Kadıköy'e yeni yurt yapılıyor

​Semtin ilk aristokrat ailelerinden Tübini Ailesi’nin İtalyan Okulu olarak hizmet veren köşkünün yerine yapılan Mühürdar'daki eski İSKİ binası yeniden öğrencilere yuva olacak. Halihazırda 10 yurt ile 2 bin 800 öğrenciye barınma imkanı sağlayan İBB, bu yurdun bitirilmesi ile 2 bin 858 öğrenciye barınma imkanı sağlamış olacak

13 Eylül 2022 - 12:07

Kadıköy çarşının Mühürdar kısmında, Akmar’ın yanında bulunan metruk bina yenileniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bilhassa öğrencilerin kentte giderek artan barınma sorunlarını çözmek için yeni yurtlar inşa ediyor. Bu bina da onlardan biri. İBB Sehir Planlama Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmanın tam adı: İski Hizmet Binasının Güçlendirmesi ve Misafirhane Dönüşüm Projesi.

İBB’nin web sitesinde yer alan bilgilere göre Mühürdar Caddesi üzerindeki eski İSKİ binasının 58 öğrenci kapasiteli yurt olarak dönüştürülmesi planlanıyor. Bina, İSKİ ile protokol çerçevesinde bedelsiz olarak dokuz yıl süre ile Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı’na tahsis edildi. 

TÜBİNİ AİLESİ’NİN KÖŞKÜ

kültürİstanbuL adlı sosyal medya kullanıcısının sayfasında yer alan bilgiye göre burada bir zamanlar ‘Scuola Femminile Elementari İtaliane’ adlı bir İtalyan kız ortaokulu vardı. Yunanistan'ın Siros Adası'ndan gelerek Moda'ya yerleşmiş bulunan, semtin ilk aristokratlarından Tübini Ailesi’ne ait olan ve bir dönem okul olarak hizmet veren köşk günümüze ulaşmadı. Yıkılan köşkün yerine var olan bina yapıldı. Okulun yanındaki kilise ise Tübini ailesine özeldi.

İBB 10 YURTLA HİZMET VERİYOR

İBB’nin hali hazırda 10 yurdu bulunuyor. Geçen yıl Avcılar (2 adet) ve Beyoğlu Örnektepe’de üç yurt açan İBB, bu yıl Gaziosmanpaşa, Esenyurt, Bayrampaşa, Şişli, Eyüpsultan, Ümraniye ve Maltepe’de açtığı 7 yurt ile bu sayıyı 10’a çıkardı. 6’sı kız 4’ü erkekler için hizmet verecek olan yurtlar, toplam 2 bin 800 üniversite öğrencisini ağırlayacak. 

15 BİN 547 ÖĞRENCİ BAŞVURDU

Bu yıl İBB yurtlarına yapılan başvuru, kapasitenin yaklaşık 5.5 katı oldu. 9 bin 250’si kız, 6 bin 297’si erkek olmak üzere 15 bin 547 öğrenci başvuru yaptı. Değerlendirmeler ise yerleştirme puanı veya not ortalaması, gelir düzeyi, aile bireylerinin ve okuyan kardeşlerin sayısı, engellilik durumu, şehit ve gazi yakınlığı gibi birçok kriter doğrultusunda yapıldı. Gençlerin en fazla başvuru yaptığı İBB yurdu 5 bin 491 kişi ile İBB Beyoğlu Örnektepe Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu oldu. Başvuru yoğunluğunda ikinci sırayı 2 bin 788 öğrencinin talebi ile 372 öğrenci kapasiteli Özel İBB Gaziosmanpaşa Erkek Öğrenci Yurdu aldı. 78 öğrenci kontenjanına sahip Şişli Erkek Öğrenci Yurdu ise 2 bin 286 başvuru ile en çok talep gören üçüncü İBB yurdu oldu. 

KAYITLAR 21 EYLÜL’E DEK

Başvuru değerlendirme süreçlerinin tamamlanması ile birlikte yurtta kalmaya hak kazananlar belirlendi ve sonuçlar internet sitesinde yayınlanarak erişime açıldı. Başvuruda bulunan öğrenciler yurtsonuc.ibb.gov.tr web sitesine TC kimlik ve doğum tarihi bilgilerini girerek başvuruların sonuçlarına ulaşabiliyor. İBB Yükseköğrenim Öğrenci yurtlarında barınmaya hak kazanan ve isimlerini asil listede gören öğrenciler 21 Eylül’e dek şahsen müracaat ederek kayıtlarını yaptırabilecekler. İsteyen öğrenciler kayıt işlemlerini tamamladıkları gün yurtlarda kalmaya başlayabilecek. Bu tarihlerde kayıtlarını yaptırmayanların hakkı silinecek ve yedek listedeki öğrenciler kayıt için davet edilecek ve onlar da 23 – 29 Eylül tarihleri arasında kayıtlarını yaptırabilecek. 

 


ARŞİV