Kabataş vapur iskelesi 11 Ağustos itibariyle “Martı Projesi” çalışmaları nedeniyle kapatıldı. Projenin iptal edilmesi için change.org’da başlatılan kampanyaya şu ana kadar 6 bin kişi destek verdi
Dolmabahçe’deki Bezmi Alem Valide Sultan Camii’nden, Fındıklı’daki Molla Çelebi Camii’ne kadar olan alanda kıyı dolgusuyla oluşturulacak “Kabataş Martı Projesi” nedeniyle Kabataş İskelesi 11 Ağustos itibariyle kapandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanan projenin iki yıl sürmesi öngörülüyor.
İMZA KAMPANYASI SÜRÜYOR
İBB Meclisi’nin aldığı karardan sonra tekrar gündeme gelen ve “Kabataş Martı Projesi” olarak duyurulan “Kabataş Meydan Düzenlemesi Transfer Merkezi ve İskelelerin Yenilenmesi İnşaatı” projesi için change.org’da imza kampanyası başlatıldı. “Kabataş’taki ‘Doldurulmuş Martı’ projesini durdur!” başlığıyla İstanbul İçin Sivil Toplum Platformu’nun başlattığı kampanyaya 6 bin kişi imza attı. Kampanyanın bitiminde imzalar İBB Başkanı Kadir Topbaş’a teslim edilecek.
Şimdiye kadar 6 bin imzanın toplandığı kampanya için hazırlanan mesajda şöyle dendi: “Eğer proje hayata geçirilecekse önerimiz şu: ‘Martı’ projesi ve ulaşımla ilgili kararlar başka önerilerle birlikte, bir seçici kurula sunulsun ve sergilensin. Kabataş’ı iyileştirmek için başka hangi fikirlerin olduğu görülsün ve başkalarının projeleri de değerlendirilsin. Her gün on binlerce insanın kullandığı, deniz ulaşımının, raylı sistemlerin, toplu taşıma araçlarının birbirine bağlandığı önemli transfer merkezi olan Kabataş’ın akıbetinin halka danışılmasını istiyoruz.” Öte yandan Kabataş İskelesi’nin önünde vatandaşlar da imza toplamaya devam ediyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Kabataş sahilinde deniz, raylı sistem ve karayolu taşımacılığını entegre edecek bir transfer merkezi yapılacak, trafik yer altına alınarak sahil boyunca kesintisiz yaya akışı sağlanacak. Çalışma nedeniyle Kabataş’taki vapur iskeleleri yaklaşık iki yıl deniz trafiğine kapatılacak.
Yine yapılan açıklamada; tramvay ve füniküler sistemlerinin bir süre daha çalışmaya devam edeceği ve bölgeden geçen otobüs sayılarının artacağı da ifade edildi.
İSKELELER DEĞİŞTİ
Bu süre boyunca, Şehir Hatları AŞ Kadıköy-Kabataş, Kabataş-Adalar ve uğramalı Boğaz Hattı seferleri Kabataş İskelesi yerine Şehir Hatları’nın kullandığı Beşiktaş ve Eminönü iskelelerinden, İDO AŞ Kadıköy-Kabataş, Kabataş-Adalar seferleri Kabataş İskelesi yerine İDO’nun kullandığı Beşiktaş ve Yenikapı iskelelerinden, Dentur Avrasya Kooperatifi’ne bağlı işletmecilerin Kabataş-Üsküdar seferleri Kabataş İskelesi yerine Dentur Avrasya’nın kullandığı Beşiktaş İskelesi’nden, BUDO AŞ Kabataş-Bursa seferleri, gerekli izinlerin alınması kaydıyla Eminönü (Katip Çelebi) iskelesinden yapılacak.
TARİH UZATILMIŞTI
Kabataş İskelesi’nin kapatılma tarihi 28 Temmuz olarak açıklanmıştı. Ancak Demokrasi Mitingleri nedeniyle ulaşımda aksama yaşanmaması için önce 4 Ağustos’a sonra da mitinglerin bitiş tarihi olan 10 Ağustos’a uzatıldı. İskele 10 Ağustos Çarşamba günü 00.00 itibariyle ulaşıma kapatıldı.