İşyerlerine MOR BAYRAK önergesi

Kadıköy Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyeleri, “toplumsal cinsiyet eşitliğini her aşamada güçlendirmek için” ilçe sınırı içindeki işletmelere “mor bayrak” verilmesi için önerge sundu

06 Mart 2015 - 10:32
Berivan TANRIVERDİ

 Her geçen gün bir kadının vahşice katledilişinin haberlerini aldığımız ülkemizde, kadınlara uygulanan şiddete karşı tepkiler artıyor. Özellikle Özgecan Aslan cinayetinden sonra toplumun duyarlılığı artarken, yerelde de alınacak önlemler tartışılıyor, bu konuda çeşitli önlemler için adım atılıyor.
2 Mart Pazartesi günü gerçekleştirilen Kadıköy Belediye Meclis görüşmesine, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığı protesto etmek amacıyla siyah giysilerle katılan CHP’li meclis üyeleri, kadınların iş hayatında daha rahat yer alabilmeleri ve toplumsal cinsiyet eşitliğini her aşamada güçlendirmek için önerge sundular.  

“KADIN MÜCADELESİ ÖNEMLİ”
Grup toplantısında Meclis Üyesi Bahar Yalçın, Özgecan Aslan şahsında şiddete, taciz ve tecavüze uğrayan, öldürülen kadınlar için bir konuşma yaptı. 2008 yılında 80 kadının öldürüldüğünü 2014 yılında öldüren kadınların sayısının 294’e yükseldiğini belirten Yalçın, yaşanılan kadın cinayetlerinin, tacizlerin, merdiven altı emek sömürüsünün kentleşme sürecinden ve kentleşme anlayışından bağımsız ele alınamayacağını vurguladı.

Yalçın “Bizim cinsiyetimizden kaynaklı toplumdaki rollerimiz o kadar ayrıştırılmıştır ki örneğin bir hamile kadın gördüğümüz zaman sorduğumuz ilk soru ‘kız mı, erkek mi?’ sorusu olur. Tabi bizim ülkemizde devlet kanalı TRT’den hamile bir kadının sokakta dolaşmasının ayıp olduğunu söyleyebilenler de vardır. O bebeğin cinsiyetine göre kıyafeti, oynayacağı oyuncağı, sokakta dolaşabileceği yerleri, eve geleceği saati, nerede ağlayıp nerede güleceği, kahkaha atıp atamayacağı hatta ne zaman ne şekilde öleceği bile belirlenir. 20 yaşında katledilerek öldürülen Özgecan Aslan tüm ülkenin vicdanını sızlatmış, bardaktan taşan son damla olmuştur. Bu cinayetlerle ilgili en ağır hükümlerin uygulanacağını iddia eden hükümet bu anlamda yaşanılan olayların takipçisi olmadığını göstermiştir. Yaşanan bu olayların ardından artık, partiler ayrımı da yapmadan, kadın mücadelesinin önemli olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu. Bahar Yalçın sözlerini herkesin kendi algısını değiştirerek var olan kadın mücadelesine destek vermesi gerektiğini söyleyerek sonlandırdı.
 
MOR BAYRAK ÖNERGESİ
Konuşmaların ardından Belediye Meclis Başkanlığı’na CHP’li üyelerin imzasıyla bir önerge sunuldu. Önergede şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye’de kadın aleyhine eşitsizlik tablosu her geçen gün olumsuz sonuçlarla hepimizi derinden üzmektedir. Biz de Belediyemizden başlayarak toplumsal cinsiyet eşitliğini her aşamada güçlendirmek için, ilçe sınırımızda bulunan işletme/işyerlerinin aşağıda belirttiğimiz kriterleri sağlamasının teşvik edilmesi amacıyla mor bayrak verilmesini öneriyoruz: İşyerine ait kreş / çocuk bakım evi / emzirme odası vb’nin olup olmadığı; işyerlerindeki kadın çalışan sayısı; hangi pozisyonda kaç kadın çalıştığı, aynı pozisyondaki kadın ve erkeklerin ücret durumları; üst düzey kadın çalışan olup olmadığı.”

“KAPSAYICI OLMAK İSTEDİK”
Her belediyede yer alan Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Kadıköy Belediyesi’nin Meclis oylamasıyla Toplumsal Cinsiyet Eşitliği adı altında faaliyet yürütüyor. Komisyonun Başkanı İsmail Karaman ve komisyon Üyesi Aydoğan Dülger ile 2014 Nisan ayından beri çalışmalarını yürüten komisyonun çalışmalarını konuştuk.
 
Komisyonda kaç kişi yer alıyor?
İsmail Karaman: Komisyonumuz 5 kişi ile çalışmakta. Sema Sezgintüredi, Aydoğan Dülger, Emel Hubay, Damla Toprak ve ben…
 
Neden Toplumsal Cinsiyet Eşitliği adı kullanılıyor?
Aydoğan Dülger: Komisyonun adını meclis olarak değiştirdik, değiştirme sebebimiz daha kapsayıcı olmasını hedeflemek. LGBT bireylerinin de sorunlarını komisyonumuzda değerlendirebilmek. Yani toplumsal cinsiyet dediğimiz zaman her alanı kapsamasını istedik. Benim açımdan yani bir kadın olarak ve bu konuda kendimi duyarlı bir insan olarak gördüğümde, yaptığımız en önemli iş bu diye düşünüyorum.
 
Programınızda nasıl çalışmalar var?
Aydoğan Dülger: Kadıköy Belediyesi’nde kaç kadın çalışıyor, ne kadar maaş alıyor, kaç kadın müdürümüz var kaç tane erkek müdürümüz var, kreş sayımız yeterli mi, kadın sığınma evimiz yeterli mi? Bütün bunları önümüze koyup çalışmalar yapacağız.
İsmail Karaman: Tabi, şunu da göz ardı etmemek lazım, bu komisyonların bir çalışma sistemi var. Komisyonlar başkanlıktan veya o birimden bir görev gelirse komisyon görev alıyor.
 
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün ücretli izin kapsamına alınmasıyla ilgili bir çalışmanız var mı?
Aydoğan Dülger: Önergeyi de bu haftaki meclis toplantımızda görüşeceğiz.
İsmail Karaman: Bize göre olması gereken bir önergedir bu.
Aydoğan Dülger: Kadıköy Belediyesi’nde 13 kadın meclis üyemiz var, 2 de kadın başkan yardımcımız var, dolayısıyla ilçemizi kadın dostu kent olarak da ifade edebiliriz. Kadınlara yönelik çalışmalarımız devam edecektir.

ARŞİV