Kadıköy Alzheimer Merkezi'ne kavuşuyor

Alzheimer hastalarının sosyal yaşama katılmasını sağlayacak Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi’nin inşaat çalışmalarına başlandı. Alzheimer hastalarının gündüz sosyalleşmesine olanak sağlayacak merkezde hastalığın evre atlamasının önüne geçilmesi planlanıyor

01 Eylül 2016 - 17:27

Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy Belediyesi, Alzheimer hastalarının sosyal yaşama katılmalarını sağlayacak yeni bir projeyi hayata geçirmek için çalışmalara başladı. 19 Mayıs Mahallesi'nde “Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi” olarak inşa edilecek binada, Alzheimer hastalarının gündüz sosyalleşmesine olanak sağlayacak bir hizmetin verilmesi planlanıyor. Toplam 1126 metrekare kullanım alanına sahip bu merkez, üç kat olarak inşa edilecek.

ÜÇ KATLI OLACAK
Merkezin bodrum katında konferans odaları yer alacak. Hasta yakınlarına uygulamalı eğitim ve seminer desteği verilecek. Zemin katta ise Alzheimer Merkezi yer alacak. Merkezin fiziksel özellikleri oluşturulurken, “Yaşlı Hizmet Merkezlerinde Sunulacak Gündüzlü Bakım” yönetmeliği esas alınacak. Alzheimer Merkezi’nde hastaların yaşama bağlanması, günlük yaşam faaliyetlerini keyifli geçirmelerinin sağlanması amaçlanıyor. Hastalığın evre atlamasını geciktirmek için zihinsel rehabilitasyon çalışmalarının gerçekleştirileceği Alzheimer Merkezi’nde hastalara yaşam enerjisi vermek için çeşitli uygulamalar gerçekleştirilecek.
Merkezin birinci katında “Sosyal Yaşam Evi” yer alacak. Kadıköylülerin hoş vakit geçirmeleri ve üretkenliklerin devamını sağlamak amacıyla açılacak Sosyal Yaşam Evi’nin “Aktif Yaşlanma Merkezi” niteliğinde olması planlanıyor. Binanın terası ise organik tarıma imkân veren taşınabilir bahçelerden oluşturulacak. Çatıya enerji kullanımını gözeten güneş panelleri kurulacak.

“YAŞLI NÜFUS FAZLA”
19 Mayıs Mahallesi’nde yaşlı nüfusun yoğun olduğunu ifade eden 19 Mayıs Mahalle Muhtarı Soner Arafal, “Mahallemizin nüfusuna bakıldığında oldukça yaşlı insanımız var. 65 yaş üstü vatandaşımızın sayısı oldukça fazla. Yaşlılarımıza yarar sağlayacak bir proje olacağına inanıyorum” dedi.
“Projeyi birçok kez inceledim. Hem yaşlıların tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir proje hem de mahallemizi zenginleştirecek bir proje söz konusu” sözleriyle projeden memnun olduğunu dile getiren Arafal, “Bu proje sadece Alzheimer hastaları için değil, 65 yaş üstü yaşlılarımızın da kabul edileceği bir proje olacak. Üç katlı olarak düşünülen Alzheimer Merkezi’nin birinci katı 65 yaş üstü vatandaşlarımıza tahsis edilecek. Erken teşhis yapılacak bu katta, ‘Alzheimer başlangıcı mı?’ sorusuna cevap arayacağız” diye konuştu.

ALZHEİMER SOSYAL YAŞAM EVİ’NDE NELER VAR?
■ 272 metrekare alan üzerine inşa edilecek, toplam kullanım alanı 1126 metre kare olacak
■ Çatısında küçük tarımsal faaliyetlerin yapılacağı bir hobi bahçesi olacak
■ Otur – Kalk egzersiz istasyonu ve kıvrımlı dirsek ve omuz istasyonu kurulacak

“ÖNLENEMEZ ÖTELENiR”
Türkiye Alzheimer Derneği Kadıköy Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Şahiner, Alzheimer’in bunama hastalığının nedenlerinden biri olduğunu söylerken, bu hastalığa yakalanan 100 kişiden 50’sinin Alzheimer hastası olduğunu belirtiyor. Şahiner’in paylaştığı bilgilere göre;
■  Türkiye’de 800 bin Alzheimer hastası var, bu sayı 2 milyona ulaşabilir.
■ Alzheimer hastalığına yakalanan bir kişi sosyal yaşamını karşılayamaz ve yaşamla uyum sağlayamaz. Alzheimer hastalığının ilerlemesini önlemek için sosyal hayata katılım çok önemli.
■ 65 yaş üzeri her 100 kişiden 10’u, 85 yaş üzeri 100 kişiden 40’ı Alzheimer hastasıdır.
■ Hastalık önlenemez ama ötelenebilir. Alzheimer hastalığına yakalanma yaşı ne kadar geç olursa o kadar iyi olur.
■ Hastalık başlamadan önce yapılması gereken birçok şey var; Metabolizmanın hızlandırılması, tansiyonun normale döndürülmesi, depresyona sebebiyet veren şeylerden uzak durulması ve sosyal hayata karışarak zihnin sürekli çalışması.

HASTA YAKINLARI ANLATIYOR
Alzheimer hastaları diğer hastalara göre daha çok bakıma ihtiyaç duyduğu için hasta yakınları problemli bir dönemden geçebiliyor. Alzheimer hastası olan annesini 4 yıl önce kaybeden Oya Alaca, ailelerin yaşadığı sorunları gazetemize anlattı. Alzheimer hastalarının her şeyi unuttuğunu söyleyen Alaca, “Annem kesinlikle yalnız kalmak istemiyordu. Bir defa sorduğu soruyu onlarca defa soruyordu. Banyo yapmak istemezdi ama girince de çıkmazdı. Yani Alzheimer hastaları tutarlı ve bilinçli bir davranış sergilemezler. Bu nedenle sürekli onları kontrol altında tutmanız gerekir” dedi. Alzheimer hastalarının bakıma muhtaç bir şekilde yaşadıklarını söyleyen Alaca, “Hasta yakınları çok zor günler geçiriyor. Ben uzun süre tatile gidemedim. Annemin bütün bakımı benim sorumluluğumdaydı. Bazen tahammül edemiyorsunuz. Rol model aldığınız annenizi böyle bir durumda olduğunu görünce moraliniz bozuluyor. Yani rolleri değiştik ben anne oldum o da çocuk” diye konuştu.  “Belediyenin yapacağı merkezi çok olumlu karşılıyorum” görüşünü paylaşan Alaca, “Alzheimer engellenen bir hastalık değil. Ama çeşitli yöntemlerle ilerlemesi geciktirebiliyor. Burada da sanırım tam olarak bu amaçlanıyor. Annem faydalanamadı ama umarım diğer hastalar ve yakınları bu merkezden tasarruf edebilir” diye konuştu.

“ÖRNEK OLMALI”
Beş yıl önce Alzheimer hastası annesini kaybeden başka bir hasta yakını da İlker Erbağ. Türkiye’deki sağlık sisteminin Alzheimer hastalarının ve yakınlarının ihtiyaçlarını karşılayamadığını ifade eden Erbağ, annesi ile yaşadığı ilişkiyi şu sözlerle anlattı: “Benim adımı unutmadı ama kardeşimi unutuyordu. Kız kardeşimi ablası sanıyordu. Sürekli yanında olmaya çalıştık. Kaç yaşında olursa olsun annenizi bu durumda görmek insana acı veriyor. Yıllar önce bana bakan, beni büyüten annemi bu durumda görmek beni çok üzmüştü.” Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi’nin kurulacak olmasından memnun olduğunu belirten Erbağ, “Yerel yönetimler bu tarz projelerle umarım Türkiye’deki sağlık sistemine örnek olur. Bu hastaların devlet güvencesine ihtiyacı var. Bu projelerin artmasını bekliyoruz” dedi.

FAYDALI OLACAK”
Uzun yıllardır 19 Mayıs Mahallesi’nde yaşayan Lale Arkun da yapılacak merkezin çok faydalı olacağını düşünüyor. Alzheimer hastası olan yakınlarının uzun yıllar çok sorun yaşadığını söyleyen Arkun, “Hasta yakınları hastalarını gönül rahatlığı ile bir yere bırakamıyor. Özel yerler ise çok pahalı. Kolay bir iş değil. Kadıköy Belediyesi sosyal hizmetlere çok önem veriyor. Hepimiz potansiyel bir hastayız. 65 yaş üstü vatandaşlar ve potansiyel hastalar için de olması ayrıca yararlı” şeklinde konuştu.  Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi’nin kurulacak olmasından memnun olduğunu belirten Erbağ, “Yerel yönetimler bu tarz projelerle umarım Türkiye’deki sağlık sistemine örnek olur. Bu hastaların devlet güvencesine ihtiyacı var. Bu projelerin artmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.


ARŞİV