Kadıköy Belediyesi tarafından Medicana Sağlık Grubu, Türk Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği, Dr. Çağatay Ruhi ve Acıbadem sağlık grubu destekleriyle düzenlenen Halk Sağlığı Sempozyumu Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapıldı. Halk Sağlığı haftası nedeniyle gerçekleşen sempozyumun ilk oturumu Dr. Volkan Karalök moderatörlüğünde başladı. Kadıköy Belediyesi Prof. Dr. Korkmaz Altuğ Sağlık Polikliniği’nden Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gül Yavuzer ile Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği’nden Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nilgün Tandoğan, menopoz ve rahim ağzı kanseri hakkında bilgilerini aktardı.
Kadıköy Belediyesi Mamogrofi ve Kadın Sağlığı Merkezi’nden Radyoloji uzmanları Dr. Hikmet Karagüllü ile Dr. Mehmet Şahbey ise meme kanserinde erken teşhis, risk faktörleri ve belirtileri hakkında Kadıköylüleri bilgilendirdiler.
“MENOPOZDA HAYAT DEVAM EDİYOR”
Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gül Yavuzer, menopozu “Kadının herhangi bir hastalığa bağlı olmaksızın kendiliğinden yumurtalıklarının artık hormon üretemeyip adetten kesilmesi” şeklinde açıkladı. Menopoz yaşının adetin son görüldüğü yaş olarak ifade eden Yavuzer, Türkiye’de ortalama menopoz yaşının 45 ila 47 olduğunu söyledi. Yavuzer “Menopoza girildi diyebilmek için yaklaşık en az bir yıl adet görmemek lazım, çünkü menopozdan önce adet düzensizlikleri olur ve 3 ay 5 ay adet görmeyince biz ona menopoz demeyiz” şeklinde konuştu. Yavuzer, menopozun cerrahi veya medikal tedaviler sonucunda da olabileceğini kaydetti. Menopoz sürecinde ortaya çıkan bazı riskler olduğuna dikkat çeken
Yavuzer konuşmasına şöyle devam etti: “Menopozla ortaya çıkan bazı riskler var, östrojen aslında kalp damar koruyucu bir hormondur. Onun azalmasına bağlı kadınlarda kalp ve damar hastalıklarına karşı risk artar. Kemik erimesi, istemsiz idrar kaçırma, vajinal kuruluk, kilo alma gibi yan etkiler görülebilir. Şunu unutmamak lazım, menopozda hayat hala devam etmektedir ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı kadınlar hâlâ açıktır. O yüzden bu yönde korunma devam etmelidir. “
HPV AŞISI KORUYOR
Dr. Gül Yavuzer’in ardından konuşan Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nilgün Tandoğan “Rahim ağzı kanseri, erken evrede tanı koyduğumuz zaman tedavi edebildiğimiz bir kanser, bunu da taramalar ve aşılama ile sağlıyoruz. Bugün gelişmiş ülkelerin aşılama ve tarama programlarıyla birlikte rahim ağzı kanserinin ölüm oranları yüzde 60 ila 85 oranında azalmış bulunuyor.” dedi. 21 ila 29 yaş aralığında 3 yılda bir servikal kanser taramasını yapıldığını aktaran Tandoğan, “30 ila 65 yaş aralığında 5 yıl arayla, 65 yaş üzerinde ise eğer, son 10 yılda yapılan 3 test negatifse ve hücreler normalse taramadan çıkarılabilir” şeklinde konuştu.
HPV aşısı için Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) çocukluk çağındaki yaş önerisinin 9-15 olduğunu belirten Tandoğan, “Doğrusu, ilk cinsel ilişkiye başlamadan önce başlamış olmak” dedi. Amerika ve Avrupa’da 26 yaşına kadar ücretsiz HPV aşı programı olduğunu dile getiren Tandoğan, Türkiye’de HPV aşısına ücret ödenerek yapıldığını hatırlattı.
Enfeksiyon geçirmiş olmanın HPV aşısı olmaya engel olmadığını belirten Tandoğan, aşının diğer aşılar gibi koldan ve kas altı yapıldığını aktardı. HPV aşısının kız ve erken çocuklara yapılabildiğini ifade eden Tandoğan, “9 ila 15 yaş arasında 2 doz aşı yapılıyor, birinci doz uygulandıktan yaklaşık 6 ay sonra ikinci doz uygulanıyor. 15 yaş üzerinde ise 3 doz aşı uygulamamız gerekiyor. Birinci dozdan en az 2 ay sonra yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
MEME KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ VE BELİRTİLERİ
Radyoloji uzmanı Dr. Mehmet Şahbey konuşmasının başında meme kanserinin kesinleşmiş risk faktörlerini sıraladı. Bu faktörler: ileri yaş, Kuzey Amerika ve Avrupa’da yerleşim, şehirde yaşam, yüksek ekonomik seviye, anne veya kız kardeşte meme kanseri, geç doğum, uzun süreli emzirmeme, bir memede kanser, mamografide yoğun meme, menopoz sonrası obezite, alkol ve sigara kullanımı ve uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı. Şahbey, menopoz sonrası meme kanseri riskinin arttığını hatırlatarak düzenli kontrol konusunda uyardı.
“40 YAŞ ÜSTÜ HER YIL MAMOGRAFİ ÇEKTİRMELİ”
Erken teşhis ve tedavinin önemini vurgulayan Radyoloji uzmanı Dr. Hikmet Karagüllü, “Biz meme kanserini erken yakaladığımızda, kanseri tedavi etmek oldukça kolaylaşıyor” dedi. Meme kanserini erken yakalayabilmek için tıbbın bütün olanaklarını seferber ettiğini vurgulayan Karagüllü, “Amerikan ve Türk Radyoloji Derneği’nin 40 ila 70 yaş arasında her yıl, 70 yaş üstüne ise mutlaka 2 yılda bir, mamografi çektirilmesi gerektiğini söylüyor” dedi. Karagüllü, Mamogrofi ve Kadın Sağlığı Merkezi’ne gelen 35 ile 40 yaş arasında gelen şikayeti olmayan hastalara da mutlaka mamografi çektirdiklerini belirtti.
Erken teşhisle, meme kanseri ele gelmeden kanseri yakaladıklarında, aslında 3 ila 4 yıl öncesinde kanseri bulduklarını ifade eden Karagüllü, “Bizim böyle binlerce yakaladığımız meme kanseri var. Hasta geliyor, hiçbir belirtisi yok bizde meme kanseri olduğunu öğreniyor ve burada tıp devreye giriyor ve onu ölümün elinden alıyor. Onun tek şansı, bize gelip meme kontrolü yaptırması” dedi. Karagüllü, risk faktörlerinin de göz önünde bulundurularak kişiye özel tarama program yapılması gerektiğini ifade etti.
UZMAN DOKTORLARDAN AYDINLATICI BİLGİLER
Kadın Sağlığı hakkındaki bir sonraki oturumda, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları Dr. Gül Yavuzer ile Dr. Nilgün Tandoğan ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Derun Torlak tarafından ‘Gebelikte ve Doğum Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler’ anlatıldı.
Üç gün boyunca devam eden Halk Sağlığı Sempozyumu’nda şöyle başlıklar konuşuldu: ‘Ruhsal Fiziksel İyilik Hali’ Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Timur Şefketoğlu, Uzman Psikolog Can Sarıoğlu, Diş Hekimi Dt. Songül Yavuz ve Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Çağatay Ruhi. ‘Çocuklarda İlk Yardım ve Temel Yaşam Desteği ve Okul Çağında sık Karşılaşılan Kulan Burun Boğaz Hastalıkları’ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esen Besli ve Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. İlter Tezer. ‘Sağlıklı Yaşam İçin Öneriler’ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ruhsan Cihan Bulut, Kardiyoloji Uzmanı Dr. Atilla Yavuz, Dahiliye Uzmanı Dr. Ferhat Çetin ve Diyetisyen Figen Fişekçi Üvez. ‘Erkeklerde Daha Sık Görülen Hastalıklardan Nasıl Korunuruz?’ Psikiyatri Uzmanı Dr. Osman Ağa Önal, Üroloji Uzmanı Dr. Ali Cihangir Çetinel ve Kardiyoloji Uzmanı Dr. Atilla Yavuz.