Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yapılan protokolle Kadıköy Belediyesi’nin ana hizmet binasının yenileneceğini duyurmuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı “Kadıköy Belediyesi Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması” açıldığını duyurdu.
Kadıköy Belediyesi’nin halen hizmet vermekte olduğu bina 1985-1992 yılları arasında tasarlanıp inşa edildi. Yarışma metninde mevcut binanın, tasarlanıp inşa edildiği tarihten bu yana Kadıköy’ün değişen ve büyüyen ihtiyaçlarına cevap vermekte zorlandığı, beklenen büyük İstanbul depremine karşı güncel gereklilikleri sağlayamadığı vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi: “Alanın 40 senede değişen anlamı-önemi ve binanın alandaki potansiyel gücü düşünüldüğünde sorunlarla baş edebilecek yeni bir binaya ihtiyaç duyulmaktadır. Jüri, günümüzdeki mimarlık ortamının düşünsel birikimi ve yapım deneyiminin bu ihtiyacı çözebileceğine inanmaktadır. Bu yarışma, bir kamu binasının ulusal ölçekte, farklı kuşaklardan farklı deneyimlere sahip meslek insanlarının katılabildiği, açık, şeffaf ve rekabetçi bir yöntem ile elde edilme çabasıdır.”
“ÇAĞDAŞ DEĞERLER İÇERMELİ”
Jürinin bina kurgusuna dair beklentileri şöyle sıralandı:
• Bu yarışma ve sonuçları ülke mimarlığının günümüzdeki niteliğini temsil edecektir. Bu temsil çağdaş değerler içermelidir.
• Katılımcılık, şeffaflık, hesap verebilirlik, ulaşılabilirlik gibi çağdaş ve sosyal belediyeciliğin temel davranış biçimleri göz önünde bulundurulmalıdır.
• Tasarımın öncelikli hedeflerinden biri, insan odaklı bir yaklaşım içinde fiziki mekanların (açık, yarı-açık, kapalı) tüm kullanıcılar için keyif ve mutluluk veren, evrensel tasarım
ilkelerini barındıran, yaşamı iyileştiren bir gücü barındırması olmalıdır.
• Tasarım, bir belediye hizmet binasının gerektirdiği işlevselliğe cevap vermeli, keyifli ve verimli bir çalışma ortamı sunmalıdır. Ayrıca, bir belediye binasının olağan akışında yer
alacak ziyaretçi, çalışanlar gibi tüm kullanıcıların çeşitliliği, farklılıkları ve kullanım yoğunluklarına dair farkındalık ve çözümleri içermelidir.
“SOSYAL BİR MERKEZ OLARAK DÜŞÜNÜLMELİ”
• Bina sadece bir yönetim binası olmamalıdır. Bina ve çevresi insanların karşı karşıya geldiği sosyal bir merkez olarak düşünülmelidir. Özellikle zemin katlarda yer alacak kamusal
işlevler yapıyı 7/24 yaşatacak biçimde kurgulanmalı, tören alanı, makam girişi, araç giriş çıkışı gibi konuların bu kurgu üzerinde yapacağı etkiler dikkate alınmalıdır.
• Açık ve kapalı alanda sanat eserlerinin yer alması desteklenmekle birlikte alanda bulunan Cumhuriyet Devrimleri ve Atatürk Anıtı’nın değerlendirilmesi ile ilgili karar yarışmacıya
bırakılmaktadır. Yeri değiştirilebilir, tamamen alan dışına taşınması önerilebilir.
• Yapı, açık ve kapalı mekanları, duvarları ve cepheleri ile bir sosyal iletişim aracı olarak kullanılmalıdır.
“ESNEKLİK VE DİRENÇLİLİK DİKKATE ALINMALI”
• Yarışma alanında bulunan korunacak ağaçların getirdiği kısıtlar ve varlıklarını sürdürebilmeleri için gereken çözümler dikkate alınmalıdır.
• Depreme en ileri teknolojilerle hazırlıklı olacak öneriler geliştirilmelidir. İşlevsellik ve teknolojik girdiler estetik kaygılarla yorumlanarak parça/bütün ilişkisi içinde ele alınmalıdır.
• İklim değişikliği, pandemi gibi çevresel problemlere karşı duyarlı olunmalıdır. Öneri tasarımların, günümüz iklim ve ekoloji krizlerinin farkındalığı içinde, işletme giderlerini minimuma indirgemeyi amaçlayan, sürdürülebilirlik ilkelerini tasarımın merkezine alan ve kaynakları en rasyonel şekilde kullanma motivasyonu ile şekillenmesi amaçlanmalıdır.
• Katılımcıların, öneri tasarımlarını geliştirirken “esneklik” ve “dirençlilik” gibi kavramları dikkate alarak örnek bir mimari model oluşturmaları beklenmektedir.
Detaylar ve başvuru koşulları için: https://konkur.istanbul/kadikoybel/ adresini ziyaret edebilirsiniz.