Kadıköy'de kira sorunu derinleşiyor

Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu’nun, “Kadıköy Kiralık Konut Raporu” na göre ilçede ortalama kira 17 bin 381 TL’ye çıkarken, tam zamanlı çalışan bir asgari ücretlinin tek başına 1+1 daire kiralaması bile imkânsız hale geldi

18 Mayıs 2022 - 09:48

Kadıköy Geçinemiyoruz Kampanyası, ilçedeki kiralık konut fiyatlarının artışına dikkat çekmek için “Kadıköy Kiralık Konut Raporu”nu hazırladı. Araştırma yöntemi olarak 20 Nisan 2022 tarihinde internet sitelerinde yer alan kiralık ilanlar temel alındı.İlan sayısının çokluğu ve mükerrer ilanlara yer vermemek için araştırma sadece sahibinden.com verileri üzerinden gerçekleştirildi.

Rapora göre; Kadıköy’de şu an mevcut 692 kiralık daire ilanının ortalaması hesaplandığında ortaya çıkan ortalama kira bedeli 17 bin 381 TL. Araştırmada şu bilgiler paylaşıldı: “Mevcut ilanlar içerisinde özellikle 50 bin TL’den 160 bin TL’ye uzanan 20 adet astronomik ilanı araştırma kapsamından çıkarmak için, filtreyi biraz daha genişleterek 30 bin TL ve altı ilanları kapsayan ikinci bir inceleme yaptığımızda ortalama kiranın 12 bin 987 TL, filtreyi biraz daha genişleterek sadece 20 bin TL ve altı ilanları incelediğimizde ortalama kiranın 11 bin 762 TL’ye düştüğü sonucuna ulaşıldı. Özetle, Kadıköy’de tabloyu iyimser hale getirmeyi hedeflediğimizde ortalama kira 11 bin 762 TL’ye, tüm ilanlar dikkate alındığında ise 17 bin 381 TL’ye ulaşıyor.”

“SADECE ÜÇ İLAN VAR”

Raporda kiralık daire ilanlarının fiyat aralıkları da paylaşıldı. Paylaşılan verilere göre; Kadıköy’de şu an asgari ücretin bugünkü tutarı olan 4 bin 253 TL’nin altında sadece üç adet daire bulunduğu ortaya çıktı.10 bin TL ve altında sadece 226 ilan, 5 bin TL ve altında ise 22 adet kiralık daire bulunuyor. Raporda, Kadıköy’de tam zamanlı çalışan bir asgari ücretlinin tek başına 1+1 daire kiralamasının bile imkânsız olduğu vurgulandı.

“KİRALIK KONUT KITLIĞI VAR”

Raporda, İstanbul’da kiralık konut sayısının önceki yıllara göre 3’te 1 oranında azaldığı belirtilirken, şu ifadelere yer verildi: “Kadıköy’de sahibinden.com’da kiralanabilir 692 konutun olması ya da İstanbul genelinde 17 bin civarında konutun kalmış olması ufak bir talep artışında dahi fiyatlarda spekülatif yükselmelere yol açacak. Rusya-Ukrayna arasındaki savaştan kaçarak Türkiye’ye gelmek zorunda kalanların konut ihtiyacı gibi örneklerin de fiyatları dalgalandırdığı biliniyor. Ağustos-eylül aylarında üniversiteye kayıt yaptırmak için İstanbul’a gelecek sayıları yüz binleri aşan üniversite öğrencilerinin de neyle karşılaşacağını düşünen hiç kimse yok. Öğrencilerin de yoğunluklu olarak yaşamayı tercih ettiği Kadıköy’de kiralık daire sayısının da kiralık daire fiyatlarının da artık buna izin vermeyeceği apaçık görülüyor. Bu durum eğitim ve barınma hakkı açısından temel haklara erişememeye kadar uzanan hak yoksunluğu yaratacak.”

“MUTFAKSIZ, BANYOSUZ EVLER…”

Araştırmada, yaşamaya elverişli olmayan evler için fahiş fiyatlar istendiği hatırlatılarak,“10-20 metrekare arası mutfaksız, banyosuz, penceresiz kiralık ilanlarının dahi fahiş fiyatlarla karşımızda çıktığı günümüzde öncelik, kafamızı sokabileceğimiz bir dört duvara dönüştü. İstanbul’da konut stokunun afet riski oldukça yüksek olmasına rağmen şu an kiralık ev arayan bir yurttaş için öncelikli bir kriter değil. 2020 yılı TÜİK verilerine göre 2020 yılı ortalama hane halkı geliri 69 bin 349 TL oldu. BM yaşamaya elverişli konut kriterlerine göre konut masraflarına ayrılan payın en fazla yüzde 30 olması gerekiyor. Bunu referans kabul edersek konuta ayrılan bütçeyi bin 733 TL olarak hesaplayabiliriz. Şu an Kadıköy’de 1733 TL’ye herhangi bir konut bulunması imkânsız.” denildi.

 


ARŞİV