Kadıköy’e 270 milyonluk altyapı yatırımı

İSKİ Kadıköy Atık Su Arıtma Tesisi’nin temeli atıldı. Temel atma törenine konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, uzun yıllar Kadıköy’ün alt yapısına yatırım yapılmadığını hatırlatırken, Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı da bu yatırım ile Kadıköy’de artık su taşkınlarının yaşanmayacağını söyledi

07 Ekim 2022 - 12:23

İSKİ Kadıköy Atık Su ve Yağmur Suyu Yatırımları Arıtma Tesisi’nin temeli, Göztepe 60. Yıl Parkı’nda düzenlenen bir törenle atıldı. Törene, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, İSKİ Genel Müdürü Şefik Başa, birim müdürleri ve çalışanlar da katıldı.

Törende konuşan İBB Başkanı İmamoğlu, İBB ve İSKİ’nin çalışmalarına değindi. İstanbul’un geçmiş dönemlerde ihmal edilmiş bir şehir olduğunu vurgulayan İmamoğlu, göreve geldikten sonra Kartal'dan Üsküdar'a, Pendik'ten Bakırköy'e, Beşiktaş’tan Kadıköy’e kadar denize kıyısı olan ilçelerde önemli alt yapı yatırımları yaptıklarının altını çizdi.

“KADIKÖY’E YATIRIM YAPILMAMIŞ”

Kadıköy’deki atık su ve yağmur suyu yatırım projesinin İSKİ’nin çalışmalarından sadece biri olduğunu kaydeden İmamoğlu, “Kadıköy ilçemiz, ne yazık ki çok karışık çalışan yağmur suyu ve kanalizasyon altyapısına sahip. Çünkü, uzun yıllardır Kadıköy'e bu anlamda yatırım yapılmamış. Yetersiz bir hidrolik kesite sahip, aynı zamanda tasarım ömrünü tamamlamış ve nitelik açısından da çok sorunlu bir altyapıya sahip. Bu bağlamda derhal bu sürece parmak bastık ve çalışmalarımızı yaptık, yapmaya devam edeceğiz” dedi.

BOSTANCI-DUDULLU HATTI AÇILIYOR

İmamoğlu törende Kadıköy’ü ilgilendiren metro yatırımlarına da değindi. Göztepe-Ataşehir-Ümraniye metro hattının Kadıköy için önemli olduğunu söyledi. İmamoğlu, Bostancı-Dudullu hattını da bu yılın sonunda açacaklarını söyledi.

Törende konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da, İSKİ’nin 23 Haziran 2019 seçimlerinden önceki dönemlerde yönetim anlayışı nedeniyle Kadıköy’e yatırım yapmadığını söyledi.

“ARTIK DURUM BAMBAŞKA”

Odabaşı, “Kısa bir özetle; Haziran 2019 öncesi son on yıldan bahsetmek gerekirse ‘tek bir metrekare dahi yağmur suyu kanalının yapılmadığı bir Kadıköy’ diyebiliriz. 2019 itibariyle ise Kadıköy’de toplam 17 bin 367 metre atık su, bin 229 metre yağmursuyu ve 302 metre dere ıslahı çalışmaları tamamlandı ve 16 bin 730 metre atık su hattı ile 12 bin 540 metre yağmursuyu hattı çalışmaları devam ediyor. 2019 sonrasındaki yaklaşık 3-3,5 yıllık süreçte Kadıköy için durum artık bambaşka” dedi.

Yönetim değişikliği ile İBB’nin adil ve eşit bir yönetim anlayışı ile hareket etmeye başladığını söyleyen Odabaşı şöyle konuştu: “2019 sonrası İBB’nin Kadıköy’de kendini hissettirdiğini ve Kadıköylü olarak bundan mutlu olduğumuzu söylemek isterim. Kadıköylüler eşitliğe, adalete, özgürlüğe inanır; bu değerler için mücadele eder. Kadıköylüler inançlıdır, inatçıdır. Sırf kendilerine oy vermedikleri için bitirilmeyen Kurbağalıdere’nin o kokusuna yıllar boyunca maruz bırakılırlar ama inançlarından ve inatlarından asla ödün vermezler. Bugün o inanç ve inatla kazanılmış bir İBB yönetimi ve o yönetimin hizmet anlayışıyla hak ettiği değeri gören bir Kadıköy’den bahsedebiliyoruz. Artık kentimizin diğer ilçeleriyle birlikte eşit ve adil hizmet gören bir Kadıköy var. Bu hizmetlerden yararlananlar ise elbette sadece Kadıköylüler değil; bütün İstanbullular. Zira Kadıköy’ün yaklaşık 485 bin nüfusu, hafta sonu 2-2,5 milyonu aşabiliyor. İki hafta önce Yoğurtçu Parkı’nda üç günlük Çizgi Festivali düzenledik. Bu festivalde sayısız karikatüristi ve sanatçıyı ağırladık. Ekiplerimizin yapmış olduğu saha çalışmasında, bu etkinliğe katılanların sadece %37’sinin Kadıköy’de ikamet ettiğini, geriye kalan %63’ünün ise diğer ilçelerden geldiğini gördük. Dolayısıyla bugüne kadar aslında cezalandırılanların sadece Kadıköylüler değil, İstanbullular olduğunun ve bugün yapılan bu açılışla hizmet görenlerin sadece Kadıköylüler değil aslında bütün İstanbullular olduğunun da altını çizmemiz gerekiyor” dedi.

“SU BASKINLARINI ÖNLEYECEK”

Odabaşı konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Kadıköy’de yıllardır yaşanan su baskınlarını önleyecek ve ilçenin atık sularını geri dönüştürecek bu büyük projenin temel atma töreninde, hizmette ötekileştirilmeyen bir Kadıköy’ü görüyor ve yaşıyor olduğumuz için bütün Kadıköylüler adına Sayın Başkan Ekrem İmamoğlu’na ve bütün İBB emekçilerine bir kere daha teşekkürlerimi sunuyorum.”

Bugünkü temel atma töreni ile Kadıköy’de çok önemli bir altyapı çalışmasını başlattıklarını söyleyen İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa da, “Zühtüpaşa, Feneryolu, Fenerbahçe, Caddebostan, Göztepe, Suadiye, Bostancı mahalleleri başta olmak üzere farklı lokasyonlarda toplam 22,5 km atık su 12 km yağmursuyu kanalının inşa edeceğiz” dedi.

MALİYETİ 270 MİLYON TL

İBB’nin “150 Günde 150 Proje” kapsamında açılışını yaptığı İSKİ Kadıköy Atık Su ve Yağmur Suyu Yatırımları Arıtma Tesisi projesi ile 22.5 kilometre atık su, 12.5 kilometre de yağmur suyu kanalı yapılacak. Yapılacak olan bu kanallarla Kadıköy’ün sorunlu alanlarına müdahale edilerek Bağdat, Dr. Faruk Ayanoğlu, Prof. Dr. Haluk Tezonar, Prof. Dr. Hulusi Behçet, Çetin Emeç Bulvarı ve Operatör Cemil Topuzlu caddeleri gibi ana arterler ile diğer cadde ve sokaklarda karışık sistem çalışan ve kullanım ömrünü tamamlamış hatların atık su ve yağmur suyu ayrımı gerçekleştirilecek. Bu sayede Kadıköy’ün önemli bir bölümünde daha atık sular, Kadıköy Atık Su Arıtma Tesisi’ne, yağmur suları ise Marmara Denizi’ne ulaştırılacak. Böylece atık su/yağmur suyu hizmetlerinde sürekliliğin ve işletilebilirliğin şartları yerine getirilmiş olacak. Ayrıca bölgede yaşanan su baskınlarının ve atık sulardan kaynaklanan çevre kirliliğinin de önüne geçilmesi sağlanacak. Projenin güncel maliyeti yaklaşık 270 milyon lira.

 


ARŞİV