Gazhane Çevre Gönüllüleri’nin geçen yıldan beri sürdürdüğü KültürMekan başlıklı söyleşi serisinin sekizincisi 23 Aralık Cumartesi günü Müze Gazhane’de yapıldı. Kamusallık bağlamında tarihsel ve güncel konuların ele alındığı serinin bu seferki konuğu arkeolog Nezih Başgelen oldu.
“Kuzey Marmara Megara Kolonileri ve Kalkhedon’un Kültürel Yaşamına Genel Bir Bakış” temalı bir sunum yapan Başgelen, dinleyicileri gazhanenin de içinde bulunduğu toprakların arkeolojik geçmişine yolculuğa çıkardı. Tarih öncesinden Roma dönemine, dek pek çok konuda detaylı bilgiler anlatan Başgelen, eski Kadıköylülerin ‘kör’ olduğu ima edilen o ünlü söylenceye de değinerek, “Megaralılar kör değil, bilakis akıllı idi. Çünkü Kalkhedon (Kurbağalıdere) Deresi ve Himeros (Ayrılık Suyu) Deresi gibi su kaynaklarının yakınına yerleştiler. Ayrıca burada rüzgardan korunaklı iki liman var. Oysa karşısı yani bugün Tarihi Yarımada dediğimiz bölge geçmişi boyunca hep susuzluk çekti.” bilgisini verdi.
“KADIKÖY MÜZEYİ HAK EDİYOR”
Başgelen, “Geçmişte Fikirtepe yapılan kazıların, bugün de Haydarpaşa ve Moda’daki süren kazılar neticesinde elimizde artık Kalkhedon’a dair inanılmaz yoğun bilgiler oluştu. Burası, bugün 20 milyonluk bir nüfusa sahip bir megakent olan İstanbul’un en önemli yakası. Ayrıca en entelektüel geçmişe sahip bölge de burası, bugünün Kadıköylüleri de çok bilinçli. Tarih öncesinden bugüne uzanan bir hayattan bahsediyoruz. Biz bugünkü varlığımızı onlara, geçmişimize borçluyuz. Ancak maalesef ki buranın bir müzesi yok. Kadıköy’ün geçmişine, arkeolojsine dair bir müze mutlaka kurulmalı. Kadıköy bunu hak ediyor.” dedi.