Kadıköy’de olası deprem hazırlıkları

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından bir yıl geçti. Kadıköy Belediyesi’nin olası bir afet durumu için yaptığı hazırlıkları derledik

08 Şubat 2024 - 18:33

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki ve 11 ili etkileyen depremlerin üzerinden bir yıl geçti. Bu süreçte Kadıköy Belediyesi, deprem hazırlık çalışmaları kapsamında 21 mahalle için deprem toplantıları düzenledi, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) üç ilçe belediyesi ile deprem protokolü imzaladı. Devam eden çalışmalarının arasında ise, Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı (BAK Kadıköy) Kadıköy Afet Gönüllüleri ile Temel Afet Bilinci Eğitimi veriyor; Kadıköy Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü ise zemin katında market ve işyeri bulunan bin 466 binada kolonların kesilip kesilmediğini, binanın statiğine zarar verilip verilmediğini denetliyor. 

21 MAHALLE İÇİN DEPREM TOPLANTILARI

Kadıköy Belediyesi, Kahramanmaraş depremleri sonrası Kadıköy’ün 21 mahallesi için, mahallenin konut stoku ve zemini hakkında bilgilendirmek ve Kadıköylülerin sorularını yanıtlamak amacıyla “Mahallemizde Deprem Gerçeğini Konuşuyoruz” başlıklı toplantılar gerçekleştirdi. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın katıldığı toplantılarda mahalleli olası afet durumları hakkında bilgilendirildi. Sorularına cevap verildi. 

Mahallenizin deprem toplantısını YouTube TV Kadıköy adresinden seyredebilirsiniz. 

CHP’Lİ 3 İLÇE BELEDİYESİ İLE DEPREM PROTOKOLÜ 

Cumhuriyet Halk Partili Kadıköy, Ankara’dan Çankaya Belediyesi ve İzmir’den Konak Belediyesi, olası afet durumlarında dayanışmayı ve i birliğini artırmak amacıyla tarihi bir protokole imza attı. Türkiye’de bir ilk olan bu protokole göre 3 belediye, olası afetlerde arama kurtarma takımları, gezici aşevleri, mobil fırınlar, ikram araçları gibi tüm teknik ekip ve ekipmanlarıyla birbirleriyle tam dayanışma içerisinde hareket edecek. Kadıköy Belediyesi’nin öncülüğünde hazırlanan bu protokol sonrası belediyeler, afet öncesi ve sonrası yapılması gerekenlere dair eksikliklerini de birlikte gerçekleştirecekleri çalışmalarla kısa süre içinde tamamlamayı hedefliyor.

AFET BİLGİ SİSTEMİ

Kadıköy Belediyesinin hizmeti olan, Afet Bilgi Sistemi’ne (ABİS) belediyenin web sayfasından veya Dijital Kadıköy uygulamasından giriş yapılabiliyor.  ABİS’te binaların bulunduğu bölgenin zemin durumunu ve imar bilgilerini gösteriyor.

TOPLANMA ALANLARI

Kadıköy Belediyesi, afet toplanma alanlarının online haritasını ABİS uygulamasıyla erişime açtı. Afet sonrası ilk 72 saatlik süreçte yetkililerin vatandaşlara afet hakkında bilgi verildiği, ‘Toplanma Alanları’ ve afetten zarar gören vatandaşların, barınma alanlarına (çadır kent, konteyner kent vb.) transferlerinin yapılması için toplanılacak yer olan ‘Ana Tahliye Alanı’ bilgisi de bulunuyor. Toplanma alanı bilgisi ayrıca Kadıköy’deki 18 bin 200 binanın kapı girişinde karekod levhalarında da yazıyor.  

KESİK KOLON DENETİMİ YAPILIYOR

Kadıköy Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü, zemin katında market ve işyeri bulunan bin 466 binada kolonların kesilip kesilmediğini, binanın statiğine zarar verilip verilmediğini denetliyor. Denetimde binanın projesi ile binanın güncel durumu karşılaştırılıyor. Bina statiğine, kolonlara, kirişlere, duvarlara zarar verilip verilmediğine ve bodrum katındaki, taşıyıcı sistem ile ilave yapılmış su depolarına dikkat ediliyor. Çalışmalar 15 Mart’a kadar devam edecek. 

BAK KADIKÖY’ÜN EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki depremler sonrasında 49 kişinin katılımı ile Hatay’a giden ilk ekip, BAK Kadıköy Temel Afet Bilinci Eğitimi’ne devam ediyor. Kadıköy Afet Gönüllüleri’nin sayısı 2 bine yaklaşırken, 400’den fazla gönüllünün eğitimi sürüyor. Makine parkurunu güncelleyen BAK ekibi, hem AFAD’a ağır seviye akreditasyon başvurusu yaptı hem de AFAD’dan eğitmenlik sertifikası alarak, ekipleri akredite sınavına hazırlıyor. 

BAK ekibi, bir yıllık süreçte yeni arama kurtarma köpeği Coco’yu aralarına alırken, Nyx’in eğitimlerine devam ediyor. 

İKİ OKUL VE HALK EĞİTİME DEPREM TAHLİYESİ

İstanbul Valiliği, 6 Şubat depreminin ardından İstanbul’da deprem riski taşıyan 93 okul ve eğitim kurumunun boşaltılmasına karar vermişti. Açıklanan okullar arasında Kadıköy’den de iki okul ve Halk Eğitim Merkezi yer alıyordu. 

Binasının riskli olduğu belirlenen Erenköy Şehit Orhun Göytan İlkokulu, aynı bahçe içerisindeki bir diğer okul olan, Mehmet Sait Aydoslu Ortaokulu’na, 

Hamit İbrahimiye Özel Eğitim Uygulama Okulu ise yine yakınındaki Gözcübaba Nusret Sunuk Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne aktarıldı. 

Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nin binası boşaltıldı. Sahnesi ise Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bahçesindeki Eğitim Sahnesi’nde tiyatro ve gösterilene devam ediyor. 

 

ARŞİV