Kader Sevinç, AB'yi Brüksel'den takip ediyor

Avrupa Sosyalist Partisi (PES) Yönetim Kurulu Üyesi ve CHP Avrupa Birliği Temsilcisi Kader Sevinç, Gazete Kadıköy’e konuk oldu, Kadıköylülere Brüksel’deki temsilcilik çalışmaları hakkında bilgi verdi.

18 Temmuz 2013 - 14:19
Röportaj-Fotoğraflar: Mustafa SÜRMELİ
Kader Sevinç Avrupa Sosyalist Partisi (PES) Yönetim Kurulu Üyesi ve CHP Avrupa Birliği Temsilcisi. Marmara Üniversitesi AB Enstitüsü’nün AB fonlarıyla yürüttüğü proje kapsamında Türkiye’ye geldi bir süre önce. Avrupa Birliği Enstitüsü, Anadolu’nun değişik yerlerinden gelen genç akademisyenlere AB sürecinin değişik boyutlarını, gerek parlamenterlerle gerekse siyasi temsilcilerle sivil toplum temsilcilerin katıldığı toplantılarla tartışmaya açtı. Kader Sevinç de işte bu kapsamda, Brüksel’deki deneyimlerini aktarması amacıyla Türkiye’ye geldi. Genç akademisyenlere Brüksel penceresinden AB sürecini, deneyimlerini aktardı. Onların görüş ve önerilerini dinledi. Kader Sevinç Gazete Kadıköy’ün de konuğu oldu bu arada. Sevinç, Kadıköylülere Brüksel’deki temsilcilik çalışmaları hakkında bilgi verdi.

-Kadıköy’ün AB çalışmalarındaki konumu hakkında neler düşünüyorsunuz?
Brüksel’de CHP’nin bir AB temsilciliği var tüm diğer siyasi partilerden farklı olarak. Kadıköy Belediye Başkanımız Av. Selami Öztürk AB çalışmalarında çok aktif. En önde gelen belediye başkanlarımızdan biri. Türkiye’de de bu yönüyle çok ön plana çıkıyor. Kendilerini de zaten misafir etmiştik temsilciliğimizde. Open Days çerçevesinde Brüksel’e gelmişti. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk çok sık geliyor ve önem veriyor temsilcilik çalışmalarına. Bu konunun öncülerinden bir belediye başkanı Türkiye’de.

-Partinizin AB’ye bakışını ve AB ile ilgili çalışmalarını kısaca özetler misiniz?
CHP her şeyden önce Türkiye’nin AB’ye üye olmasına inanıyor ve bunun için de hep çalıştı. Bütün reformların altında imzası var. Türkiye’nin modernleşme, daha iyi bir demokrasi, daha güçlü ekonomi ve yurttaşları için çok daha iyi yaşam standartları sunan bir ülke haline gelmesi için çalışıyor. CHP’nin AB vizyonu budur. Bunun için hem Brüksel’de hem Ankara’da hem de birçok yerel düzeydeki çalışmalarımızda bu vizyonla hareket ediyoruz.

-Temsilciliğin Brüksel’deki misyonundan bahseder misiniz?
2008 yılında da CHP’nin AB temsilciliği kuruldu. O tarihten itibaren görev yapıyorum. Yaptığımız çalışmaların üç boyutu var. CHP’nin sosyal demokrat vizyonunu uluslar arası alanda anlatmak birincisi. Diğeri Türkiye’nin AB üyelik sürecini Brüksel’den, yerinden desteklemek. Üçüncüsü ise hükümetin çok eksik kaldığı bir nokta; o da Türkiye’yi ikili konular dışında genel AB konuları gündemi üzerinde masaya getirmek, katılmasını sağlamak. Örneğin iklim değişikliği, yenilenebilir enerji stratejisi gibi AB’nin genel sorunlarına, genel meselelerine, genel politikalarına biz de CHP olarak katılıyoruz. Çünkü CHP aynı zamanda Avrupa Sosyalist Partisi yönetiminde ve karar mekanizmalarına katılıyor.

-Türkiye’de genç akademisyenlerle bir araya geldiniz. İzlenimleriniz nedir?
Marmara Üniversitesi AB Enstitüsü’nün AB fonlarıyla yürüttüğü proje kapsamında Türkiye’deyim. AB Enstitüsü, Anadolu’nun değişik yerlerinden gelen genç akademisyenlere AB sürecinin değişik boyutlarını gerek parlamenterlerle gerekse siyasi temsilcilerle sivil toplum temsilcileriyle tartışmaya açmış. Bizlerin deneyimlerini onlara aktarmaya ve onların görüş ve önerilerini onlardan dinlememize vesile oldu. AB süreci nasıl yapılmalı, yönetilmeli, Hırvatistan bunu nasıl başardı? bunları anlattım. Bu tür toplantılar çok önemli. Çünkü her defasında Türkiye’ye geldiğimde üniversitelere gittiğimde çok etkileyici bakış açılarıyla karşılaşıyorum. Çok farklı sorularla karşılaşıyorum. Beraberimde bu görüşleri Brüksel’e götürüyorum. Benim açımdan zenginleştirici, hoş bir deneyim oluyor.

-AB üyelik sürecinde sizce neler yapılmalı?
Hırvatistan’ın AB müzakereleri Türkiye ile başladı. Şimdi üye oluyor. Türkiye daha 13 başlık açabildi. AB müzakereleri başlamadan önce Hırvatistan bir komite kurdu ve o komitenin başkanı daima muhalefet partilerinden oldu. Bu yolla da bir toplumsal uzlaşıya kapı açmış oldu Hırvatistan. Biz bunu önerdik, maalesef reddedildi. Biz bu modeli inceledik ve çok olumlu olduğunu gördük. Çünkü geniş tabanlı sivil toplum örgütlerinin, akademisyenlerin, siyasetçilerin içinde bulunduğu baş müzakerecinin de üyesi olduğu bir grup ve bu grup tarafından yönetildi bu müzakereler. Türkiye’nin de AB sürecini partiler üstü görmeye ihtiyacı var.

-Kadıköy’ü nasıl buldunuz?
Kadıköy güzel. Esnafa, karşılaştığım yurttaşlara “Kadıköy’de işler nasıl?” diye sorduğumda herkesin çok memnun olduğunu gördüm. Vatandaş odaklı siyaset var Kadıköy’de. Yerel yönetim bunların çok güzel bir örneğini sergiliyor.

-İlgilenenler Temsilciliğinizle ilgili haberlere nasıl ulaşabilir?
Verdiğiniz fırsat için teşekkür ediyorum. chp-avrupabirligi.org bizim Türkçe bültenlerimizin de yeraldığı sitemiz. Oradan okuyucular takip edebilirler. İngilizce bülten ve raporlarımız da var.
 
GENÇ AMA BAŞARIYLA DOLU BİR KARİYER
Kader Sevinç Brüksel’de CHP Avrupa Birliği Temsilciliği ve Avrupalı sosyal demokrat partilerin Avrupa düzeyindeki partisi olan PES’in yönetim kurulu üyeliği görevlerini üstleniyor.
2004-2005 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde araştırmacı olarak çalıştı. Akdeniz Üniversitesi Jean Monet Avrupa Entegrasyonu programını tamamladı. 2005-2008 yılları arasında Avrupa Parlamentosu’nda siyasi danışman olarak görev yaptı. Sevinç Avrupa Parlamentosu’nda AB genişlemesi, enerji politikaları, turizm ve ulaştırma politikaları üzerine çalıştı.
KA-DER (Kadın Adayları Destekleme Derneği), Kagider (Kadın Girişimciler Derneği ve Forum İstanbul’un Avrupa etkinliklerine danışman olarak katkıda bulundu. TÖSED (Türk İş Dünyası Derneği-Brüksel) başkan yardımcılığı görevi yaptı. Kader Sevinç halen TEMA-Avrupa Yönetim Kurulu Üyesi.
Merkezi Londra’da bulunan Control Risk şirketi için ülke siyasi analisti olarak rapor hazırlayan Kader Sevinç’in “Türkiye’nin insan kaynaklarında yaşanması beklenen dönüşüm ve AB süreci” başlıklı çalışması Avrupa Komisyonu tarafından ödüllendirildi. Ayrıca, turizm sektöründe kalite yönetimi dalındaki danışmanlık projesi ile TÜSİAD Genç Girişimci ödülünü aldı. Türkiye’den alanında öne çıkan gençlerle mülakatlar içeren “Başarılı Gençler” kitabında yer aldı. 2010 yılında Genç Turizmciler Derneği tarafından “Türkiye’nin uluslararası temsili” ödülüne layık görüldü.
Lisans eğitimini Akdeniz Üniversitesi’nde Turizm Fakültesi’nde tamamlayan Kader Sevinç uluslararası ilişkiler yüksek lisansını Brüksel’de Paris-Sud Üniversitesi CERIS’te “Uluslararası müzakere teorileri, iletişim ve Türkiye AB üyelik müzakereleri” konulu tezini “onur” ve “yüksek onur” dereceleriyle tamamladı. Ayrıca İngiltere’de profesyonel İngilizce ve Harvard Üniversitesi’nde “Business Communication” alanında kısa dönem eğitim gördü. 2012 yılında Washington DC’de Johns Hopkins Üniversitesi uluslarası ilişkiler okulu SAIS’e bağlı Transatlantik İlişkiler Merkezi’nde ziyaretçi akademi üyesi olarak bulundu. Eylül 2012den itibaren de Johns Hopkins Üniversitesi uluslararası ilişkiler okulunda akademi üyesi oldu. Uluslararası müzakereler, iletişim, Transatlantik ilişkiler alanında çalışmalarını sürdürüyor.
Daha önce kalite yönetimi, uluslararası standartlar, insan kaynakları, ileri yönetim teknikleri ve Avrupa Birliği alanlarında çok sayıda eğitim programını tamamladı. Bu alanlarda turizm sektöründe danışmanlık projelerinde yer aldi ve çok sayıda makale ve araştırması medyada yayımladı. 2009 yılında Avrupalı 50 şair ile birlikte Avrupa anayasası tartışmalarına bir tepki olarak gerçekleştirilen projede şiirleriyle yer aldı. AB Komisyonu desteği ile Brüksel Şairler Grubu’nun yayımladığı Dizelerle Avrupa Anayasası şiir kitabına şiiri ile katkı sağladı. Kitap daha sonra bir çok AB başkentinde etkinliklerle tanıtıldı. Kader Sevinç’in şiirleri edebiyat dergilerinde yayımlanıyor. “Şiirden” edebiyat dergisinin yayın kurulu üyesi ve Brüksel’den katkı sağlamayı sürdürüyor.
2012 yılında bir süredir üzerine çalıştığı iki projeyi hayata geçirdi. Brüksel’de Türk Kahvesi Brifingleri (www.turkishcoffeebriefings.org) adlı projeyi oluşturdu ve uluslararası konularda yuvarlak masa toplantılarını başlattı.
Brüksel’de yaşayan Türkiye kökenli ailelerin çocuklarına yönelik bir sosyal sorumluluk projesi olan SINIF 1-B’yi kurdu. Gönüllü öğretmenlerle beraber çocuklara eğitimler verirken, çeşitli programları yönetiyor.

ARŞİV