini kontrol etmeli” dedi. Öztürk, “Yangında hayatını kaybeden Aytekin Yücel’e Allah’tan rahmet, kederli ailesine de başsağlığı diliyorum” diye konuştu.
Olayın yaşandığı mekânın Belediyeden ve İtfaiyeden ruhsatlı bir yer olduğunu belirten ancak tüm işyerlerini; ruhsat aldıktan sonra da ruhsat koşullarını muhafaza etmesi, olabilecek her türlü kaza riskine karşı önlem alması gerektiği konusunda uyaran Başkan Öztürk, bütün önlemlere rağmen kaza olduğu takdirde can kaybına sebebiyet vermemek için insanların rahat tahliye edileceği bir organizasyonun sağlaması, bu konuda çalışanların eğitilmesi konusunda da işyeri sahiplerine uyarılarını sürdürdü.
Öztürk: “Yani herhangi bir problemde, çalışanlar öncelikle, o işyerinde müşterilerinin güvenliğini sağlayacak, onları sağlıklı bir şekilde olay yerinden uzaklaştırmaya çalışacak bir eğitime, bilgiye ve beceriye sahip olmalıdır” dedi.
Vatandaşları olası kazalara karşı uyararak, kazaların meydana gelmesinde insan kusurunun bulunduğunu söyleyen Öztürk, “Trafik kazası da öyledir, diğer kazalar da… Muhakkak şekilde orada insan unsurunun bir eksikliği vardır. Herkesin her türlü kazaya karşı muhakkak şekilde bilinçli, eğitimli olması gerekir. İşletmeler öncelikle kurallara uyacaklar. Tabi bütün bunları yerinde denetlemek pek mümkün değil. İlk denetimi yaparsınız her şey tamam ama her şey tamam olduktan sonra onun devam etmesi işyeri sahiplerinin sorumluluğundadır. Belli dönemlerde belediye ekipleri şikâyetler olsa da olmasa da kontrol eder ama her zaman teknik olarak kontrol etmemiz mümkün değil. Örneğin doğalgazı bizim ekiplerimiz kontrol edemez. Çünkü bunlar farklı teknik konular. Zaten ruhsat verilirken de bunlara itfaiye gelip bakar. O nedenle bizim buradan giden ekibin, bir, iki, üç, dört veya beş yıl sonra bu işyerinin bu anlamda kayba uğrayıp uğramadığını tespit etmeleri güç. O bakımdan daha çok o işyeri sahiplerine kalıyor bu sorumluluk. Bir bakıma da onların da hem can hem mal güvenliği bakımından son derece önemli. Eğitim, eğitim, eğitim şart. Bu konuda önümüzdeki günlerde işyeri sahiplerini toplayıp uyarıcı olacağız. Personellerini sürekli eğitmelerini isteyeceğiz. Belediyenin eğitmesi yetmiyor. İşyerlerinde sürekli eğitimi sağlayacak olan işyerlerinin kendileridir. Bütün güvenlik önlemlerini ve iş akışını bilecek bir eğitimden geçtikten sonra bir eleman işe alınmalı. Yoksa kazalarla yüz yüze kalmak içten bile değil” diye konuştu.
Başkan Öztürk, Kadıköy Belediyesi’nin işyeri denetimlerini de aralıksız olarak sürdürdüğünü vurgulayarak, “Ekiplerimiz özellikle hastaneler, sinemalar gibi yoğun insan sirkülasyonunun olduğu yerleri kontrol ediyor, yangın çıkışlarının yeterli olup olmadığını denetliyor. Bayramdan sonra denetimlerimizi daha da sıklaştıracağız” dedi.
 


ARŞİV