Kısa adı BAK Kadıköy olan Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı, 2005 yılında belediye çalışanlarından seçilen bir ekiple kuruldu. Ekip bugüne kadar İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün görevlendirmesi ile bölge tatbikatlarında kayıp arama,deprem, yangın ve sel gibi çeşitli afetlerde görev aldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) Orta Seviye Arama Kurtarma akreditasyonuna sahip, Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı (BAK Kadıköy) 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki depremler sonrasında 49 kişinin katılımı ile Hatay’a giden ilk ekip oldu.
Biz de BAK ekibinden Afet Büro Personeli Seyfullah Deniz, Afet Yönetim Bürosu’ndan Özge Özdemir, K9 Arama Kurtarma Köpeği ve Afet Eğitmeni Cenk Tankal ve harita yüksek mühendisi Ayşe Selendi ile depremin birinci yıldönümünde afet eğitimleri ve hazırlıkları hakkında konuştuk.
AFET GÖNÜLLÜLERİN SAYISI 2 BİNE YAKLAŞTI
Afet Büro personeli Seyfullah Deniz, 6 Şubat depreminden sonra, Kadıköy Afet Gönüllüleri’nin sayısının büyük bir artışla 2 bine yaklaştığını kaydetti. 400’den fazla gönüllünün eğitimlerine devam ettiklerini aktaran Deniz, “Özellikle hafta sonları enkaz eğitimleri, yaralı sınıflandırması, afetlerde nasıl davranılması gerektiğini anlatan 6 günlük bir eğitim veriyoruz. Eğitimlerimiz; Kadıköy Belediyesi Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı’nda, Kayışdağı’ndaki Eğitim ve Toplantı Birimi’nde ve Kozyatağı Kültür Merkezi’nin C salonunda devam ediyor” dedi. Deniz, Temel Afet Bilinci Eğitimi almak isteyen herkese eğitim verdiklerini söyledi.
AFAD’A BAŞVURU
Deniz, “Makine parkurumuzu güncelledik ekstra malzemeler aldık, AFAD’a ağır seviye akreditasyon başvurusu yaptık” dedi. 106 kişilik personelle akredite olacaklarını ifade eden Deniz, ağır seviye akreditasyon alınıp AFAD seviyesine çıkıldığında, bütün arama kurtarma faaliyetlerine dahil olabileceklerini dile getirdi. Deniz, “Şu anda ağır akreditesi olan sadece Jandarma Arama Kurtarma (JAK) var. Bir STK da sınava girdi, geçip geçmediği belli değil. Bu yüzden ikinci ya da üçüncü olacağız” şeklinde konuştu.
Deniz, “6 Şubat depreminden sonra AFAD’dan eğitmenlik sertifikası aldık. Artık AFAD adına ekipleri akredite sınavına hazırlamak için eğitmenlik sertifikamız var. İlk önce Kartal Belediyesi’ne akredite olması için eğitimlerini verdik, 3 haftalık bir eğitim sürecimiz oldu. Sınavlarına girdiler ve şimdi sonuçlarını bekliyorlar” dedi.
“‘AFETZEDE VAR MI’ DİYE SORUYORUZ”
Afet Yönetim Bürosu’ndan Özge Özdemir, 6 Şubat sonrası Kadıköy okullarındaki afet eğitimi hakkında konuştu. Özdemir, “Parkımızda eğitimlerimiz 2018’den beri devam ediyor, daha öncesinde de okullara giderek eğitim veriyorduk” dedi. İlkokul, ortaokul ve liselerin afet eğitiminin farklı olduğunu belirten Özdemir, deprem simülatöründe ve 8 dakikalık 5 boyutlu sinemada da eğitimler verdiklerini ekledi. Özdemir, “Çocuklar inanılmaz bilinçliler hatta yetişkinlerden daha bilinçliler. 6 Şubat depreminden sonraki eğitimlerde afet bölgesinden çocuklar gelmeye başlayınca farkındalığımız oluştu. Artık eğitim öncesinde öğretmenlere ve gruplara ‘afetzede var mı?’ diye soruyoruz ve etkilenebilecekleri için dikkat ederek anlatmaya çalışıyoruz, hassasiyet gösteriyoruz. Sinemaya ve simülatöre girmek istemeyebilirler” şeklinde konuştu. Özdemir, BAK ekibi olarak ayda bir kez sahneledikleri ‘Bir Afet Masalı’ adlı çocuk müzikaline de devam ettiklerini söyledi.
BAK’IN SÜPRİZİ NYX
K9 Arama Kurtarma Köpeği ve Afet Eğitmeni Cenk Tankal, “Depremde çalıştığımız zaman Lena yeni iki yaşına girmişti. Geri geldiğimizde ise resmen ergenliğini atlattı, daha büyüdü karakter olarak ve 5 yaşında köpeğe dönüştü” dedi. Deprem sonrası Lena’nın eğitiminde herhangi bir değişiklik olmadığını söyleyen Tankal, “Haftanın iki günü AFAD Anadolu Yakası eğitimlerine katılmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu. Depremden sonraki süreçte Coco’nun da ekibe katıldığını kaydeden Tankal, “Coco daimi çalışmamız kaynaklı, 6 aylık bir süre içerisinde AFAD sertifikasını aldı. Böylece AFAD’dan iki sertifikalı köpeğimiz oldu dedi. Tankal, “Bir de sürpriz, 1 yaşında Alman Çobanı’mız var Nyx. Daha eğitim aşamasında hazırlanıyor, eğitimleri çok güzel gidiyor, çok akıllı bir köpek” dedi.
YENİ HAZIRLIKLAR
Harita yüksek mühendisi Ayşe Selendi de, sahadan edindikleri bilgileri harita üzerinde işleyebildikleri Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) hakkında bilgi verdi. Selendi, İzmir depreminden sonra CBS sistemi üzerinde çalışmaya başladıklarını, 6 Şubat’tan sonra çalışamaları hızlandırdıklalarını ayrıca eksik ihtiyaçların görülmesiyle drone gibi eklemelerin yapıldığını ifade etti. Selendi, “Online bir program üzerinden, afet gönüllülerimizin kullanacağı bir anket oluşturuyoruz. Ankete giren kişinin ismini, adres bilgilerini, evde kaç kişinin yaşadığını, engelli durumunu, binada doğal gaz bulunup bulunmadığı gibi yapısal olan ve yapısal olmayan tüm bilgileri topluyoruz” dedi. Bilgiler toplandıktan sonra grafik görüntü oluşturulduğunu dile getiren Selendi, CBS’nin Kadıköy’de başladığını ve yayıldığını belirtti.
OLASILIKLARA BAKILIYOR
Selendi konuşmasına şöyle devam etti: “Örneğin, Kozyatağı Mahallesinin yüzde 60’ında fırın var, yerlerini tespit ediyoruz. Bunu yapmamızın nedeni ise birincil afet olan olası İstanbul depreminden sonra oluşacak yangın gibi ikincil bir afete sebebiyet vermemek adına, yangın riski nerelerde var diye bakıyoruz. Tsunami durumunda, deniz ne yönden gelir nereye gider, kaçış planları nedir, insanları nasıl koruyabiliriz bunlara bakıyoruz. Örneğin Kozyatağı’nın etkilendiği bir depremde, Sahrayıcedit, daha az etkilendi. O zaman Sahrayıcedit’deki marketlerin, fırınların, eczanelerin yeri gibi verilerin toplanmasıyla ‘buradan Kozyatağı’na nasıl ikmal yapabilirim ki oradaki toplanma alanlarındaki insanları besleyebilirim’ gibi çözümleri üretmeye çalışıyoruz. Ayrıca bu sistem, deprem sonrası yağmalara ve izdihamlara da engel olarak kolluk kuvvetlerine yardımcı olabilir”.
Temel Afet Bilinci Eğitimi hakkında bilgi almak için
Telefon: (0216) 464 89 41