Kadıköy'den ilham alan ürünler

Kadıköy Belediyesi Türkiye’de bir ilke imza atarak, ilk defa bir belediyenin çatısı altında Kadıköy Dükkân adıyla bir marka kurdu. TAK Kadıköy’ün uzman ekibi tarafından hayata geçirilen proje kapsamında “Kadıköy temalı” özel tasarım ürünlerden oluşan defter, kalem, ayraç, bez çanta gibi hediyelik eşyalar Kadıköylülerle buluşuyor

06 Ocak 2022 - 09:35

Kadıköy Belediyesi’nin Kadıköy Dükkân adıyla kurduğu marka 2022’nin son günlerinde hayata geçirildi. Proje; New York, Berlin, Amsterdam gibi dünya kentlerinde görülen ancak Türkiye’de ilk kez uygulanan bir girişim olarak tanımlanıyor. Kentsel sorunları tasarım, araştırma, katılım yoluyla ele alan ve sosyal değişime duyarlı tasarım süreçlerini kurgulayan TAK Kadıköy’ün uzman ekibi tarafından hayata geçirilen proje kapsamında “Kadıköy temalı” özel tasarım ürünlerden oluşan defter, kalem, ayraç, bez çanta gibi hediyelik eşyalar Kadıköylülerle buluşuyor.

Kadıköy’ün geçmiş ve bugünkü değerlerinden izler taşıyan, kentsel ve kültürel kimliğini öne çıkaran, Kadıköy’ü ziyaret eden yerli halkın ve yabancı turistlerin beğenisine sunulan “Kadıköy temalı” hediyelik eşyaların yer aldığı Kadıköy Dükkân Rasimpaşa’da bulunan TAK Kadıköy’de ziyaret edilebiliyor. Kadıköy Dükkân Proje Yöneticisi Özge Keskin ile projenin nasıl ortaya çıktığını ve hedeflerini konuştuk. 

“ETKİN ROL OYNAYACAK”

Kadıköy Dükkân’ın Kadıköy Belediyesi’nin uzun süredir hayata geçirmek istediği bir proje olduğunu ifade eden Keskin, “Kadıköy gibi gözde ve değerli bir ilçenin; New York, Berlin, Amsterdam gibi dünya kentlerinde görülen, ancak Türkiye’de ilk kez uygulanan bir girişim ile markalaşması hem yerli hem yabancı turistler tarafından daha bilinir hale gelmesi Kadıköy Belediyesi’nin önceliğiydi. Yurtdışından aşina olduğumuz; bir şehri ya da beldeyi tüm dünyaya tanıtmada oldukça etkili olan markalaşma adımını atmak için Kadıköy ile ilgili her ayrıntının araştırıldığı bir hazırlık süreci yaşandı. Ardından da kentsel sorunları tasarım, araştırma, katılım yoluyla ele alan ve sosyal değişime duyarlı tasarım süreçlerini kurgulayan Tasarım Atölyesi Kadıköy’ün (TAK) uzman ekibi tarafından Kadıköy temalı ürünler tasarlandı.” dedi.

Tasarım Atölyesi Kadıköy ekibinden Batur Seçilmiş, Duygu Ezgi Demircan ve Kadıköy Dükkan Proje Yöneticisi Özge Keskin

Kadıköy Dükkân’ın, ilçenin tanıtımında etkin rol oynayacağını belirten Keskin, proje hakkında şu bilgileri paylaştı: “Kadıköy’ün tarihinden, mimarisinden, anıtsal yapılarından, kültürel değerlerinden ilhamla ürün tasarımlarının geliştirilmesi ve ürünlerin Kadıköy içerisinde kalıcı ve geçici satış noktaları ile yeni turizm noktaları oluşturulması planlanıyor. Bu da Kadıköy’ü yabancı turistlere tanıtmasının yanında, Kadıköy ile ilgili birçok değeri kendi halkımıza da belki tekrar hatırlatacak.”

İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK

Kadıköy Dükkân’da şu an defter, kalem, poster, kartpostal, bardak, matara, mum, tişört, çanta gibi birçok ürün mevcut. Keskin’in verdiği bilgilere göre zamanla yeni ürün kalemleri de koleksiyona eklenecek. Tüm ürünlerin çıkış noktası ise Kadıköy. Kadıköy Dükkân’da yer alan ürünlerin Tasarım Atölyesi Kadıköy ekibi tarafından tasarlandığını ifade eden Keskin, “Tasarım sürecinde, Kadıköy’ün tarihini, mimarisini, anıtsal yapılarını, kültürel değerlerini araştıran, Kadıköylülerin beğeni ve isteklerini değerlendiren TAK ekibi, buradan yola çıkarak ürün tasarımlarının geliştirilmesi için çalışıyor. Alanında oldukça deneyimli olan bu ekip Kadıköy Dükkân için de hummalı bir çalışma yürütüyor.” dedi.

İlerleyen süreçte Kadıköy Dükkân çatısı altında, sanatçı ve tasarımcılara bir alan da ayrılacağını söyleyen Keskin, “Tasarım Atölyesi Kadıköy'ün ‘TasarlaTAK’ programı kapsamında yapılacak açık çağrı ile tasarımcılardan Kadıköy temalı çalışmalarının eklenmesi planlanıyor.” diye konuştu.

 

Kadıköy Dükkân: Rasimpaşa Mah, Duatepe Sk. No:61, 34716 Kadıköy/İstanbul


ARŞİV