Kadıköy'de İliç protestosu

Erzincan’ın İliç ilçesinde yaşanan maden faciası Kadıköy’de protesto edildi

16 Şubat 2024 - 10:05

Erzincan İliç’te yaşanan maden faciası DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla Kadıköy’de protesto edildi. Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanan DKÖ temsilcileri ve yurttaşlar, Anagold şirketine bağlı altın madeninde meydana gelen kazaya tepki gösterdi. Yapılan konuşmalarda, bilimsel uyarıların dinlenmediği ve felaketin göz göre göre geldiği belirtildi.

"Erzincan İliç'te göz göre göre gelen felaketin sorumluları hesap verecek" yazılı pankartın açıldığı mitingde, “Kaza değil cinayet” ve “Katillerden hesabı emekçiler soracak" sloganları atıldı. Maden faciasında yaşamını yitirenler için saygı duruşu gerçekleştirildi.

“YAŞANANLARIN SORUMLUSU İKTİDARDIR”

Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Yaşanan felaketin üzerinden geçen 5 günün ardından ancak şirket hakkında para cezası uygulanmış, "analiz sonuçlarına göre ise lüzum görülen alanlarda çevresel iyileştirme çalışmalarına devam edileceği" beyan edilmiştir. Ve yine ancak kamuoyunda tepkilerin büyümesi ve sürmesi ile yaşanan felaketin üzerinden geçen 6 günün ardından şirketin faaliyetlerinin durdurulmasına karar verilmiştir. Akabinde ise hiçbir şey olmamış gibi durdurma kararı kaldırılmış ve şirket faaliyetlerine devam etmiştir. Tüm bilimsel gerçeklere ve uyarılara rağmen bu yaşananların sorumlusu, faaliyeti yürütenler kadar yürümesine olanak sağlayan, izin verenler, ülkemiz kaynaklarının, doğamızın bir grup yabancı sermayenin çıkarları uğruna yağmalanmasına göz yuman siyasal iktidardadır. İvedilikle sonuçlandırılması yasa ile zorunlu tutulan davaları sürüncemede bırakan, uzamasına neden olan, üzerinden yıllar geçmesine karşın halen yürütmenin durdurulması talebini dahi karara bağlayamayanlardır.”

“SORUMLULAR HESAP VERMELİ”

Madenlerin ulusal ve uluslararası sermaye gruplarının yağma alanı olmaktan çıkarılması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, "Buradan bir kez daha sesleniyoruz. Madenlerimiz ulusal ve uluslararası sermaye gruplarının yağma alanı olmaktan çıkarılmalı. İliç'te yaşanan felaketin tüm sorumluları yargı karşısında hesap vermeli, İliç madeni için verilen tüm ÇED kararları iptal edilmeli ve işletme derhal kapatılmadır” denildi.


ARŞİV