Kadıköy Belediyesi depremden hemen sonra arama kurtarma ekibini hızlıca organize ederek deprem bölgesine göndermesi, yardım kampanyası ile fark yaratan kurumlardan biri oldu. Deprem olduktan 15 dakika sonra yardım ve dayanışma için çalışmalara başlandı. Arama kurtarma ekipleri deprem bölgesine gönderildi. Kadıköy’de hızlı bir şekilde yardım kampanyası organize edildi.
Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ile Hatay’a yola çıkmadan önce deprem sonrası yaptıkları çalışmaları anlattı.
“DEPREME EN HAZIRLIKLI BELEDİYEYİZ”
Depremden sonra ilk önce refleks gösteren yerlerden biri Kadıköy Belediyesi oldu. Bu süreci kısaca özetleyebilir misiniz?
Bizim bu kadar hızlı refleks göstermemizin nedeni Türkiye’de depreme en hazırlıklı belediyenin Kadıköy Belediyesi olması. Arama ve kurtarma ekibimiz BAK Kadıköy, bizim aldığımız tarihte orta seviyede sertifika alan tek kamu kuruluşuydu. Saat 04.17’de deprem oldu, 04.30’da AFAD bizimle iletişime geçti. Hemen ardından arama kurtarma ekibimiz malzeme tedariki yaparak hızlıca yola çıktı. Adana Havaalanı aktarmalı Hatay’a giden ilk ekipte bizim 31 kişilik arama kurtarma ekibimiz yer aldı. Günlük ortalama 3 bin kişilik yemek kapasitesine sahip iki gezici aşevimizi de hemen yola çıkardık, ancak gideceği yer belirsizdi. Ankara civarına vardığında Hatay’a gitmesini söyledik.
Çıkarken nereye gideceklerini bilmiyorlar mıydı?
Hayır. Beklemedik, bir TIR’ın Ankara’ya gitmesi zaten 5-6 saat. Zaman kaybetmek istemedik ve bir an önce yola çıkardık. Ardından kargo uçağıyla üç arama kurtarma aracımız, köpeğimiz ve ekibimizin geri kalan bir bölümü de gitti. Ve Kadıköy’de de hemen bir yardım kampanyası düzenledik. Burada çok tecrübeli bir ekip olduğu için gelen yardımları hızlıca tasnif edip TIR’lar ile bölgeye sevk ettik. İlk çıkan TIR da nereye gideceğini bilmiyordu. Yolda nereye gideceğini söyledik. Şu anda da aynı şeyi yapıyoruz. Şu anda da yola çıkan TIR bazen nereye gideceğini bilmiyor. Biz kendisine yolda bilgi veriyoruz. İki gündür iki Gezici Aşevi TIR’ımızda sıcak yemek verilmeye başlandı. Malatya’ya da başka bir mutfak gönderdik.
İki TIR da Hatay’da mı?
Biri Defne’de diğeri Samandağ’da. Biz buradan TIR’la birlikte gıda malzemeleri göndermiştik fakat malzeme çok kısa sürede bitmiş. Hemen Adana’dan takviye malzeme gönderdik, buradan da bir kamyon çıktı. Aynı zamanda BAK ekibinin gönüllüsü olan 30 kişilik bir ekip daha gönderdik. Yardım TIR’larının organizasyonuna yardımcı olacaklar.
Giden TIR’ların nasıl organize edileceği ve dağıtımın nasıl yapılacağı belli mi?
Büyük ihtimalle biz yapacağız. Şu anda orada bir kaos var. Hatay’ın ilçelerine gitme noktasında sıkıntı var. Bizim şu anda Samandağ ve Defne’de üçer TIR’ımız yardım malzemelerini indiriyor. Dört TIR’ımız Pazarcık’a gitti. Adıyaman Gölbaşı ve Kahramanmaraş Afşin’e de TIR gönderdik. 8 TIR’ımız da gemiyle ulaştı. Gemiyle iş makineleri de gönderdik.
Depremden hemen sonra AFAD arama kurtarma ekibi için aradı. Onun dışında kalan her şeyi siz kendi inisiyatifinizle mi yaptınız?
Evet kendi inisiyatimizle yaptık. Dediğim gibi aşevimiz yola çıktığı zaman nereye gideceğini bilmiyordu. AFAD İstanbul ilini Hatay’la eşleştirmiş. Pazarcığa niye gönderiniz diye sorarsanız, buradan çıkacak TIR şoförleri Pazarcıklıydılar. Sayın kaymakamla görüştük, “tamam” dedi. Adıyaman’a giden Adıyamanlıymış. TIR’lar yardımları bedava taşıyorlar, kendi ailelerinin yanına da gitmek istiyorlar. Burada yeteri kadar malzememiz var, gelen hiçbir TIR’ı boş çevirmeyiz.
“ELİ BULURSAK VERECEĞİZ”
Yardımlar insanlara ulaştı mı?
Defne, Samandağ ve Pazarcık’a gönderdiğimiz ilk TIR’lar çarşamba sabahı yerlerine ulaştı. Yardım TIR’ları bir kargaşa olmasın diye bir düzen içerisinde dağıtılmaya çalışılıyor. Çarşamba gününden itibaren arkadaşlarımız dağıtıma başladı.
Cumhurbaşkanının çalışmalar tek elden yapılacak açıklaması var.
Eli bulursak vereceğiz
Yani şu anda kendi ilişkilerinizle mi yardım gönderiyor ya da dağıtıyorsunuz?
Biz oradaki kaymakam ya da belediye başkanından habersiz bir şey yapmıyoruz. Kaymakam zaten orada ne yaptığımızı görüyor ama kaymakam bize eleman verip güvenlik sağlayıp şunu şöyle yapın demiyor. Zaten Samandağ’da aşevimiz ilçe jandarma komutanlığının önünde, Defne’de de hükümet konağının otoparkında. Yani bilgileri var.
Bizim televizyon ve sosyal medyadan izleyip duyduklarımız yardımların ulaşmadığı ya da eksik olduğu yönünde sizin duyumlarınız neler?
Bize de o bilgiler geliyor. Bunun önüne geçebilmek için kendi işimizi kendimiz yapalım dedik. İBB ile de görüşüyoruz, İskenderun’da büyük bir koordinasyon merkezi kuruyorlar, Hatay Büyükşehir Belediyesi EXPO’da kurmuş. Belediyeler organizasyonlarını yapıyor. Ben de Hatay’da olacağım kendi ekiplerimizle bir organizasyon yapacağız. Arama kurtarma ekipleri, aşevi, organizasyonlarda olmak üzere yüzün üzerinde belediye personelimiz deprem bölgesinde.
Kadıköy ve çevresinden çok yoğun bir destek var. Buna dair ne söylemek istersiniz?
Kadıköy her şeyi dayanışarak büyütüyor. Aynı şeyi pandemide de görmüştüm, insanlar birbirini tanımıyor ama yan yana, kol kola çabalıyorlar. Buna söyleyecek söz yok. Birçok kişi malzemelerini ağlayarak getiriyor. Bu dayanışma Kadıköy’ü, Kadıköy yapan en büyük değer.