Kadıköy'de 'Ata'ya Saygı Zinciri oluşturulacak

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete uğurlanışının 85. yılında, Kadıköy’de her yaştan binlerce kişi 10 Kasım’da “Ata’ya Saygı Zinciri” oluşturacak

02 Kasım 2023 - 11:49

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 85. yıldönümünde, Fenerbahçe Orduevi ile Bostancı arasındaki sahil yolunda 6.5 kilometre uzunluğunda oluşturulacak olan ‘Ata’ya Saygı Zinciri” ile anılacak. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın da  katılacağı zincirin oluşturulacağı sahil yolu Atatürk posterleri ve Türk bayrakları ile süslenecek. Katılımcılar, 10 Kasım Cuma sabahı Türk bayrakları ve Atatürk posterleri eşliğinde el ele vererek Atatürk’ü anacak. Anma törenine, denizde kanolar, su jetleri ve tekneler de 9’u 5 geçe sirenlerini çalarak eşlik edecek. 10 Kasım Cuma günü saat 08.00’den itibaren oluşturulacak olan “Ata’ya Saygı Zinciri”ne tüm Kadıköylüler davetli.

ATA’YA SAYGI ZİNCİRİ 11 YAŞINDA

Ata’ya Saygı Zinciri’nin ilki 2012 yılında düzenlendi.  Kadıköy Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri tarafından düzenlenen saygı zincirine binlerce Kadıköylü katılmış. “Ata’ya Saygı Zinciri” Maltepe Sahil’ne kadar uzamış, 2’li, hatta 3’lü sıralar oluşturulmuştu. saygı zincirine denizden de yelkenciler ve balıkçılar destek vermişti.

ATATÜRK’ÜN KADIKÖY ZİYARETLERİ

Kadıköylüler Atalarını anmaya hazırlanırken, biz de Atatürk’ün ilçemize yaptığı ziyaretleri derledik. Resmi verilere göre, Atatürk’ün Kadıköy’ü 11 kez ziyaret ettiği belirtiliyor. 1927-1937 yılları arasında Kadıköy’e çeşitli ziyaretler gerçekleştirilen Atatürk, Moda ve Fenerbahçe’ye de gelmişti. 9 Temmuz 1935 yılında açılışına geldiği Moda Deniz Kulübü’nü, daha sonra da Moda Burnu’nda düzenlenen yelken ve yüzme yarışlarını izlemek için de ziyaret etmişti. 18 Mayıs 1936’da “Reisicumhur Atatürk dün şehrimizi şereflendirdiler” manşetiyle çıkan gazetelere göre Atatürk, trenle Haydarpaşa’ya gelmiş Dolmabahçe Sarayı’na geçmeden evvel Fenerbahçe semtini de ziyaret etmişti.

1937 yılında yaz başlarında Kalamış ve Fenerbahçe Burnu’nu gezen Atatürk bakımsız durumdaki mendireğin onarılarak, Fenerbahçe’nin gençlerin deniz sporları yapabilmesi için merkez yapılmasını istemişti.


ARŞİV