Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, ilçede atıl bırakılan tarihi istasyon binalarının Kadıköylülerin görüşünü alarak müze, kütüphane, kültür ve sosyal yaşam merkezine dönüştürmek üzere belediyeye tahsis edilmesi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na çağrıda bulunmuştu. Odabaşı, bu amaçla change.org isimli internet sitesi üzerinden de “Tarihi Tren İstasyonları Halkındır” başlığıyla imza kampanyası başlatmıştı.
Odabaşı şu açıklamalarda bulunmuştu: “Kadıköy'ümüzde altı tane tren istasyonu bulunuyor. Biz Kadıköylüler olarak tarihi istasyonlarımızın bu şekilde yok olmasına izin veremeyiz, vermeyeceğiz! Kızıltoprak, Feneryolu, Göztepe, Erenköy, Suadiye ve Bostancı... Bu istasyonlar bizim kültürel ve tarihi mirasımız. Anılarımız, ayrılıklarımız, kavuşmalarımız, sevinçlerimiz, hüzünlerimiz yani kısaca bunlar yalnızca birer bina değil, bizim geçmişimiz, bizim hafızamız. Tam da bu yüzden Kadıköy Belediyesi olarak biz, istasyon binalarına talibiz.”
“Her bölgenin istasyonunu o bölgedeki yurttaşların da görüşlerini alarak, müze, kültür veya sosyal yaşam merkezine dönüştüreceğiz.” diyen Odabaşı, “Bu amaçla Ulaştırma Bakanlığı’na yaptığımız başvurular her seferinde reddedildi. Aradan geçen zaman içerisinde istasyonlarla ilgili halkın yararına ve kullanımına yönelik hiçbir adım atılmadığı gibi bu eserler çürümeye terk edildi.” demişti.
“YAŞAYAN MEKANLARA DÖNÜŞTÜRMEK MÜMKÜN”
Sanatçılar, sendikaların ve meslek odalarının temsilcileri, demiryolu çalışanları da Odabaşı’nın çağrısına destek veriyor.
TV Kadıköy’e konuşan tiyatro ve sinema sanatçısı Mert Fırat “Tarihi önemi, bir kent hafızası aslında. Yani o hafızayı korumakla ilgili çok değerli bir şey var. O tren istasyonları hem tarihi hem de çok özel yerler. Aslında orada yaşayanların, çalışanların ve çevrenin de çok içselleştirdiği mekanlar. Şimdi atıl durumdalar. Mekanların içine girilmedikçe, onları yaşayan mekanlar haline dönüştürmedikçe daha da içten çürüyorlar. Günün sonunda da yok olup gidiyorlar. Kadıköy Belediye Başkanı’nın bunları sanat kurumlarına hatta sadece sanat kurumları da değil farklı açılardan kullanıma açılmasıyla ilgili bir çağrısı var. Ben de bu önerinin yanındayım. Yeniden yaşayan mekanlara dönüştürmek çok mümkün. Bu anlamda Kadıköy tarihini bile temsil edebilecek, mini bir müzeye bile dönüştürülebilir. Ben heyecanlanıyorum. Kadıköylüler mahallenin her köşesine, semtin her köşesine sahip çıkıyor. Umarım burada da sivil bir dayanışmayla bu mekanlar belediye tahsis edilir ya da herkesin kullanımına açılabilecek bir noktaya gelir. Hepsinin ötesinde hepimizin çıkması gereken tarihi mekanlar. Tarihi bir işlev kazandırılırsa ben de bir Kadıköylü olarak çok mutlu olurum.” şeklinde konuştu.
“GÖNÜLDEN DESTEK VERİYORUM”
Müzisyen Güvenç Dağüstün de “Dünyanın her yerinde bu tür binalar halk için kullanılır.” sözleriyle istasyonların kamunun kullanıma kazandırılmasının önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Şimdi tabii uzaktan görüyoruz ama ben sizin daha önce hazırladığınız videolarda da gördüm, içleri çok feci durumda bu binaların. Bunlar kültür merkezi olsa, müze olsa, halk yararına kullanılsa, atölye çalışmaları yapılsa ne kadar güzel olur tabii. Ama mevcut iktidar bugüne kadar sanatın, sanatçının güzel şeylerin hep aleyhinde çalıştı maalesef. Şimdi bir şey de yapmıyorlar ve çürümeye terk edilmiş şekilde bu binalar duruyor. Bir an önce yapılması gereken de sahibine yani halka, dolayısıyla yerel yönetime bu binaların teslim edilmesidir. Bu konuda herkesin de gerekli hassasiyeti gösterip sadece bizle kalmayıp ses çıkarması gerektiğini düşünüyorum. Umarım bir an önce bu tarih hak ettiği yeri bulur. Kadıköy Belediyesi'nin tren istasyonlarını tekrar halka kazandırılması projesine gönülden destek veriyorum.”
“KAMUSAL İHTİYAÇLAR İÇİN KULLANILMALI”
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, Mimarlar Odası ve Kadıköy Kent Konseyi de atıl bırakılan tarihi tren istasyonlarının kamu yararına kullanılmasına destek veriyor.
Birleşik Taşımacılık Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube İş Yeri Temcilcisi ve Haydarpaşa Dayanışması üyesi Tugay Kartal, “Geldiğimiz noktada artık Marmaray Projesi inşa edildi ve eski istasyon yapıları yeni projeye entegre edilemedi. Artık başka kamusal ihtiyaçlara yönelik kullanılmaları gerekiyor. Kadıköy Belediyesi’nin tarihi istasyon yapılarının korunması konusunda başlattığı kamuoyu çalışmasını destekliyoruz.” dedi.
Kadıköy Kent Konseyi ve Mimarlar Odası Kadıköy Şube Başkanı Saltuk Yüceer de “Kullanılmadıkları için kaderlerine terk edilmiş durumdalar. Onun için buraların kültür merkezi, kütüphane gibi şeyler için kullanılması bence çok olumlu. Kadıköy Belediyesi’ne hem Mimarlar Odası hem de Kadıköy Kent Konseyi olarak elimizden gelen tüm desteği veriyoruz.” diye konuştu.
İsmail Çiftçi (Emekli Tren Şefi)
“Yıllarımızı demiryoluna verdik, 35 sene çalıştım. Bu binaları bu vaziyette gördüğüm zaman içim sızlıyor, hakikaten üzülüyoruz. Tabii ki bunlara bir çare bulsalar, bunları güzelce değerlendirseler, vatandaşa hizmet verse biz de seviniriz.”
Orhan Altuğ (TCDD Emeklileri Sosyal Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı)
Bunların hepsi tarihi binalar, aynı zamanda kentin, toplumun hafızasıdır buralar. Dolayısıyla her istasyonun o civarda yaşayan insanlarla ilgili anısı da var. Kültürel miras olduğu için kültürel faaliyetlerde kullanılabilir. Yerel yönetimler aracılığıyla bunlar yapılabilir. Hem binalar yaşar hem de insanlar faydalanır.”
Şenay Erduran ( Eski Makinist O. Fuat Yakar’ın Kızı)
“Ben Göztepe’deyim ve her gelip geçişimde istasyonun bu atıl halini görmek beni çok üzüyor. Bir an evvel bu işin bu hallolmasını istiyoruz. Biz başkanımıza elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz. Gerekirse sabahlara kadar istasyonun kapısında da bekleriz, imzamızı da toplarız. Yine halkımızla birlikte buna karar verilebilirse çok mutlu oluruz. İstiyorum ki bir an evvel istasyonumuz harekete geçsin, canlansın, tekrar o binanın kapılarından içine girelim. O teneffüs, o havayı alalım istiyorum.”
Tülay Sal (Eski İstasyon Şefi Kemal Sal’ın Kızı)
“Kültürel ve sanat merkezi ya da bir kütüphane olabilir. Halkımıza faydalı olması için destekliyoruz. Çalışmalarından dolayı Kadıköy Belediye Başkanımız Şerdil Dara Odabaşı’na da teşekkür ve tebrik ediyorum.”