Japonya'nın 'İkebana'sı Feneryolu'nda

Japonya’da üç yıl “ikebana” dersleri alan Türkan Füsun Güleç, Feneryolu Gönüllü Evi’nde deneyimlerini gönüllülerle paylaştı

10 Temmuz 2015 - 10:38
Japonya’da üç yıl “ikebana” dersleri alan Türkan Füsun Güleç, Feneryolu Gönüllü Evi’nde deneyimlerini gönüllülerle paylaştı. Çiçek düzenleme sanatı olan ikebanayı çeşitli televizyon kanallarında da anlatan Güleç, şunları söyledi: “Dünya ikebana derneklerine göre çiçek sevgi demektir. Çiçekle yapılan her şey insanın ruhunu aydınlatır. Değişik bitkilerden yapılan tanzim ruhumuzu yansıtmaktadır. Hindistan’da doğmuştur, budistlerden yayılmıştır. Budistler ölülerin ruhlarını aydınlatmak amacı ile mezarlara ikebana tanzimi yaparlardı. Haftada bir çiçekler yenilenip tekrar tanzim edilir. Bu tanzimde yedi ana dal bulunur. İlk aşamada en uzun çiçek yaratanı temsilen konur. Çiçeklerin sapları su içinde kesilir. Japonlara göre sanatta arınma mutlaktır. Çiçeklerin dizimi bir ritüeldir. Her rengin bir anlamı vardır ve ikebanaya önden bakılır.”
 
HUZUREVİ SAKİNLERİYLE PİKNİK
Feneryolu Gönüllüleri ile Semiha Şakir Huzur Evi sakinleri, Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda yapılan piknikte buluştu. Piknikte huzur evi sakinleri, hayat hikâyelerini, sevinçlerini, hüzünlerini gönüllülerle paylaştı. Gönüllülerin sevgilerini katarak yaptıkları ikramlar çok beğenildi. Şarkılar, türküler söylendi, şiirler okundu, oyunlar oynandı. Gün sonunda gönüllüler misafirlerini huzur yuvalarına alkışlarla yolladı.
 
YILSONU GÖSTERİSİ
Feneryolu Gönüllüleri’nin cumartesi günleri çocuklara yönelik İngilizce kursunun yılsonu gösterileri Özgürlük Parkı’nda yapıldı. İngilizce oynanan The Ant And The Cricket (Ağustos Böceği ile Karınca) adlı oyun beğeni ile izlendi. İngilizce Öğretmeni Necla Tezin’in yönettiği, kostümlerini Müride Kuş’un hazırladığı oyun öncesinde öğrencilere sertifikaları verildi. 

ARŞİV