Kaboğlu Kadıköylülerle buluştu

Yayımlanan son KHK ile akademiden ihraç edilen Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Yeldeğirmeni Sanat'ta, referanduma sunulan anayasa teklifini değerlendirdi

23 Şubat 2017 - 11:44

“No Başkanlık No Cry” oluşumu, yayımlanan son KHK ile akademiden ihraç edilen Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun katılımıyla, 19 Şubat Pazar günü, Yeldeğirmeni Sanat’ta, “Anayasa Değişikliği: Gerçekler ve Tuzaklar” adlı bir etkinlik düzenledi. Kaboğlu’nun referanduma sunulan anayasa teklifini değerlendirdiği etkinliğe ilgi yoğun oldu. Kaboğlu’nu dinlemeye gelen onlarca Kadıköylü salona sığmazken çok sayıda kişi etkinliği ayakta izledi. Akademiden dostları ve öğrencileri de Kaboğlu’nu yalnız bırakmadı. Son KHK ile ihraç edilen bazı akademisyenler ve Marmara Üniversitesi öğrencileri salonda Kaboğlu’nu dinledi. Ayrıca etkinliğe Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin de katıldı.

 “SORUMLULUK YOK”

Yeni anayasa teklifiyle yargının bağımsızlığından ve tarafsızlığından şüphe duyulacağını ifade eden Kaboğlu, HSYK’nın 13 üyesinin en az 10’unun cumhurbaşkanının belirleme ihtimali olduğunu şu sözlerle anlattı: “Yargının beyni olan HSYK’nın oluşturulma yetkisi yarı yarıya bir kişiye veriliyor. Ama o bir kişi parti başkanı olacağı için, yasama seçimiyle, cumhurbaşkanlığı seçimi aynı ana rastlatıldığından, meclisteki çoğunluğun cumhurbaşkanının siyasi eğilimde olma ihtimali yüksek. Bu sebepten aslında HSYK’nın 13 üyesinin en az 10’unun cumhurbaşkanının belirleme ihtimali var. Yürütmenin hepsi, yasamanın bir kısmı, yargının oluşumuna ait yetkiler tek bir kişiye verilecek. Hukuk devletinde önemli üç kavram vardır. Görev, Yetki, Sorumluluk… Görev varsa yetki vardır. Yetki varsa sorumluluk vardır. Bu anayasada bir kişi üzerinde görev-yetki yoğunlaşması, bir görev-yetki fetişizmi var. Ama sorumluluk yok.”

“KİM HAZIRLADI?”

Kaboğlu referanduma sunulan 18 maddelik anayasa teklifinin anayasanın yaklaşık 100 maddesini etkileyeceğini ifade ederken, bu kadar “kökten değişimlerin” olduğu bir anayasa teklifinin “kapalı kapılar ardında” yapılmasını eleştirdi. Kaboğlu konuyla ilgili “İlk anayasamız olan yani Kanun-i Esasi’yi kimlerin yazdığı biliyoruz. 18 kişilik bir heyet… Unvanlarıyla, makamlarıyla hepsi belli. Fakat Türkiye’yi çağ atlatacağı iddia edilen bu anayasayı, bu metni kimin yazığını bilmiyoruz. Nerede toplandılar? Hangi heyet yaptı?  Bizim özgeçmişimiz olacak, bizim ortak paydamız olacak metnin nerede kimin tarafından yazıldığını bilmiyoruz. Sadece şunu biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı ‘benim projemdi’ diyerek bizim seçtiğimiz ve Ankara’ya gönderdiğimiz kişiler tarafından yazılmadığını açıklamış oldu.” dedi.

“HALK BENİMSEMEDİ”

Kaboğlu yeni anayasayı halkın benimsemediğini ifade etti: “Daha önceleri çoğunluk partisi yapılmak istenenlere halk üzerinden referans verilirdi. Mesela ‘Ölüm cezasını getireceğiz Halk öyle istiyor’ gibi. İlk kez çoğunluk partisi ‘halk istiyor’ demiyor. ‘Halka anlatamadık. Halkı ikna edeceğiz’ diyor. Bütün medyayı, bütün sokakları elinizde tuttuğunuz halde halka anlatamadıysanız o zaman iki şey var. Ya bu halk ebleh gerçekten. Ya da halk istemiyor.  Biz acaba ebleh miyiz de anlamadık? Yoksa anayasal düzenimizin demokrasi yolunda ilerlemesini arzuladığımız için mi bu tür köktenci değişikliklere karşı mesafeli duruyoruz?


ARŞİV