Kadıköy’de “laiklik” eylemi

Eşit yurttaşlık, laiklik, özgürlük, taleplerini dile getirmek için Türkiye’nin birçok ilinde aynı gün aynı saatte eylem yapan Alevilerin İstanbul’daki eylem yeri Kadıköy oldu

03 Mart 2022 - 11:17

Alevi Bekkaşi Federasyonu, Alevi Kültür Denrekleri, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıfları Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Pir Sultan Abdal Derneği tarafından organize edilen eylemlerin İstanbul’daki adresi Kadıköy oldu.

27 Şubat Pazar günü öğleden sonra Kadıköy’de toplanan Aleviler, “Tarikat ve Cemaat istemiyoruz”, “Parasız, bilimsel, anadilde eğitim”, “Diyanet, eğitimden elini çek” pankartları açıldı, sloganları atıldı, zorunlu din derslerinin kaldırılması talebinde bulunuldu.

Katılımcı kurumlar adına yapılan basın açıklamasında, “Demokrasiyi, laikliği, özgürlüğü, adalet ve eşitliği isteyenler olarak bugün ülkemizin dört bin yanında meydanlardayız. Geçinemeyen milyonlar ekmek, adalet ve özgürlük istiyor. Bugün eğitim kurumu tamamen tarikatlara, cemaatlere, Diyanet İşleri Başkanlığı’na teslim edilerek dindar ve kindar bir nesil yetiştirmenin merkezi haline getirilmiştir. 4-6 yaş çocuğuna din dersi vermek insan haklarına aykırıdır. Hiçbir inanç küçük çocuklara empoze edilemez” denildi.

Açıklamada, AİHM kararlarının uygulanarak zorunlu din derslerinin kaldırılması, bilimsel, demokratik, laik, anadilde eğitim verilmesi, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi talebinde bulunuldu.


ARŞİV