Kadıköy’de denetimler sıklaştırıldı

Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ile Zabıta Müdürlüğü, son günlerde yaşanan zehirlenme haberleri doğrultusunda denetimlerini sıklaştırdı

26 Kasım 2025 - 14:47

​Ülke genelinde son dönemde yaşanan zehirlenme haberleri, yerel yönetimleri harekete geçirdi. Ölümle sonuçlanan bu zehirlenmeler, gıda güvenliği konusundaki endişeleri yeniden gündeme taşırken, belediyelerin de denetim faaliyetlerine ağırlık vermesine neden oldu. Bu kapsamda Kadıköy Belediyesi de Veteriner İşleri Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü ekipleriyle birlikte ilçe sınırları içerisinde gıda üretimi, satışı ve depolaması yapan işletmelere yönelik kontrollerini yoğunlaştırdı. Yapılan denetimlerde işletmelerin asgari teknik ve hijyenik şartları sağlaması amaçlanıyor.

DENETİMLER ARTIRILDI

Denetimlerin amacının işletmeleri cezalandırmak değil, olası riskleri en aza indirerek halk sağlığını güvence altına almak olduğunu belirten Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde görevli Yüksek Gıda Mühendisi B. Sema Birinci yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi: “Kadıköy ilçe sınırları içerisinde belediyemiz tarafından iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilen gıda üretimi satışı ve depolamasını yapan işyerlerinin asgari teknik ve hijyenik şartları sağlaması açısından denetimleri yapıyoruz. Zabıta Müdürlüğü personeliyle koordineli çalışıyoruz. Denetim sırasında belirlenen eksiklerin giderilmesi için iş yerlerine süre veriyoruz. Süre sonunda iş yerine giderek tekrar kontrolünü sağlıyoruz. Gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından üretim faaliyetine uygun olmayan iş yerlerine Zabıta Müdürlüğü memurları tarafından belediyemiz emir ve yasakları uygulama yönetmeliğine göre tespit tutanağı düzenleniyor.” 

Birinci, denetimlerin yalnızca bir kontrol mekanizması değil, işletmelerin eksiklerini gidermesi için bir süreç olduğunun da altını çizdi. Böylece yapılan denetimler sonrasında Kadıköylülerin ve turistlerin güvenliği sağlanırken, esnafın da mağduriyet yaşamasının önüne geçilecek.

HER AYRINTI TEK TEK İNCELENİYOR

Yapılan denetimlerde işletmelerdeki en küçük detaylara dahi dikkat ediliyor. Hijyen koşullarından depolama alanlarına kadar pek çok kıstas değerlendiriliyor. Denetimin amacının, olası zehirlenme risklerinin tamamen ortadan kaldırılması olduğunu anlatan “Denetimlerde mutfak, duvar, zemin, dolap içleri havalandırma temizliğine, temizlik ve bulaşıklar için akar sıcak su olup olmadığına, soğuk dolap içi rafların ve saklama koşullarının uygunluğuna, personelde önlük, üniforma, eldiven, bonenin yeterli ve temiz olup olmadığına, haşere aktivitesine karşı gerekli önlemlerin alınıp alınmadığına, çalışan personelin hijyen sertifikasının olup olmadığına, açık kapı ve pencerelerde tel sineklik olup olmadığına, çöp kovalarının pedallı olup olmadığına kadar bakıyor ve denetliyoruz.” dedi.

 


ARŞİV