Kadıköy'ün 1 yılı

2023’te İstanbul’da ve Kadıköy’de neler yaşandığını derledik. Gelecek yılın herkes için daha sağlıklı, daha huzurlu, daha güzel olması dileğiyle…

28 Aralık 2023 - 11:42

              OCAK

●      Kadıköy Belediyesi'nin her yaştan Kadıköylünün kış mevsiminde buz sporlarıyla tanışması, eğlenceli ve keyifli zaman geçirmesi amacıyla Kalamış Atatürk Parkı'nda düzenlediği Kalamış buzzfest’in üçüncüsü yapıldı.

●      Kadıköy Belediyesi Türkiye’de bir ilke imza atarak, ilk defa bir belediyenin çatısı altında Kadıköy Dükkân adıyla bir marka kurdu. Proje kapsamında “Kadıköy temalı” özel tasarım ürünlerden oluşan defter, kalem, ayraç, bez çanta gibi hediyelik eşyalar Kadıköylülerle buluşuyor.

●      İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 14,3 km uzunluğundaki 13 istasyonlu Dudullu-Bostancı metro hattının yapımını tamamlayarak hizmete açtı.

●      Kadıköy Belediyesi’nin Caddebostan Kültür Merkezi’ndeki sinema salonları “CKM Sineması” ismiyle kapılarını sinemaseverlere yeniden açtı.

●      Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki başkanlarından, Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ve Basın Şeref Kartı sahibi Kadıköylü Orhan Erinç 87 yaşında hayatını kaybetti.

            ŞUBAT

●      6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremle tüm ülke sarsıldı. Tüm ülkeyi sarsan depremin hemen ardından yola çıkan ekiplerden biri de Kadıköy Belediyesi arama kurtarma ekibi BAK Kadıköy oldu. Depremin en çok yıktığı şehirlerden Hatay’a giden ekip, üç gün içinde aralarında 16 aylık ve 3 yaşında iki bebeğin de olduğu 16 kişiyi enkaz altından sağ çıkardı. Kadıköy Belediyesi’nin Gezici Aşevleri de afet bölgesinde sıcak yemek dağıtımı yaptı. Binlerce Kadıköylü deprem bölgesindeki yurttaşlara ulaştırılmak üzere Kadıköy Belediyesi’ne eşya getirdi. Yardım kolilerinin düzenlenmesinde yüzlerce insan çalıştı.

●      Kadıköy Belediyesi, Maraş’ta yaşanan depremlerin ardından ilçedeki 21 mahallede deprem toplantıları yapmaya başladı. Yapılan toplantılarda mahalle sakinleri mahalleleri bazında ve Kadıköy’ün genel durumu hakkında bilgilendirildi.

            MART

●      Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası İstanbul’da gerçekleşti. Türkiye tek madalyasını, üç adım atlamada Tuğba Danışmaz ile elde etti.

●      8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kadın örgütleri tarafından organize edilen İstanbul Feminist Gece Yürüyüşü 21. kez yapıldı. Taksim’e çıkan tüm yolların saatler öncesinde kesilmesine rağmen kadınlar Cihangir’de buluşmayı başardı.

●      Kadıköy Belediyesi, depremde en çok etkilenen Hatay’ın Samandağ, Defne ve Ankara Çankaya ilçeleri ile kardeş kent oldu.

●      Kadıköy Belediyesi, depremzede çiftçiler ile kadın kooperatiflerinin ürünlerini Kadıköy’e getirerek belediye bahçesinde “Deprem Dayanışma Pazarı” kurdu. Yıl boyu 7 kez açılan pazarda satılan ürünlerden elde edilen tüm gelir, depremden etkilenen üreticilere gönderildi.

      NİSAN

●      Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde büyük bir yıkıma neden olan depremin ardından Kadıköy Belediyesi’nin deprem bölgelerindeki çalışmalarını dünyaya örnek gösterdi.

●      Maraş merkezli depremlerde 12 günde 103 enkazda yaptığı çalışmayla 19 kişiyi canlı kurtaran Kadıköy Belediyesi Arama Kurtarma Takımı BAK Kadıköy’e “Devlet Üstün Fedakârlık Madalyası ve Nişanı” verildi.

●      Kadıköy Bostancı’da bulunan On Otomasyon Defnespor, “Türkiye Küçük Kız Hentbol Şampiyonası”nda Türkiye ikinciliğini kazandı.

            MAYIS

●      Türkiye, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için 14 Mayıs Pazar günü sandık başına gitti. 389 bin 92 seçmenin yaşadığı Kadıköy’de toplamda 354 bin 669 oy kullanıldı. Bu oyların 351 bin 781’i geçerli sayıldı. Kadıköy’deki oyların yüzde 80,58’ini Kemal Kılıçdaroğlu alırken, Kadıköy bu oranla 39 ilçe arasında birinci sıraya yerleşti.

●      Kadıköy Belediyesi, doğal afet ve acil durumlar için hayata geçirdiği mobil aşevlerinden sonra ekmek üretme kapasitesine sahip Mobil Fırın’ı hizmete soktu.

●      Kadıköy’ün hatta İstanbul’un en önemli pastanelerinden biri olan Baylan Pastanesi, 100. yaşına girdi.

              HAZİRAN

●      Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı Çevre Festivali, 65 kurum ve yüzlerce kişinin katılımı ile “Doğaya Emek Ver” temasıyla yapıldı.

●      Kadıköy Belediyesi Cadde 10K ve 21K koşuları, Caddebostan Sahili’nde gerçekleştirildi. Çocuk ve paten koşularının da yapıldığı yarışlara, yaklaşık 3 bin yarışmacı katıldı.

             TEMMUZ

●      Kadıköy Belediyesi’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Kalamış Yaz Festivali başladı. İki ay süren festivalde 43 konser, 17 film gösterimi yapıldı.

●      A Milli Kadın Voleybol Takımı, Milletler Ligi finalinde Çin’i yenerek şampiyon oldu ve tarihinde ilk kez altın madalya kazandı. Kadıköy Belediyesi'nin Kalamış Atatürk Parkı'na kurduğu dev ekrandan karşılaşmayı takip edenler de hem tarihi bir ana tanıklık etti hem de doyasıya bir heyecan ve mutluluk yaşadı.

●      Yeşilçam’ın ünlü aktörü Kadıköylü Yılmaz Gruda (94) hayatını kaybetti.

             AĞUSTOS

●      Kadıköy Belediyesi’nin çocuklara tiyatroyu sevdirmek için düzenlediği “Mahallemde Çocuk Tiyatrosu” başladı. Farklı mahallelerde sahneye konulan 12 oyunu binlerce çocuk ücretsiz izledi.

●      Kadıköy, Çankaya ve Konak Belediyeleri afetlerde tam işbirliği için protokol imzaladı. Türkiye’de bir ilk olan bu protokole göre 3 belediye, afet öncesi ve sonrasına ilişkin tüm faaliyetlerde ortak çalışmalar yürütecek.

             EYLÜL

●      İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) araştırmasına göre İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 42.593 liraya yükseldi

●      A Milli Kadın Voleybol Takımı, Avrupa Şampiyonası finalinde Sırbistan’ı 3-2 yenerek Avrupa Şampiyonu oldu. Kadıköy Belediyesi'nin Kalamış Atatürk Parkı’nda klasikleşen dev ekrandan toplu maç izleme etkinliğine final maçında binlerce kişi geldi. Final heyecanı, her sayıda yaşanan mücadele Kalamış'ta yaşandı.

●      Türkiye’nin en geniş katılımlı analog müzik buluşması Kadıköy Plak Günleri’nin yedincisi Kadıköy Belediye bahçesinde yapıldı. İki gün süren etkinliği binlerce kişi ziyaret etti.

●      Kadıköy Çizgi Festivali, çizgi ve karikatür meraklılarını, Türkiye’nin önemli çizerleri ve karikatüristleri ile dördüncü kez buluşturdu. Yoğurtçu Parkı’nda düzenlenen festivale İstanbul’un birçok ilçesinden çizgi ve karikatür tutkunları geldi. Ünlü çizerlerin imza günlerinden animasyon film gösterimlerine, söyleşilerden canlı çizimlere, sergilerden mezatlara kadar gün boyu süren birçok etkinliğe ev sahipliği yaptı.

             EKİM

●      Kadıköy Belediyesi, 50 bin kişinin yaşamını yitirdiği 6 Şubat Depremi’nden sonra Kadıköy ile afet bölgeleri arasında kurulan dayanışma köprüsünü konu alan bir belgesel yayınladı. 1146 Km: Bir Dayanışma Belgeseli, depremin gerçekleştiği ilk andan itibaren yaşananları ve yediden yetmişe tüm Kadıköylülerin gösterdiği olağanüstü dayanışma çalışmalarını anlatıyor.

●      Cumhuriyetin 100. yılında kutlamaların İstanbul’daki önemli merkezlerinden biri Kadıköy oldu. Bağdat Caddesi’nde 19.23’te yüzbinlerce vatandaş, Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü ile bir araya geldi. Kadıköy’ün “Cumhuriyet’in aydınlık yüzü ve yılmaz savunucusu” olduğunu söyleyen Odabaşı, “Kadıköy, karanlığın ortasında aydınlığın simgesidir, gür sesidir. Kadıköy için Cumhuriyet öyle bir inanç öyle bir aşktır ki, Kadıköylünün kalbinden Atatürk’ü ve Cumhuriyeti çıkarmaya ne bir güç yeter ne de bir düşünce” dedi.

●      İBB, Hasanpaşa Mahallesi’nde depreme dayanıklı hale getirdiği bir binayı “İBB Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu” olarak açtı. Yurda Aydın’daki asansör kazasında hayatını kaybeden Zeren Ertaş’ın adı verildi.

     

              KASIM

●      Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, aramızdan ayrılışının 85’inci yılında Kadıköy’de binlerce kişinin katılımıyla oluşturulan 6,5 kilometrelik “Ata’ya Saygı Zinciri” oluşturuldu.  Kıyı boyunda oluşturulan Ata’ya Saygı Zinciri’ne denizden ve havadan da katılım oldu.

●      Kadıköy Belediyesi, şehir içinde hava kirliliğini azaltabilmeyi hedefleyen elektrikli araçlar için şarj istasyonları kurmaya başladı.

             ARALIK

●      Kadıköylü sinema ve tiyatro sanatçısı Can Gürzap 79 yaşında hayatını kaybetti.

●      Kadıköy Belediyesi, Hasanpaşa ve Kozyatağı mahallerinde iki yeni çocuk yuvasının inşaatına başladı. İki yuva ile birlikte belediyeye bağlı çocuk yuvalarının sayısı 9’a çıkacak.

●      Kadıköy Belediyesi Sinematek/ Sinema Evi, Uluslararası Film Arşivleri Federasyonu’na (FIAF) katıldı.

 


ARŞİV