İzzet Günay'a ‘Kırık plak' sürprizi

İlk filminde Zeki Müren’in şoförlüğünü yaptığı araçla 54 yıl sonra karşılaşan İzzet Günay,kendisine bu sürprizi hazırlayan İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği’ne teşekkür etti.

04 Nisan 2013 - 15:33
Usta aktör İzzet Günay, bu hafta sonu İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği’nin (İKOD) konuğu oldu ve kendisine yapılan sürprizle “Kırık Plak” filminde Yeşilçam sinemasına adım atmasını sağlayan rol arkadaşı 1955 model Pontiac marka araçla 54 yıl sonra tekrar biraraya geldi.Usta oyuncu, aynı zamanda derneğin Kadıköy’deki merkezinin bünyesinde bulunan, Türk sinemasına emek vermiş sanatçıların foto bloklarından ve pikap, gramofon, sinema afişleri, eski radyo gibi çeşitli aksesuvarlarla dekore edilmiş Yeşilçam Cafe’de, klasik otomobil ve Yeşilçamseverlerle buluştu. İzzet Günay, antika koleksiyonculuğu konusunda deneyimlerini aktardı ve klasik otomobil koleksiyonculuğu konusunda bilgi aldı. Söyleşinin ardından yönetmenliğini Ömer Lütfi Akad’ın yaptığı, başrollerini İzzet Günay ve Türkan Şoray’ın paylaştıkları,1968 yapımı “Vesikalı Yarim” adlı film kendisi ve İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği üyeleri tarafından birlikte izlendi.
 
KÜÇÜK BİR ROLLE MEŞHUR OLDU
Haldun Dormen tiyatrosunda oyunculuk ve sahne amirliği yaparken Kemal filmden aldığı teklifle Yeşilçam sinemasına ayak basan İzzet Günay, 1959 yılında Osman Seden’in yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptığı Zeki Müren ve Belgin Doruk’un başrollerde oynadığı “Kırık Plak” filminde Zeki Müren’in şoförü rolünü üstlenmişti. Rolü o kadar kısaydı ki, kendi oyununu görebilmek için birkaç kez filmi sinemada izlemek zorunda kalmıştı. Ancak bu küçük roldeki başarısı, onu yıllarca Türk sinemasının jönlerinden biri olmaya taşıyacak ve 100’ün üzerinde Yeşilçam filmine imza atmasını sağlayacaktı.İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği’ne konuk olan İzzet Günay, bu buluşmanın kendisi için büyük bir renk olduğunu kaydetti ve sözlerine şu şekilde devam etti. “Yeşilçam sinemasına adım attığım ilk film olan,1959 yılı yapımı ‘Kırık Plak’ adlı yapıt benim için farklı bir önem taşır. Zeki Müren gibi sesine çok az rastlanır bir solistle birlikte oynamak benim için büyük bir şans oldu. Rolümün çok kısa olmasına rağmen, yönetmen Osman Seden’in çok titiz davrandığını ve bana destek olduğunu hatırlıyorum. Hatta filmi daha sonra sinemada izlemeye gittiğimde, kendimi görmek için birkaç kez aynı filmi izlediğimi söyleyebilirim. İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği’nin, Zeki Müren’in şoförü olarak kullandığım 1955 model Pontiac marka aracı bularak, benimle buluşturması büyük bir jest. Beni o günlere, 54 yıl öncesindeki anılarıma götürdüler. Bu yüzden kendilerine minnettarım. Bu arada İKOD üyelerinin bir döneme damgasını vurmuş bu antika araçlara verdikleri değeri ve gelecek nesillere taşıma gayretlerini gördüm ve kendilerini bir antika koleksiyoneri olarak da ayrıca kutlamak isterim. Bu hobiyi yaşayan tüm arkadaşlarla paralel düşüncedeyiz. Geçmiş değerlerimize olabildiğince sahip çıkmalı ve korumalıyız.”İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği Başkanı Serkan Okay ise şu değerlendirmeyi yaptı. “Yeşilçam sineması klasik otomobil sevgimizin dayanak noktalarından biridir. Çoğumuzun çocukluğu bu araçların çevresinde geçmiştir. Estetikleriyle, konforlarıyla, nikelaj yüklü aksesuarlarıyla günümüz araçlarından çok farklıdırlar klasik otomobiller. İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği olarak bu araçları günümüz koşullarında yaşatıp geleceğe taşımak misyonuyla hareket ediyoruz. Bu arada Yeşilçam sinemasını da her fırsatta gündemde tutmak, emek verenlerine her fırsatta saygılarımızı ifade etmek adına bugün Sayın İzzet Günay’a bir jest yapıp, Zeki Müren’in şoförlüğünü yaptığı ilk filminde kullandığı 1955 model Pontiac marka araçla kendisini buluşturmak istedik. Hepimizin anılarında çok özel bir yeri olacak bugünü İzzet Bey’le birlikte paylaştığımız için çok mutluyuz”


ARŞİV