Kadıköy’de Cumhuriyet’in 100 yılı

Gazete Kadıköy olarak 100 yılın Kadıköy’de nasıl yaşandığına dair bir kronoloji hazırladık…

07 Kasım 2023 - 08:42

Cumhuriyet’in 100. yılını kutluyoruz. 100. yılını kutladığımız Cumhuriyet tarihimizde ülkemizde köklü değişimler, dönüşümler, kazanımlar yaşandı. “Keşke olmasaydı dediğimiz acılar, kayıplar da yaşadık. Gazete Kadıköy olarak 100 yılın Kadıköy’de nasıl yaşandığına dair bir kronoloji hazırladık…

29 Ekim 1923

Cumhuriyet'in ilanı İstanbul'da da geniş yankı buldu. Bu haber resmî olarak İstanbul'a 29 Ekim gecesi saat 24.00'te ulaşmıştı. 30 Ekim tarihli bazı gazeteler "Cumhuriyet dün resmen ilan edildi. “Birinci Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa hazretleridir” başlığıyla çıktı. Cumhuriyet'in ilanı ile Üsküdar Selimiye Kışlası'nda, ardından da şehrin muhtelif yerlerinden 101 pare top atışı yapıldı. 30 Ekim 1923 sabahı İstanbul bayraklarla donatıldı, öğleden sonra 15.30'da Valilik ve kolorduda tebrik törenleri başladı. Akşam ise çeşitli semtlerde eğlenceler düzenlendi. Cumhuriyet'in ilanının şehirde duyulması üzerine mağazalar, dükkânlar ve yabancı müesseseler Türk bayrakları astı. Boğazın iki yakası, iskeleler ve vapurlar donatılarak süslendi. İstanbul'daki kutlamalar 31 Ekim'de de hız kesmeden devam etti. Şehrin her tarafı baştanbaşa donatıldı. 

20 Aralık 1923

Toplu taşıma araçlarında kadınlarla erkeklerin birlikte seyahat etme yasağı kaldırıldı. 

Ocak 1924 

1923’te Lozan Anlaşması gereğince yapılan Türk- Yunan Nüfus Mübadelesi ile Kadıköy’deki Rumların önemli bir bölümü evlerini, arsalarını hazineye devredip Kadıköy’den ayrılmak durumunda kaldı. 1914 nüfus sayımına göre Kadıköy’de 76 bin Rum, 70 bin Türk, 30 bin Ermeni vardı. Kadıköy’den Atina’ya giden Rumlar orada Nea Halkidonya (Yeni Kadıköy) isimli bir mahalle kurdu.

24 Mayıs 1924

Haydarpaşa Limanı ve Anadolu Demiryolu Şirketi’nin satın alınması konusunda Cumhuriyet Hükümeti’ne yetki verildi.

30 Haziran 1924

İstanbul’da posta dağıtıcıları, ücretlerini yetersiz bularak toplu istifa etti.

17 Kasım 1924 

Süreyya İlmen, Süreyya Sineması’nın inşaatına başladı. Bina, İlmen tarafından 6 Mart 1927’de hizmete açıldı. Süreyya İlmen sinemasının yapım sürecini şöyle anlatıyor: “Derin bir mili onur duygusuyla memleketimizde eşi olmayan Süreyya Sineması’nı yapmaya başladım. Maksadım para kazanmak olsaydı, hiç şüphesiz, aynı harcamayla (yalnız arsa fiyatı farkı hariç olmak üzere) bu eseri Beyoğlu'nda pek güzel inşa edebilirdim. Ben aynı zamanda Kadıköylülerimizin sinema ve tiyatro ihtiyacını gidermekle birlikte, Kadıköy’ümüze bir şeref vermeyi düşünmüş, konser, konferans, dans, balo, çay, nişan, düğün töreni gibi sosyal ve çağdaş birçok ihtiyacımızı da göz önüne alarak, büyük bir salonun sinemamıza eklenmesine karar vermiş, o şekilde projelerini hazırlatmıştım. “

Eylül 1925

Haydarpaşa Garı ve Gebze hattı İngilizlerden teslim alındı. Liman 1927’de Demiryolları İdaresi’ne devredildi.

29 Ekim 1925

Kayışdağı suyu Kadıköy’e getirildi. Kadıköy’e suyun getirilmesi için zamanın belediye başkanı Emin Erkul ile görüşmeler yapıp, projenin hazırlanmasında etkin rolü olduğunu söyleyen Süreyya İlmen, Emin Erkul’un görevden ayrılmasından sonra Kadıköy’e su getirme çalışmasının yavaşladığını belirterek bu süreci şöyle anlatıyor: “Sonunda Kayışdağı suları Kadıköy içine geldi; ancak bizim plana uyulmadı. İstedikleri gibi oraya buraya birkaç çeşme yaptılar.” 

5 Ağustos 1927

Atatürk Moda’da deniz yarışlarını izledi. Mustafa Kemal Atatürk’ün Kadıköy’ü 11 defa ziyaret ettiği biliniyor. 1927-1938 yılları arasında Moda, Haydarpaşa, Suadiye’ye gelen Atatürk son olarak 1 Temmuz 1937’de Moda Deniz Kulübü’nün düzenlediği deniz yarışlarını izlemek için Kadıköy’e geldi.

 2 Aralık 1927 

Kadıköy’e elektrik verildi. Silahtarağa Santralı’nın ürettiği elektrikten Üsküdar ve Kadıköy bölgelerinin yararlanması için İstanbul Boğazı’ndan bir yüksek gerilim hattı geçirildi. Ve deniz altından kabloların geçirilmesiyle Boğaz’ın iki yakası birbirine bağlanmış oldu.

15 Haziran 1928

Süreyya Opereti temsillerine başladı.

8 Eylül 1929 

Üsküdar- Haydarpaşa tramvay hattının temeli İsmet İnönü tarafından atıldı. Bağlarbaşı- Haydarpaşa tramvay hatları 1929 yılı sonunda seferlerine başladı. 

23 Mart 1930

Kadıköy Üsküdar’dan ayrılarak ayrı bir ilçe oldu. Kadıköy 1930’da Merkez, Kızıltoprak ve Erenköy nahiyesinden oluşuyordu. Bu tarihte adı geçen nahiyelerde 17 mahalle vardı.

5 Haziran 1932

Fenerbahçe’nin Kuşdili'ndeki kulüp binası yandı. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere dönemin devlet yöneticileri bu zor döneminde Fenerbahçe'ye yardım edilmesine karar verdi. Şükrü Saraçoğlu'nun çabalarıyla Fenerbahçe Stadyumu, 6 Temmuz 1932’de 10 taksitte ödenmek koşuluyla 9 bin liraya (1.000 Reşat Altını) Fenerbahçe Spor Kulübü'ne satıldı.  36 bin metrekarelik sahanın ve tesislerinin alınması için gereken paranın 500 lirasını bizzat Atatürk verdi, geri kalan miktar ise 50 kuruştan satılan biletler ile Fenerbahçe Spor Kulübü'nün ilk eşya piyangosundan sağlandı.

1 Eylül 1934

Kadıköy- Üsküdar tramvayları işletmeye açıldı. Üsküdar’dan gelen tramvay, İbrahimağa çayırını takip edip, şimendifer köprüsünün altından geçiyor, Yeldeğirmeni’ne sapıp, Karakolhane Caddesi ve şimdi Kadıköy-Maltepe minibüslerinin güzergahında olan Yavuztürk Sokağı’ndan Söğütlüçeşme Caddesi’ne iniyor, Altıyol’dan sonra Kadıköy İskelesi’ne ulaşıyordu.

22 Şubat 1935 

Başta Kadıköy’de olmak üzere Eminönü, Şişli, Beşiktaş, Üsküdar, Beyoğlu’nda Halkevleri açıldı. Kadıköy'de bir Halkevi açılması çalışmalarını CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Tunca başlattı. Kadıköy halkından 6000 lira kadar bir bağış toplandı ve böylece ilk aşamada gerekli olan finansman sağlanarak Kadıköy Halkevi'nin faaliyetlerine başlayacağı bina kiralandı. Bu bina Bahariye Gül sokağında yer alan bir konaktı. Kadıköy Halkevi’nin ilk başkanı Celal Esad Arseven oldu.

1936

İstanbul Belediyesi, Fransız şehir planlamacısı Henri Prost ile iki yıllık sözleşme imzaladı. Mayıs 1936’da İstanbul’a gelen Prost belediye bünyesinde kurulan İmar Müdürlüğü ile birlikte İstanbul’un planlanması çalışmalarına başladı. Nüfus ve toplumsal yapı, mülkiyet yapısı, kentteki ticaret ve sanayi faaliyetleri üzerine yeterli istatistik bulunmadığı için iki yıla yakın bir süre sonunda tamamlandı. Prost, Kadıköy’de bir stadyum, Fenerbahçe yarımadasında bir yat limanı düzenledi. Bu arada 1938'de Belediye İmar Bürosu müşavirlerinden Sabri Oran, Kadıköy ve yakın çevresi için bir plan teklifi hazırladı. Plan genel olarak uygunlanmadı ama kimi öneriler zaman içinde gerçekleşti. Haydarpaşa yönünde Rıhtım Caddesi'nin denizin doldurularak genişletilmesi, o zamanki Ankara yolu olan Bağdat Caddesi'nin genişletilmesi ve tanzimi, bu çalışmanın sonradan gerçekleşen önerilerinden oldu. 

17 Haziran 1937

Kadıköy Su Şirketi kamulaştırıldı. Üsküdar ve Kadıköy Havalisi Su Şirketi 1887’de 99 yıllık işletme imtiyazı almıştı. Üsküdar ve Kadıköy Su Şirketi 1938’de devlet tarafından satın alındı.

15 Ağustos 1937

Türkiye’nin ilk uluslararası yüzme yarışı Moda Plajı’nda yapıldı. Türk ve Macar takımları yarıştı.  

10 Kasım 1938

Mustafa Kemal Atatürk, Dolmabahçe Sarayı’nda vefat etti. Atatürk’ün katafalkı üç gün süreyle ziyarete açıldı. Yüzbinlerce insan katafalkı ziyaret etti. Ziyaret sırasında yaşanan izdihamda 11 kişi yaşamını kaybetti, 40’tan fazla kişi yaralandı. 

16 Haziran 1939

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Umum Müdürlüğü (İETT) kuruldu.

30 Ocak 1940

Tifüs salgınına karşı bitle mücadele başladı. İkinci Dünya Savaşı nedeniyle seferberliğin ilanıyla asker sayısının artışı tifüsün salgın haline gelmesine zemin hazırlamıştı. Örneğin Sirkeci ve Haydarpaşa’daki hat kumandanlığında da erlerin temizlenme olanakları yetersizdi. Bazı kışlalarda çamaşırhane bile yoktu. 1943 yılına gelindiğinde İstanbul’da tifüs vakaları arttı. Tifüsle mücadele için İstanbul Belediyesi her semtte birer halk hamamının açılması için çalışma başlattı. Ücretsiz sabun ve çamaşır dağıttı. 50’den fazla işçi çalıştıran işyerlerine hamam veya duş yerlerinin yaptırılması zorunluluğu getirildi. Tifüs salgınının tamamen önlenmesi için İstanbul’a gelen yolcuların muayeneye tabi tutulmasına karar verildi. Haydarpaşa istasyonu da bit muayeneleri yapılan yerlerden biriydi.

23 Eylül 1941

Türkiye’de ilk kez bir kadın tramvay biletçisi Üsküdar hattında çalışmaya başladı.

14 Ocak 1942

İkinci Dünya Savaşı ve üretimin düşmesi nedeniyle İstanbul’da ekmek karne ile satılmaya başlandı. Ekmeğin karne ile verilmesi 1946 yılına kadar sürdü. 

17 Eylül 1943

12 Kasım 1942'de yürürlüğe giren, birçok gayrimüslimin Erzurum'un Aşkale ve Eskişehir'in Sivrihisar ilçelerindeki çalışma kamplarına gönderilmesine ve hayatını kaybetmesine neden olan Varlık Vergisi’nin kaldırılmasına karar verildi. Varlık Vergisi’ni yaşayanlardan biri de Yahudi iş adamı Şabat Levi idi. Varlıklı bir ailenin oğlu olarak 1914’te Kadıköy’de doğan Levi, büyükbabasının 1898’de kurduğu züccaciye işine 1935’te başlamıştı. Levi ve ailesi verginin tümünü ödeyerek, çalışma kamplarına gitmekten kurtulmuşlardı. Şabat Levi, 2012’de verdiği bir röportajda, “Bu kadar adaletsizlik olur mu? Benim yanımdaki komşu Türk olduğu için ona 5 bin lira vergi tarh edildi, bana 430 bin lira... Makbuzların hepsini saklıyorum hâlâ. Ben para verdim, kendi hayatımı kurtardım.”

1 Temmuz 1945

Hasanpaşa Gazhanesi İstanbul Belediyesi Elektrik Tramvay Tünel İdaresi’ne (İETT) devredildi. İETT’ye devrolduktan sonra Hasanpaşa Gazhanesi yeni yatırımlarla güçlendirilerek, 1993 yılına kadar gaz üretmeye ve İstanbul halkına hizmet sunmaya devam etti. 9 Temmuz 2021 tarihinde de Müze Gazhane’ye dönüştürüldü.

21 Ekim 1945

İstanbul’un nüfusu 809 bin 50 olarak tespit edildi. Aynı tarihlerde Kadıköy’ün nüfusu 66 bin 680’di.

Haziran 1946

Anadolu yakasında tramvay hizmeti yapan ‘Üsküdar-Kadıköy ve Havalisi Halk Tramvayları Türk Anonim Şirketi, ilk otobüs işletmesine 1946 yılında geçti.

22 Aralık 1947

İkinci Dünya Savaşı nedeniyle başlatılan ve yedi yıldır süren sıkıyönetim kaldırıldı.

25 Ekim 1950

Süreyya İlmen, Süreyya Sineması’nı Darülşafaka’ya bağışladı.

1951

Kadıköy’de ilk gecekondular, daha önce eğlence ve gezinti alanı olan Fikirtepe çevresinde görülmeye başlandı. Dönemin İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Fahrettin Kerim Gökay, bir basın toplantısı düzenleyerek İstanbul’da sayıları artan gecekonduların şehrin manzarasını bozduklarını dile getirdi. 1951’de gecekondulara yönelik bir kanun tasarısı hazırlandı. Tasarıda kredi kolaylığı ile inşaat harçlarında düzenleme yaparak gecekondulaşmanın önüne geçilmek istendi. Bunun yanı sıra belediyelere bağışlanan arsaların gecekondu sahiplerine Emlak ve Kredi Bankası tarafından uzun vadeli, az faizli kredilerle ucuz mesken satmasına yönelik çalışmalara başlandı. Bu kapsamda Kadıköy Koşuyolu mevkiinde 100 ev planlandı. Ucuz evler olarak adlandırılan yapıların temeli 16 Mayıs 1951 tarihinde temeli atıldı. 

5 Şubat 1953 

Haydarpaşa Limanı'na ilave liman inşaatına başlandı. Limanın ilk genişletilme kısmı 1954 yılında, kalan kısım ise 1967 yılında tamamlandı.

1954

Haydarpaşa- Pendik çift şeritli yolunun yapımına başlandı. Yol yapımı 1958’de bitti. Bu yolun yapılmasıyla Kadıköy’deki yapılaşma Bağdat Caddesi, demiryolu çizgisinden koparak Ankara yolu çevresindeki alanlara kaydı. 1950’lili yıllar Kadıköy ve çevresinde az yoğun, müstakil ve yer yer bahçeli yapılaşma türünün halen devam ettiği yıllar oldu. Kadıköy’ün özgün karakterini değiştiren mekânsal değişim 1960’larda başlayacaktı.

6-7 Eylül 1955

Atatürk’ün evinin bombalandığı bahanesiyle İstanbul’da yaşayan azınlıklara yönelik yağma ve saldırı hareketi başlatıldı. En büyük tahribat nüfusun yüzde 15’inden fazlasını Rumların oluşturduğu Beyoğlu’nda yaşandı. 7 Eylül sabahına kadar süren saldırılarda mahkeme zabıtlarına göre, 4 bin 214 ev, 1004 işyeri, 73 kilise, bir sinagog, iki manastır, 26 okul ile aralarında fabrika, otel, bar gibi yerlerin bulunduğu 5 bin 317 mekân saldırıya uğradı. 6-7 Eylül olaylarını en hafif yaşayan yerlerden biri Kadıköy olsa da burada yaşayan azınlıkların evler işaretlendi, camları kırıldı, dükkânları zarar gördü. 

Orhan Türker “Halkidona’dan Kadıköy’e Körler Ülkesinin Hikâyesi” adlı kitabında bu süreci şöyle anlatıyor: “6 Eylül olayları Kadıköy’de İstanbul’un pek çok yerinde yaşananlara göre ucuz atlatılsa da, evlerin camları kırılıp kapıları zorlanmıştı. 7 Eylül sabahı cam kırıklarından geçilmeyen Moda çarşısında sağlam veya tahrip olmuş her dükkânın önünde bayraklar asılıydı. Meyhaneci Perikli’nin dükkânının önü parçalanmış, masa, sandalye ve tabak çanakla dolmuştu. Kırılan şişe ve fıçılardan dökülen rakı ve şarapların kokusu tüm sokağı kaplıyordu. Pastacı Stasuli’nin dükkânı da tamamen tahrip olmuştu. Sokağa yığılan camların arasında ezilmiş kadife çikolata kutuları, kırık limonata bardakları vardı. Yerlere saçılmış kakao ve vanilya torbalarından ortalığa tarifi güç, hoş bir koku yayılıyordu. 6-7 Eylül gecesinin maddi hasarı Kadıköy’de çabuk silindi ve hayat görünürde normale döndü. Ama bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmadı.”

1 Mart 1956

İstanbul’da valilik ve belediye birbirinden ayrıldı.  Ethem Yetkiner valilikte kalırken, Kemal Aygün belediye başkanlığına getirildi.

1956

Bağdat Caddesi’nde yol genişletme çalışmalarına başlandı.

31 Mayıs 1958

Haydarpaşa silosu ve Haydarpaşa Limanı’nın birinci kısmı hizmete girdi. Siloların cephelerinde “T.M.O. Ofis Çiftçinin Kara Gün Dostudur” yazıyordu.

17 Şubat 1959

Sirkeci- Kadıköy arabalı vapur hattı hizmete girdi.

10 Mart 1960

Kadıköy iskelesi olarak kullanılmak üzere inşa edilen yüzer iskele, Karaköy rıhtımına bağlandı.

28 Nisan 1960

İstanbul Üniversitesi'nde çıkan olaylarda, Orman Fakültesi öğrencisi 20 yaşındaki Turan Emeksiz polis kurşunuyla öldürüldü. İstanbul ve Ankara'da sıkıyönetim ilan edildi. Üniversiteler bir ay süreyle kapatıldı.

10 Ocak 1961

Basın çalışanlarının çalışma koşullarını düzenleyen 212 sayılı kanun yürürlüğe girdi. İstanbul’daki başlıca gazetelerin sahipleri yasayı protesto amacıyla üç gün gazete çıkarmadı. Bunun üzerine çalışan gazeteciler “Basın” isimli gazete çıkardılar ve Çağaloğlu’nda yürüyüş yaparak gazete patronlarını protesto etti. 10 Ocak “Çalışan Gazeteciler Bayramı” ilan edildi.

1961

Hale Sineması yıkılarak yerine Reks Sineması yapıldı. Mimari çizimi Maruf Önal’a ait olan Sinema 1962 yılında film gösterimine başladı.

17 Kasım 1963

1961 Anayasasasıyla tüm belediye başkanlarının seçimle belirlenmesi düzenlendi ve Haşim İşcan İstanbul'un seçimle belirlenen ilk belediye başkanı oldu.

Mart 1964

Yunan pasaportlu 12 bin 387 Rum vatandaşın 1964’ün Mart-Eylül aylarında 'ulusal güvenlik' gerekçesiyle sınır dışı edildi. Kadıköy’de yaşayan Rumların büyük bir kısmı bu sürgünle kenti terk etmek zorunda kaldı.

1965

Kat Mülkiyeti Kanunu ve ile Kadıköy’deki bahçeli köşkler parselasyona uğrayarak apartman arsalarına dönüşmeye başladı. Kentte az yoğunluklu bir yapılaşma yerini çok yoğun yapılaşmanın olduğu apartmanlara bıraktı. Aynı tarihlerde Fikirtepe ayrı bir mahalle olarak Kızıltoprak’tan ayrıldı.

3 Ekim 1966

Kadıköy’deki son tramvay hattı kaldırıldı.

1969

1949 yılında İstanbul yakasına geçip Spor ve Sergi Sarayı önüne taşınan Boğa heykeli, 1969 yılında tekrar Kadıköy Belediye Başkanlığı (Şehramaneti Kadıköy Dairesi) önüne yerleştirildi.

12 Mart 1971

12 Mart 1971 günü saat 13.00'de TRT radyolarında okunan muhtıra ile ilan edilen 12 Mart Darbesi ile ordu idareyi doğrudan devraldı. İstanbul ve birçok şehirde sıkıyönetim ilan edildi. Kadıköy’deki Ziverbey Köşkü adıyla bilinen Zihni Paşa Köşkü’nü yüzlerce aydın ve gencin işkence ile sorgulandığı bir yer olarak tarihe geçti. Ziverbey Köşkü 12 Eylül 1980 darbesinde de aynı amaçla kullanıldı.

4 Nisan 1972

SSK Göztepe Hastanesi hizmete girdi. Kurucu Başhekim Dr. Hikmet Aydemir olan hastaneye 1977 yılında 6 katlı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile 6 katlı Kadın Hastalıkları ve Doğum ek binaları hizmete dahil edildi.

30 Ekim 1973

Boğaziçi Köprüsü açıldı. Boğaziçi Köprüsü’nün açılması ile şehrin diğer yakasıyla ilişkisini kuvvetlendiren Kadıköy’ün nüfus yoğunluğu da arttı.

26 Ekim 1975

Nüfus sayımı yapıldı. İstanbul’un nüfusu 3 milyon 904 bin 588 olarak sayılırken Kadıköy’ün nüfusu 362 bin 578 oldu. Bu yıllarda göç nedeniyle İstanbul’un genelindeki hızlı nüfus artışından en fazla etkilenen ilçelerden biri Kadıköy oldu.  Kadıköy’deki en yüksek nüfus artışı 1965- 1985 yılları arasında yaşandı.

1976

1938 yılında büyük bir merasimle açılan Opera Sineması yıkıldı. Balkanların en lüks binası olarak ün salan binanın yerine bugün hala kullanımda olan Opera Pasajı inşa edildi.

1 Mayıs 1977

1 Mayıs İşçi Bayramı için yüz binlerce kişiye yönelik silahlı ve bombalı saldırı düzenlendi. 34 kişi yaşamını yitirdi. Tarihe 1 Mayıs katliamı olarak geçen saldırıda yüzlerce kişi ağır yaralandı.

15 Kasım 1979

Haydarpaşa açıklarında Evriali adlı Yunan kosteriyle çarpışan Romen bandıralı İndependenta gemisinde büyük bir patlama meydana geldi. İstanbulluları uykularından uyandırıp yataklarından kaldıran, Kadıköy dolayındaki binalarda hasara yol açan bu büyük patlama sırasında 51 Romen denizci öldü. Patlamanın ardından tanker altı hafta boyunca yandı. Aylar sonra, sıkışan gazların yanması sonucu bir gece ortalığın birdenbire aydınlanıvermesi de İstanbulluları korkutacaktı. Çarpışma nedeniyle zarar gören Haydarpaşa Garı aynı yıl onarıma girdi.

12 Eylül 1980

Darbe yönetimi İsmail Hakkı Akansel’i belediye başkanlığına atadı.

19 Eylül 1982

Fenerbahçe stadı yenilenerek hizmete girdi.

Mart 1982

Ankesörlü telefonlar hizmete girdi. Şehirlerarası ve milletlerarasına açık ankesörlü telefonların kurulduğu ilk yerlerden biri de Kadıköy oldu.

25 Mart 1984

Kadıköy, Büyükşehir’e bağlı bir ilçe belediyesi olarak hizmet vermeye başladı. Kadıköy’ün seçimle göreve gelen ilk belediye başkanı ise Osman Hızlan oldu. Kadıköy Belediye Başkanlığı tarafından çıkarılan 1984-1989 isimli faaliyet raporunda 1984 yılında Kadıköy’de genel durum şöyle özetleniyor: “Altyapı yetersiz, var olan alt yapı tıkanma noktasında. Bağdat Caddesi’nde bile foseptiği olmayan yapılar var. Halk denize ulaşamıyor. Çevre ve kent kirliliği hat safhada. İmarsız ve plansız mahalleler hızla büyüyor. Su sistemi Fransızlardan kalma, yollarda asfalt kalınlığı 70 cm kadar yükselmiş” Bu dönemde ilçede alt ve üst yapı çalışmaları yapıldı. Şehir mobilyası ilk kez Kadıköy Belediyesi tarafından kullanıldı ve “Sabit Pazar Yeri” uygulaması Türkiye’de ilk kez Kadıköy’de hayata geçirildi.

1985

Kalamış Koyu’nun düzenlenmesine ve Fenerbahçe Yat Limanı’nın inşasına başlandı. Çalışmalar 1988’de tamamlandı. Bu süreçte aynı zamanda Kadıköy sahilinde dolgu çalışması da yapıldı.

1986

Moda iskelesine son sefer yapıldı. Mimar Vedat Tek tarafından planlanan iskele yolcu azlığı gerekçesiyle kapatılmıştı. İskele uzun yıllar İngiliz Yat Kulübü, sahil gazinosu ve restoran olarak kullanıldıktan sonra yeniden iskele olarak işlevlendirilerek 1 Kasım 2022’de hizmete açıldı.

17 Mayıs 1987

Türkiye’de feminist hareketin miladı sayılan ilk kadın yürüyüşü olan “Kadınlar Dayağa Karşı Dayanışmaya” yürüyüşü Kadıköy’de yapıldı. Yürüyüşün nedeni Çankırı’da Mustafa Durmuş adlı bir hâkimin, dayak nedeniyle boşanmak isteyen bir kadının davasını, “Kadının sırtından sopayı, karnından sıpayı eksik etmemeli” diyerek reddetmesiydi. Mitinge yaklaşık 2 bin 500 kadın katıldı.

8 Haziran 1987

Bostancı- Kabataş arasında ilk kez deniz otobüsü seferi yapıldı.

1987

Caferağa Spor Salonu Kadıköy Belediyesi tarafından hizmete açıldı. Aynı yıl Bağdat Caddesi’nde trafikte tek yön uygulamasına geçildi.

Şubat 1988

Haydarpaşa İskelesi’nin restorasyonu yapıldı.

26 Mart 1989

Kadıköy Belediye başkanı Cengiz Özyalçın oldu.

7 Mart 1990

Gazeteci Çetin Emeç Suadiye’deki evinin önünde bindiği araçta silahlı saldırıya uğradı. Vücuduna aldığı kurşunlarla ağır yaralanan 55 yaşındaki Emeç hayatını kaybetti. 

2 Kasım 1991

Kadıköy Metropoliti Bartholomeos, Rum Ortodoks Patrikliği’ne seçildi. Doğum adı Dimitris Arhondonis olan I. Bartholomeos hala Rum Ortodoks Patrikliği’ne devam ediyor.

15 Ocak 1992

İstanbul’da kablolu televizyon yayını başladı.

22 Ocak 1992

İstanbul’da evlerde doğal gaz kullanımı başladı. İlk doğalgaz kullanımı ise Kadıköy'de oldu. İlk doğalgaz Suadiye Çamlık Sokak’ta oturan Durutürk ailesinin evine bağlandı.

1993

Bahariye caddesi trafiğe kapatılarak yaya yolu haline getirildi.

13 Haziran 1993

Hasanpaşa Gazhanesi’nde üretim durduruldu. Gazhane 1994’te İstanbul 2 Numaralı Koruma Kurulu tarafından koruma altına alındı.

11 Mart 1994

Selamiçeşme Özgürlük Parkı açıldı. 120 bin metrekare alana sahip olan park açıldığı günden itibaren hem park olarak hem spor alanları olarak Kadıköylülere hizmet verirken Anfi Tiyatrosu ile de yüzlerce kültür – sanat etkinliğine ev sahipliği yaptı.

27 Mart 1994

Yerel seçimlerde Selami Öztürk (SHP), Kadıköy Belediye Başkanı seçildi. M. Ziyaettin Baydar (ANAP), Tankut Ünal (DYP), Gürsoy Erol (RP), Zeki Ünal (DSP) ile yarışan Öztürk yüzde 27.14 oy aldı.

29 Ekim 1995

Bu yıl 28.si yapılan “Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü”nün ilki yapıldı. Yürüyüşe bin kişi katıldı.

1 Mayıs 1996

Kadıköy’de düzenlenen1 Mayıs mitinginde çıkan olaylarda polisin ateş açması sonucu Dursun Odabaş,  Hasan Albayrak ve Yalçın Levent hayatını kaybetti.

1 Şubat 1997

3 Kasım 1996’da Balıkesir’in Susurluk’ta bir kamyonla Mercedes’in çarpışması sonucu devlet, mafya ve siyaset ilişkileri ortaya döküldü. Aralarında Ergin Cinmen, Mücella Yapıcı, Yüksel Selek, Hayri Ata ve Akın Atalay olduğu Sürekli Aydınlık İçin Yurttaş Girişimi tüm yurttaşları her akşam saat 21:00'da evlerindeki ışıkları bir dakikalığına kapatmaya çağırdı. “Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık” eylemi kısa sürede kitlesellik kazandı. Eyleme en yaygın katılımın olduğu yerlerden biri de Kadıköy’dü. “Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık” eylemi Kadıköy, Gülsuyu, Okmeydanı, Hasköy ve Zeytinburnu’nda 23 Nisan akşamı 21:00’de sanatçıların da katıldığı kitlesel gösterilerle bitirildi.

10 Eylül 1999

Ortaköy’de satanist olduğunu söyleyen üç kişilik bir satanist grubun işlediği cinayetin ardından Akmar Pasajı’na polis baskını düzenlendi. Bu baskından sonra kafeler kapandı Akmar, yavaş yavaş kültürel yapısını kaybetti.

19 Kasım 1999

Gazete Kadıköy yayın hayatına başladı. 17 Ağustos ve 12 Kasım depremleri nedeniyle “Direnme Savaşı” manşetiyle çıkan gazetenin ilk sayısı tabloid ve 32 sayfa çıktı.

22 Aralık 2000

Kadıköy Belediyesi, beton tetkik, bina kiriş ve kolon incelemesi için Beton Zemin Laboratuvarını kurdu. Beton Zemin Laboratuarı, bir yerel yönetim tarafından kurulan ilk laboratuvar oldu.

Ocak 2001

Validebağ Korusu’nun doğal dokusunun korunması amacıyla Validebağ Yurttaş İnisiyatifi kuruldu.

22 Ocak 2001

Hasanpaşa Gazhanesi’nin  kültür merkezi olarak düzenlenmesi için İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından hazırlanan rapor İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı. Alanın kültür- sanat alanı olması için 20 yıl geçmesi gerecekti.

24 Nisan 2001

Kurbağalıdere Atıksu Tünel inşaatının temeli atıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan projenin 2002 sonuna kadar tamamlanması bekleniyordu.

Aralık 2002

Kuşdili Çayırı’nda yer alan Kadıköy Salı Pazarının yeniden düzenlenmesi için İBB tarafından proje hazırlandı. Proje daha sonra değiştirilerek AVM planlandı. Doğal SİT alanı olan bölgenin yapılaşmaya açılmasına Kadıköylüler itiraz etti. Kuşdili Çayırı için mücadele yıllar sürecekti.

1 Şubat 2003

ABD’nin Irak olası işgaline karşı protestolar başladı. Kadıköylüler evlerine, dükkânların camlarına, arabalarına “Savaşa Hayır” dövizleri astı. 20 Mart 2003'te ABD liderliğindeki müttefik güçler Irak'ı işgal etti.

1 Kasım 2003

Kadıköy- Moda nostaljik tramvay hattı hizmete girdi.

29 Şubat 2004

Halitağa Caddesi alt ve üst yapı çalışmalarıyla yenilenip araç trafiğine kapatıldı.

24 Mart 2004

Selami Öztürk üçüncü kez Kadıköy Belediye Başkanı oldu.

12 Ağustos 2004

Kadıköylüler Bağdat Caddesi’ndeki Tarım İl Müdürlüğü arazisi ile Göztepe’deki Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’ne ait arazilerin satılmasını engellemek amacıyla eylemlere başladı.

23 Nisan 2005

Türkiye'nin ilk ve tek özel oyuncak müzesi şair- yazar Sunay Akın tarafından Göztepe Ömer Paşa Caddesi’ndeki köşkte açıldı.

21 Haziran 2005

Haydarpaşa Garı ve çevresinin yeniden düzenlenmesi ve Gar binasının otel yapılması projesine karşı çıkan kurum ve kuruluşlar, yurttaşlar bir araya gelip eylem yaptı.

11 Aralık 2005

Caddebostan Kültür Merkezi (CKM) açıldı.

Mayıs 2006

Haydarpaşa Garı ve çevresi İstanbul 5 numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tarihi sit alanı ilan edildi.

20 Ağustos 2006

İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarını protesto için Kadıköy’de miting yapıldı. Sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve siyasi partilerin üyelerinden oluşan binler işgal politikalarına derhal son verilmesini istedi.

17 Kasım 2006

Gazete Kadıköy internet sitesi yayına başladı.

Şubat 2007

İBB’nin Göztepe Parkı’nı yapılaşmaya açan planı mahkeme kararı ile iptal edildi.

22 Mart 2007

Fikirtepe Mahallesi'nin tamamı ve Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy Mahallelerinin bir bölümü "Kentsel Dönüşüm Alanı" ilan edildi

Eylül 2007

Barış Manço’nun Moda’da yaşadığı ev Kadıköy Belediyesi tarafından müze yapılmak üzere kiralandı. Barış Manço’nun yaşadığı, eserlerini ürettiği ev yenileyerek bir müze-ev haline dönüştürülen ev 9 Haziran 2010’da ziyarete açıldı.

14 Aralık 2007

Süreyya Konser ve Opera binası Kadıköy Belediyesi tarafından restore edilerek hizmete açıldı.

6 Mart 2008

Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Ataşehir, Kadıköy, Ümraniye ve Üsküdar'dan bazı mahallelerin içine katılmasıyla ilçe statüsü kazanarak İstanbul'un 39 ilçesinden biri oldu. Ataşehir’in kurulması için Yenisahra,  İçerenköy, İnönü,  Kayışdağı, Barbaros , Küçükbakkalköy ,- Atatürk Mahalleleri Kadıköy’den ayrıldı.

15 Ekim 2008

Kadıköylü usta şair Fazıl Hüsnü Dağlarca vefat etti.

5 Ocak 2009

1951'de bakanlar kurulu kararıyla Türkiye vatandaşlığından çıkarılan usta şair Nazım Hikmet, ölümünün 58 yılında  yeniden vatandaşlığa kabul edildi. Nazım Hikmet Kadıköy nüfusuna kaydedildi.

Ocak 2009

Kadıköy Belediye Meclisi tarafından alınan kararla evcil kedi ve köpeklere mikroçip takılması zorunlu hale getirildi. Mikroçip uygulaması İstanbul’da ilk kez Kadıköy Belediyesi tarafından başlatılmış oldu. Tüm Türkiye’de mikroçip zorunluluğuna 2022 yılı sonunda geçildi.

1 Mayıs 2009

1 Mayıs resmi tatil ilan edildi. Valiliğin kutlama alanı olarak Kadıköy’ü göstermesine rağmen DİSK, KESK, TMMOB, TTB üyelerinden oluşan 5 bini aşan grup, 1 Mayıs'ı Taksim meydanında kutladı. 1978'in ardından 31 yıl sonra işçiler 1 Mayıs’ı yeniden  Taksim Meydanı'nda kutladı.

24 Nisan 2010

Kadıköy Belediyesi Meclis Binası ve Kozyatağı Kültür Merkezi hizmete açıldı.

8 Haziran 2010

Şiddetli yağmur nedeniyle Anadolu yakasının birçok yerinde evleri ve işyerlerini su bastı, araçlar yolda kaldı. Kadıköy’de Kurbağalıdere taştı. Birçok ev ve dükkân zarar gördü. Tahliye çalışmaları sırasında belediye işçisi Mevlüt Macit hayatını kaybetti. 

8 Kasım 2010

Haydarpaşa Garı'nın çatısı, yapılan onarım çalışmasından kaynaklandığı tahmin edilen bir yangında kül oldu.

Temmuz 2011

“Futbolda şike” soruşturması kapsamında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu tutuklandı. Fenerbahçeli taraftarlar takımlarına destek olmak için Bağdat Caddesi’nde yürüyüş yaptı.

23 Ekim 2011

Van’da 23 Ekim Pazar günü saat 13.42’de merkez üssü Tabanlı köyü olan 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem nedeniyle kamu binaları ve apartmanlar yerle bir olurken, yüzlerce insan enkaz altında kaldı. Kadıköy Belediyesi depremin hemen ardından yardım kampanyası başlattı. Belediyenin yardım kampanyasını duyan yurttaşlar , topladıkları eşyalarla  belediye binasına geldi ve eşyaların tasnif edilmesi ve kolilenmesine yardım etti.

31 Ocak 2012

Haydarpaşa Tren Garı’ndan son sefer yapıldı.

Mayıs 2012

Kadıköy Belediyesi Zehra-Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi hizmete açıldı.

17 Ağustos 2012

Kadıköy- Kartal metrosu hizmete girdi.

10 Kasım 2012

Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 74. Yılında Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri biraraya gelerek ‘ATA’ya Saygı Zinciri’nin ilkini oluşturdu. 7 kilometrelik yol boyunca oluşturulan zincire Kadıköylüler de katıldı.

Ocak 2013

Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planları beşinci kez askıya çıktı.  Dönüşümün gecikmesinden dolayı sıkıntı yaşayan mülk sahipleri ilk eylemlerini yaptı.

31 Mayıs 2013

Taksim Gezi Parkı’ndaki ağaçların sökülerek yerine Topçu Kışlası ve AVM yapılmasını protesto etmek amacıyla başlayan “Gezi Parkı Direnişi” tüm ülkeye yayıldı. Taksim’e en büyük destek Kadıköy’den geldi. “Her yer Taksim her yer Direniş” sloganlarıyla, sokaklara çıkan Kadıköylüler, Boğaziçi Köprüsü’nü yürüyerek Beşiktaş’a geçti. Gezi Direnişi’ne destek her akşam saat 21.00’de ışıklar yakıp kapatılarak eylemler ay boyunca sürdü. Gezi Parkı'nda başlayan forumlar Kadıköy’ün parklarında devam etti. 

Ekim 2013

Kadıköy’de kentsel dönüşüm nedeniyle yoğun olarak yaşanan gürültü şikâyetlerini dikkate alan Kadıköy Belediyesi, ilçede pazar günleri inşaat yapma yasağı getirdi.

3 Nisan 2014

Yerel seçimler sonucu Kadıköy’de yüzde 72.5 oy oranıyla CHP’den Belediye Başkanı seçilen Aykurt Nuhoğlu, mazbatasını alarak görevine başladı.

Eylül 2014

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün Tarihi Haydarpaşa Gar Binasının restorasyonu ile ilgili ruhsat başvurusu “özgün binanın yapısını bozacağı” için  Kadıköy Belediyesi tarafından reddedildi.

14 Şubat 2015

Mersin’de okuldan çıkıp minibüsle eve giderken, şoförün saldırısına uğrayarak öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan için ilk protesto eylemi Kadıköy’de yapıldı.

17 Şubat 2015

Gazeteci Nuh Köklü, Yeldeğirmeni’nde arkadaşlarıyla kartopu oynarken bir esnaf tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

30 Temmuz 2015

Kurbağalıdere’nin ıslah edilmesi amacıyla bir araya gelen Kadıköylüler “Kurbağalıdere zehir değil, temiz aksın” sloganıyla  eylem yaptı. 

10 Ekim 2015

Ankara Gar Meydanı’nda ‘Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’  yapılan bombalı saldırıda 104 kişi yaşamını yitirdi. Katliam Kadıköy’de yapılan eylemlerle protesto edildi. Katliamın ardından üç günlük yas ilan edildi. Sendikalar iki günlük grev yaptı. Kadıköy Belediye Meclisi CHP grubu, 12-13 Ekim’de görev yapmadı.

12 Mayıs 2016

Üniversite öğrencisi Şule İdil Dere Yoğurtçu Parkı’nda yürüyüş yaparken hafriyat kamyonunun altında kalarak hayatını kaybetti.

1 Haziran 2016

Kadıköy Belediyesi’nin Haydarpaşa Gar İstasyonu peronlarında düzenlediği Kitap Günleri başladı. 112 yayınevi, 600 yazar ve 50'nin üzerinde söyleşi ve etkinliğin gerçekleşeceği Kitap Günleri’ni ilk gün 10 bin okur ziyaret etti.

15 Temmuz 2016

 Kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından askerî darbe girişimi yapıldı. 173’ü sivil, 62’si polis ve 5’i asker olmak üzere toplam 240 kişi yaşamını yitirdi. Acıbadem Caddesi üzerinde bulunan Telekom binası bir grup asker tarafından işgal edildi. Çıkan çatışmada Üsküdar Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş, Murat Mertel ve Murat Naiboğlu yaşamını yitirdi.

16 Nisan 2017

Anayasa referandumu yapıldı. Türkiye, başkanlık sistemine yüzde 51,4 ile “Evet” derken İstanbul’un yüzde 51,3’ü, Kadıköy’ün ise yüzde 80,6’sı “Hayır”dan yana oy kullandı.

26 Mayıs 2017

Türkiye’nin en kapsamlı ve en büyük çevre etkinliği olan Kadıköy Çevre Festivali’nin ilki yapıldı. 42 kurum ve kuruluşun stand açtığı festivali binler ziyaret etti.

15 Haziran 2017

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasını protesto amacıyla Ankara'dan İstanbul'a  yürüyüş başlattı. Adalet Yürüyüşü’ne Kadıköylüler kitlesel katılım gösterdi.

19 Haziran 2018

Fikirtepe’de kentsel dönüşüm için anlaştıkları firma inşaata başlamadığı için mağdur olan ve kira yardımı alamayana aileler inşaat alanına çadır kurdu.

Ağustos 2018

Haydarpaşa Garı’nın peronlarında yürütülen arkeolojik kazılarda Geç Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait olduğu düşünülen kalıntılar bulundu

11 Nisan 2019

Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday gösterilen Şerdil Dara Odabaşı mazbatasını alarak Kadıköy Belediye Başkanlığı görevine başladı. 31 Mart seçimlerinde İBB başkanlığı için 13 bin fazla oyla kazanan İmamoğlu, ikinci seçimde 806 bin fazla oy alarak galip geldi. Ekrem İmamoğlu’nun seçilmesiyle 25 yıl aradan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi sosyal demokratlara geçti.

9 Ağustos 2019

Gazete Kadıköy’ün 1000. Sayısı çıktı.

11 Mart 2020 

Dünya geneline yayılan COVID-19 salgınının Türkiye'de tespit edilen ilk vakası Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Mart 2020 günü açıklandı. Kadıköy’de kurumlar belediye tarafından dezenfekte edildi. Sokağa çıkma uygulamalarında 65+ yaş üstü bireylerin ilaç, yemek ve alışveriş ihtiyaçları Kadıköy Belediyesi tarafından karşılandı. 

Ağustos 2020

Kadıköy Belediyesi, kentsel dönüşüm nedeniyle tapusu belediyeye devredilen 6 daireyi Kadın Yaşam Evi’ne dönüştürdü. Türkiye’de ilk kez uygulanan proje sayesinde, kadınlar 12 yaşından büyük oğlu veya özel gereksinime ihtiyacı olan çocuklarıyla birlikte kalabilme olanağına kavuştu.

Şubat 2021

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nı yapılaşmaya açacak imar planlarının iptal edilmesini isteyen 32 Kadıköylü yurttaş, bireysel başvuru hakkını kullanarak Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptı. Kadıköy Belediyesi yat limanın özelleştirilme ihalesine girmek istedi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Kadıköy Belediyesi’nin Kalamış Yat Limanı ihalesine girmek için yaptığı başvuruyu reddetti.

Nisan 2021

Kanal İstanbul imar planları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylanarak askıya çıkarıldı Binlerce Kadıköylü projeye itiraz etti.

9 Temmuz 2021

Türkiye'nin en önemli endüstriyel kültür miraslarından biri olan Kadıköy'deki tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, İBB tarafından yapılan restorasyonun tamamlanmasının ardından hizmete açıldı.

22 Ocak 2022

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, uzun yıllardır atıl durumda bırakılan altı istasyon binasının müze, kütüphane ve sosyal yaşam merkezine dönüştürülmek üzere  Kadıköy Belediyesi’ne tahsis edilmesi çağrısı yaparak change.org üzerinden imza kampanyası başlattı.

10 Şubat 2022

Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar nedeniyle Türkiye’de olduğu gibi Kadıköylü esnaf da faturalarını camlara asarak zamları protesto eylemine başladı.

Nisan 2022

Kadıköy Belediyesi belediye çalışanlarından ve gönüllülerden oluşan 45 kişilik arama kurtarma takımı BAK-Kadıköy üyeleri, Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Kentsel Arama Kurtarma eğitimlerini tamamlayarak “Orta Seviye Arama Kurtarma Sertifikası” alan ilk kamu kurumu oldu.

19 Ağustos 2022

İBB’nin restorasyon çalışmalarını tamamladığı tarihi Moda İskelesi 19 Ağustos Cuma günü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın katıldığı törenle açıldı.

6 Şubat 2023

10 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem ardından Kadıköy Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (BAK) ve Gezici Aşevleri  ve belediye binasında başlattığı kampanya ile ilk harekete geçen kurumlardan biri oldu. Belediyenin kampanyasında binlerce gönüllü çalıştı.

28 Mayıs 2023

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı seçimi için 28 Mayıs Pazar günü ikinci defa sandık başına gitti. Kadıköy’deki seçmenlerin yüzde 82,44’ü Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verdi. Sonuçlara göre Kılıçdaroğlu İstanbul’daki oyların yüzde 51,78’ini aldı.

29 Ekim 2023

Kadıköy Belediyesi’nin Bağdat Caddesi’nde düzenlediği 100. Yıl Cumhuriyet Yürüyüşü’ne yüz binlerce vatandaş katıldı.

Kaynaklar: 

Büyük İstanbul Tarihi  Cilt 2

Büyük İstanbul Tarihi  Cilt 10

Süreyya Paşa’nın Anıları / Süreyya İlmen 

Milliyet/ 11.04.1951

Geçmiş Zamanların, mekanların ve hatırlamaların rafında Kadıköy’ün Kitabı/ Tamer Kütükçü

Zehra Kardeş / Benim Kadıköy'üm 

'Varlık'ın Kadıköy hali.../ Gazete Kadıköy

Kadıköy’de ilk tramvayın yol haritası/ Emre Muşazlıoğlu/ Gazete Kadıköy

II. Dünya Savaşı Yıllarında İstanbul’da Tifüs/ Sevilay ÖZER/ Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi

Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları/ Bülent BAKAR

Rumları sarsan 2 gün!/ Gökçe Uygun/ Gazete Kadıköy

Geçmişten Günümüze İstanbul / Alpay Kabacalı Creative Yayıncılık 

Dünü ve Bugünü Kadıköy/ Mehmet Tanju Akerman

Suadiye'den yayılan doğalgaz!/ Gökçe Uygun/ Gazete Kadıköy

 

 

 


ARŞİV