"Kadıköy İstanbul'un sanat merkezi haline geldi"

Kadıköy’de açık hava tiyatro günleri, birbirinden keyifli oyunlarla devam ediyor. Selamiçeşme Özgürlük Parkı Açık Hava Tiyatrosu'nda oynanan Taxim oyununun oyuncuları arasında yer alan Baba Sahne'nin kurucusu Şevket Çoruh, Kadıköy'ün eğitim seviyesinin yüksek olduğunu belirterek, "Bütün oyunları dikkatle izleyip çok güzel eleştiriler yapıyorlar" dedi

21 Temmuz 2023 - 15:29

RÖPORTAJ: Samet AKTEN

FOTOĞRAFLAR: Evren DURSUN

Kadıköy’de açık hava tiyatro günleri, birbirinden keyifli oyunlarla devam ediyor. Selamiçeşme Özgürlük Parkı Açık Hava Tiyatrosu’nda geçtiğimiz hafta seyirciyle buluşan oyunlardan biri de Taxim oldu. Baba Sahne’nin İspanyol “El Bar” filminden uyarladığı Taxim oyunu, 2 perdeden oluşan 120 dakikalık bir kara komedi. Yönetmenliğini Emrah Eren’in üstlendiği oyunun ana kadrosunda Şevket Çoruh, Ozan Güven, Ömür Arpacı, Mert Asutay, Nergis Çorakçı, Seçkin Özdemir ve Rüya Demirbulut yer alıyor.

Baba Sahne’nin kurucusu ünlü oyuncu Şevket Çoruh ile Özgürlük Parkı’nda sahnelenen Taxim oyunu öncesi Kadıköy Belediyesi Festival Gazetesi’nin sorularını yanıtladı. 
 

Baba Sahne olarak geçtiğimiz yıl sahnelemeye başladınız bu oyunu. Politik eleştirileri de olan bir kara komedi Taxim. Seyircinin ilgisi nasıl?

Taxim oyunumuz yaklaşık bir senedir sahnede. 2 Şubat 2022’de başladık, katılım çok iyi. Bu hafta 120. oyunumuzu oynadık. Özgürlük Parkı, Baba Sahne’nin açık hava salonu gibi. Burada Ekim ayına kadar belli dönemlerde oyunlar oynamaya devam edeceğiz.

Kadıköy’ün seyirci profiliyle ilgili neler söylemek istersiniz?

Türkiye’nin her yerinde oynadım. İstanbul, İzmir, Ankara seyircisi hepsi birbirinden farklı. Salonu doldurduğumuz zaman her gün farklı seyirci ile karşılaşıyoruz. Tabii ki Kadıköy’de birçok üniversitenin olması, eğitim seviyesinin yüksek olması gibi etkenler var. Bütün oyunları dikkatle izleyip çok güzel eleştiriler yapan bir seyirci var. 

Türkiye’de kültür ve sanata verilen önemin ne kadar olduğunu çok iyi bildiğimiz için bütün seyirciler çok kıymetli. Keşke bütün illere gidebilsek, benzin bu kadar pahalı olmasa, ulaşım ve konaklama bu kadar pahalı olmasa ama yeni zamlarla beraber çok daha zorlaşıyor. 
 

"BU İŞİ GÖNÜL ENAYİLİĞİ İLE YAPIYORUZ"

Son dönemde artan vergi oranları özel tiyatroları da zor durumda bırakacak gibi görünüyor. Tiyatro Kooperatifi de geçtiğimiz günlerde vergi yüküne dikkat çeken açıklamalar yaptı. Pandeminin etkileri bile telafi edilememişken gelinen son durum hakkında neler söyleyeceksiniz?

Biz bu işi bir gönül enayiliği ile yapıyoruz. Biz tacir olarak görülsek de kamusal bir hizmet yapıyoruz. Kamusal hizmetin vergisinin de bu kadar yüksek olması Türkiye’deki tüm tiyatro aktiviteleri için çok zorlayıcı. Stopajı, KDV’si, gelir vergisi, diğer vergilerle birleştiği zaman geliri çok yüksek olmamasına rağmen vergisi çok yüksek bir hal alıyor. Yapılamaz hale geldi. 

Bir de son zamanlarda birçok ilde kültür sanat etkinliklerinin yasaklandığına tanık oluyoruz. Nasıl değerlendiriyorsunuz bu gidişatı?

Engellemeler ya da soruşturmalar geçiriyoruz ama benim ustalarım da yaşadı bunları. Müjdat Gezen, Metin Akpınar ve onların ustaları da yaşadı. Bu, Türkiye’de bir gelenek. Sanatla uğraşıyorsanız başınıza bunların gelmesi çok normal artık. Gelecekte belki bizim çocuklarımız bunların yaşanmadığı bir sanat çevresi içinde olabilirler. Soruşturmalar, salonların verilmemesi bir gün kala ya da aynı gün iptal edilmesi gibi durumları yaşıyoruz. Hayat devam ediyor deyip işimize bakıyoruz. 

Yeni sezonda yeni projeleriniz olacak mı? Yeni oyunlar, yeni bir dizi ya da sinema filmi?

En büyük projem tiyatroyu (Baba Sahne) önümüzdeki sene de ayakta tutmak. Daha önce hiç sahnelenmemiş yeni oyunlarımız olacak. Tabii ki televizyona da devam etmek zorundayım. Tek başına tiyatro yaparak hayatımıza devam etmemiz mümkün değil. Sanatın peşinden koşmaya devam edeceğiz. 

"KADIKÖYLÜYÜZ YANİ"

Kadıköy Belediyesi de yarattığı alanlar ve gerçekleştirdiği festivallerle Kadıköy’ü kültür sanat alanında ileriye taşıyor. Siz de Baba Sahne ile Türk Tiyatrosu’na ve Kadıköy’e değer katmaya devam ediyorsunuz. Kadıköy’ün kültür-sanat alanındaki konumunu nasıl değerlendirirsiniz?

Kadıköy, İstanbul’un sanat merkezi haline geldi. Salonlarıyla, özel tiyatrolarıyla, gösteri salonlarıyla, sergileriyle inanılmaz mekânlar açıldı. Alan Kadıköy, Gazhane gibi çok güzel mekânlar oluştu. Ama benim en beğendiğim yer Baba Sahne J Kadıköy’de şu an Kalamış’ta festival var. Onları da çok yakından takip ediyorum. 

Ben Kadıköy’de okudum, bu bölgede büyüdüm. Hayatıma kattığım birçok şeyi ben Kadıköy’de gördüm. Sineması, tiyatrosu, Süreyya Operası birçok şeyi burada yaşadım. Ziverbey’de Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde okudum. Memleketim burası sayılır. Nerelisin dediklerinde, Kadıköylüyüz yani.


ARŞİV