Kadıköy'de yalnız değiller!

Engelliler Haftası kapsamında spordan sanata birçok etkinliğe imza atan Kadıköy Belediyesi, olası bir afette yardımlarına koşabilmek için mahallelerdeki engelli vatandaşları tespit edecek

15 Mayıs 2025 - 09:19

Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında spordan sanata birçok etkinliğe imza atıyor. Bu etkinliklerden biri de 10 Mayıs Cumartesi günü Koşuyolu Yaşam Parkı’nda Akondroplazi ve Aileleri Derneği ile birlikte yapıldı. Yağışlı ve soğuk havaya rağmen keyifli geçen etkinliğe, Akondroplazili çocuklar ve aileleri ile Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi çalışanları katıldı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı da etkinlik alanına gelerek çocuklar ve aileleriyle sohbet etti. 

Akondroplazili çocuklar renkli boncuklardan bileklik yaptı, boyama kağıtlarındaki çiçekleri ve hayvanları boyadı, “eşini bul, afet çantanı hazırla” oyunu ile afet çantasında neler olması gerektiğini öğrendi, spor eğitmenleri eşliğinde egzersiz yaptı.

Ezgersizi bitiren çocuklar madalya kazandı, ikramlıklarla ağızları tatlandı.

“GÖRÜNÜR OLMALIYIZ”

İstanbul’un birçok ilçesinden etkinliğe gelenler vardı. Kartal’dan kızı Elanur ile birlikte Koşuyolu Yaşam Parkı’na gelen Nihan Sönmez, “Kadıköy Belediyesi’ne etkinlik için çok teşekkür ediyorum. Çocukların farkındalığı artıyor, sosyalleşiyorlar ve arkadaş ediniyorlar. Yalnız olmadıklarını görüyoruz. Kızımı bütün sosyal ortamlara katıyorum, yalnız bırakmıyorum. Görünür olmak gerekiyor.” dedi. 

Pendik’ten kızı Hazal Beril ve oğlu Eyüp ile gelen Hicaz Salık da şunları söyledi: “Oğlum Akondroplazili. Çevremizde çok göremiyoruz. Kaynaşması için etkinliklere götürüyorum. Arkadaşlarıyla zaman geçiriyor ve tek olmadığını hissediyor. Ablası da sadece kardeşinin bu hastalığa olmadığını görüyor. Bizim için bu etkinlikler çok önemli.” 

ENGELLİLER AFETE NASIL HAZIRLANMALI

Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama ve Kurtarma Takımı’ndan Cenk Tankal ile Ünal Akdemir, Engelliler Haftası kapsamında Koşuyolu Yaşam Parkı’ndaki düzenlenen etkinlikte Akondroplazili çocuklara afet çantasında neler olması gerektiğini oyunlarla öğretti. Oyunun ardından Ünal Akdemir ile engelli bireylerin afete nasıl hazırlanması gerektiğini konuştuk. 

Akdemir, engelli olan ya da olmayan tüm bireylerin deprem öncesinde tüm eşyaları sabitlemesi, kimin doğalgazı kimin ocağı kapatacağının planınını yapması gerektğini söyledi; ilk defa yaşandığında kriz anını yönetebilmek için de ara ara tatbikat yapılmasının önemine dikkat çekti. “Aile bireyleri 6 ayda bir toplantı yaparak afet çantasında yazlık ve kışlık kıyafet değişikliği yapmalı” diyen Akdemir, engelli bireylerin afet çantasında bulundurması gereken özel şeyler olduğunu belirtti: “Görme ya da işitme engelli bireylerin kullandıkları özel cihazları, gözlükleri ve engelli olduklarını belirten belgeleri ve raporları yer almalı.”

Otizmli ve Down sendromlu gibi özel gereksinimli bireylerin afetten sonra dışarı çıkması için ailelere ve komşulara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Akdemir, hazırladıkları yeni çalışmayı şöyle anlattı: “Zihinsel engelli bir bireyi kimin dışarı çıkaracağını planlamanız gerekir. Bu yüzden Kadıköy Afet Gönüllüleri projemiz var. Proje kapsamında her mahallede engelli bireyi tespit ederek aileleri, bakıcıları, öğretmenleri ile afet eğitimi almış mahalle gönüllülerimizle onların tahliyesini üstlenmeye çalışacağız. Afet çantalarını birlikte hazırlayacağız. Kadıköy Afet Gönüllüsü projesine katılan her kişi mahallesinde kaç engelli vatandaş var bilecek. Herkes onların yardımına koşacak. Yerinde tespit etmek ve temas haline geçmek bu yüzden çok önemli. Herkesi afet gönüllüsü olmaya çağırıyoruz. Komşuluk hakkı var. Onu hatırlamalıyız.” 


ARŞİV