Kadıköy’de geçmiş 19 Mayıs kutlamaları

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105. yılını kutluyoruz. Milli mücadelenin sembolü olan bayramın geçmiş yıllarda nasıl kutlandığını Kadıköylülerle konuştuk

16 Mayıs 2024 - 21:53

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı tüm Türkiye’de olduğu gibi Kadıköy’de de her yıl coşkuyla kutlanıyor. Biz de eski bayramları hatırlamak ve günümüz gençliğine anlatmak için, 1980’li ve 1990’lı yıllarda liseyi Kadıköy’de okuyan, dönemin gençlerine, 19 Mayıs törenlerine nasıl hazırlandıklarını, katıldıkları törenlerde neler yaptıklarını sorduk. 

“İÇİMİ ISITAN ANILARIMDANDIR”

Erenköy Kız Lisesi’nden 1986 yılında mezun olan Filiz Doğru, lise son sınıfta İnönü Stadyumu’nda yapılan 19 Mayıs töreninde görev aldığını söyledi.  Doğru büyük bir heyecanla hazırlandığı bayramları, “Her zaman gülümseyerek içimi ısıtan anılarımdandır” sözleriyle anlattı. Bahar aylarında, okulun beden eğitimi öğretmenleri; Hale Öztürk, Nimet Talas, Gülcihan Özdoğru ile önce okul bahçesinde ardından stadyumda provalar yaptıklarını anlatan Doğru, “Önceki dönemlerde ablamlar da aynı okuldan mezun oldukları için, onların 19 Mayıs gösterilerini izlemeye gitmekten büyük heyecan ve keyif duyduğumu hatırlıyorum. Görev almak çok daha keyifliydi” dedi. Stadyuma İETT belediye otobüsleri ile okullarından stadyuma taşındıklarını söyleyen  Doğru, kutlamaları şöyle anlattı:“Kız lisesi olduğumuz için erkek liseleriyle eşleştirilirdik. Özellikle Heybeliada Deniz Lisesi bizim için ayrı heyecan kaynağıydı. Bizim şemsiyelerle yaptığımız lirik hareketleri, onların yaptığı insan kulesi ile birleştirirdik.” 

“KOCA STATTA HER YER ÖĞRENCİ DOLUYDU”

Fenerbahçe Lise’sinden 1990 yılında İnönü Stadyumu’ndaki törene katılan Ülkü Yaşin, törenden bir hafta önce statta tüm okulların katıldığı bir provanın yapıldığını söyledi. Yaşin, “Prova tam gün sürmüştü hem çok yorucu hem de çok keyifliydi. Stadın büyüklüğü yorgunluğumuzu etkiliyordu, kocaman statta her yer öğrenci doluydu. Okullarımızın sırasını beklerken şarkılar söylüyorduk, oyalanmak için uydurulan oyunlar çok keyifliydi. Farklı semtlerden, farklı çocuklardık ama birlikte eğlenebiliyorduk” dedi.

Törende ise her okulun stattaki yerinin belli olduğunu söylen Yaşin, “Okullar isimleri anons edilince protokol önünden geçerdi. Özellikle hep bir ağızdan söylenen İstiklal Marşı  beni çok etkilemişti” şeklinde konuştu. Törenin çok güzel geçtiğini ve özellikle askeri lise öğrencilerinin çok disiplinli ve organize akrobatik gösteriler yaptığını dile getiren Yaşin, kendi okulunun vals gösterisinde yer aldığını söyleyip  “Her gün işe giderken stadın önünden geçiyorum ve keyifli anları hatırlayınca yüzüme bir tebessüm konuyor” dedi.

Kadıköy Kız Lisesi’nde 1981-1985 yılları arasında okuyan Zeynep Sırma Ekşi, şenliklere katılacak öğrencilerin seçiminden sonra, beden eğitimi öğretmenlerinin hazırladıkları koreografilerle hafta sonları, okulun spor salonunda çalıştıklarını anlattı. Kıyafetlerle yaptıkları okuldaki son provalarından sonra statta da prova yaptıklarını söyleyen Ekşi, “Tüm okullar gelirdi, akrobasi ve folklor gösterileri olurdu” dedi.

 

ARŞİV