Kadıköylüler "Çevre İzleme ve Uyarı Sistemi" ile takipte

‘Çevre İzleme ve Uyarı Sistemi’ ile Kadıköy hem güneş enerjisi ve yağmur suyu depolayarak tasarruf ediyor hem de mahallelerin hava kalitesi ve deniz suyu kalitesi denetleniyor

12 Aralık 2024 - 12:19

Kadıköy Belediyesi, 2020 yılında iklim değişikliğinin halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve toplumsal direnci arttırmak amacıyla, Avrupa Birliği Projesi olan ‘İklim Uyum Sürecinde Toplumsal Direncin Arttırılması Projesi’ kapsamında ‘Çevre İzleme ve Uyarı Sistemi’ni kurdu. Avrupa Birliği’nden hibe almaya hak kazanan bu proje hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için Kadıköy Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nden jeomorfolog Doğan Üneri ile görüştük. 

ÇEVRE İZLEME VE UYARI SİSTEMİ 

Çevre İzleme ve Uyarı Sistemi’ni (CİS) kurarken öncelikle hava kirliliği ve ısı dalgaları gibi acil durumlarda dezavantajlı vatandaşları uyaracak bir sistem oluşturmayı hedeflediklerini vurgulayan Doğan Üneri, “Bu sayede Kadıköylüler Çevre İzleme ve Uyarı Sistemi’nin web sitesine girdiklerinde ilçemizde bulundukları noktadaki hava kalitesi ve sıcaklık durumu hakkında fikir sahibi olabiliyorlar. Web sitesinde hava kalitesi ve sıcaklık dağılış haritalarının yanında, her yıl mayıs-eylül ayları arasında yaptığımız deniz suyu analizi sonuçlarımızı da takip edebiliyorlar.” dedi. Hava kalitesi ve sıcaklık gibi parametreler saatlik olarak, yağmur suyu ve üretilen elektrik miktarlarının aylık olarak güncellendiğini belirten Üneri, “Belediyemiz Evlendirme Dairesi çatısında kurulu olan Güneş Enerjisi Santrali elektrik üretim miktarlarını ve beş hizmet birimimizde bulunan yağmur suyu toplama miktarlarını da vatandaşlarımızla paylaşıyoruz.” şeklinde konuştu. 

2 MİLYON 800 BİN TL TASARRUF

Kadıköy Belediyesi’nin ilk güneş enerji santralinin 2021 Aralık ayından beri Evlendirme Dairesi çatısına kurdu. Üneri burada faaliyette olan güneş enerji santralinin, binanın yıllık enerji tüketiminin yüzde 40’ını karşıladığını belirterek “ Bugüne kadar üretilen elektrik ile 2 milyon 800 bin TL tasarruf sağlandı. 297 ton karbondioksitin doğaya salınmasına engel olunmuştur. Diğer hizmet birimlerimizde de güneş enerjisi santrali kurulumu için çalışmalarımız devam ediyor.” dedi. 

2 BİN 500 TONDAN FAZLA YAĞMUR SUYU TOPLANDI

Yağmur suyu toplama sistemleri, su kaynaklarının korunması ve etkin kullanımı açısından büyük önem taşıyor. Kadıköy Belediyesi’nin beş farklı biriminde  bu sistemin uygulandığını anlatan Üneri şöyle konuştu: “Projede, yağmur suyu çatılardan toplanarak depolama sistemlerinde biriktiriliyor. Daha sonra bu su, sokak yıkama araçlarında, sifonlarda ve damla sulama ile hobi bahçelerinde kullanılarak su tasarrufu sağlanıyor.” dedi. Proje sayesinde 2 bin 500 tondan fazla yağmur suyu toplayarak kullanılabilir temiz sudan tasarruf edildiğini vurgulayan Üneri, “Şu anda Ekolojik Yaşam Merkezi, Aysel Abdullah Kız Öğrenci Yurdu, Kayışdağı Dış Hizmet Birimi, TAK Kadıköy ve Geçici Hayvan Bakımevi olmak üzere beş hizmet biriminde yağmur suyu toplama çalışması yapıyoruz.” dedi.

MAHALLENİZİN HAVASINI İNCELEYEBİLİRSİNİZ

Hava kalitesi ölçüm çalışmalarının da CİS üzerinden yapıldığını kaydeden Üneri,  sistemde hava kalitesi ölçümleri, PM10 ve PM2.5 gibi partikül madde yoğunluğu ve sıcaklık/nem gibi çevresel faktörler dikkate alınarak yapıldığını belirtti. Ölçüm noktalarının İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nün desteğiyle belirlendiğini ifade eden Üneri, “Kadıköy’ün topoğrafyası, arazi kullanımı ve yeşil alan dağılımı göz önüne alınarak ölçüm noktalarını seçtik. Toplanan veriler mahalle bazında incelenebilir ve grafikler ile haritalar üzerinden görüntülenebilir.” dedi.

KADIKÖY’ÜN DENİZİNDE ÖLÇÜMLER

Doğan Üneri, yaz aylarında İstanbulluların tercih ettiği plajlara sahip olan Kadıköy’de vatandaşların yüzdükleri suyun kalitesini takip edebilmeleri için, iki haftada bir  ölçüm yaptıklarını söyledi. Üneri,  mayıs-eylül ayları arasında ölçümleri alınan sekiz noktayı şu şekilde sıraladı: Moda Deniz Kulübü önü, Kurbağalıdere Köprü, Şifa Çıkmazı-Yoğurtçu Parkı Bitimi, Kalamış Marina, Fenerbahçe Burun, Caddebostan Plajı, Irmak Okulları Arkası Plajı, Suadiye Plajı. Bu noktalardan alınan örneklerde suyun kalitesini belirleyen Salmonella Tayini, Fekal Koliform, Enterokok, pH, E.Coli ve çözünmüş oksijen gibi parametreler analiz ediliyor.

TAKİP EDEBİLİR VE KATILABİLİRSİNİZ

Kadıköy Belediyesi, çevre çalışmalarında yurttaşların  aktif katılımını sağlamak amacıyla çeşitli programlar ve platformlar sunuyor.

Çevre İzleme Platformu

https://cevreizleme.kadikoy.bel.tr/#yenilenebilirenerji adresinden Kadıköy’ün bir haftalık hava durumu tahminini, hava kalitesini, deniz suyu kalitesini, yenilebilir enerji ve yağmur suyu hasadına tek bir sayfadan ulaşabilirsiniz. 

Ekolojik Yaşam Atölyesi

Kadıköy Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından Ekolojik Yaşam Merkezi’nde her hafta farklı yaş gruplarına yönelik atık yönetimi, iklim değişikliği, ekoloji ve doğal yaşam konularında atölye ve eğitim çalışmaları düzenleniyor.

Çevre ve İklim Projeleri

Kadıköy Belediyesi’nin çevre ve iklim çalışmalarıyla ilgili detaylı bilgi için şu platformları ziyaret edebilirsiniz:

İklim değişikliğiyle mücadeleye dair sorularınız veya önerileriniz için İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’ne her zaman ulaşabilirsiniz.

 

 

ARŞİV