Kadıköy Çarşı'daki elektrik kesintileri bıktırdı

Kadıköy’ün en hareketli noktalarından Tarihi Çarşı’da uzun bir süredir elektrik kesintileri yaşanıyor. Çarşı Derneği Başkanı Ali Geçgel, ‘Kadıköy gibi merkezi bir yerde 40 günü aşkın süredir elektrikler hep Cuma ve hafta sonları, aynı yerlerde kesiliyorsa ve AYEDAŞ buna bir çözüm bulamıyorsa,biz esnaf olarak bunun altında bir art niyet olduğunu düşünürüz.. Kesintilerin hep aynı saatlere gelmesi de manidar’ diyor

30 Ocak 2014 - 14:54

 
Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Çisem EREN

Kadıköy’ün kalbi Tarihi Çarşı, elektrik kesintileriyle mücadele ediyor bugünlerde! Özellikle Dumlupınar Sokak, Güneşlibahçe Sokak, Mühürdar Caddesi’nin bir kısmında, kafe ve restorantların yoğunlukta olduğu sokak ve caddelerde yaklaşık 1.5 aydır sürekli elektrik kesintileri yaşanıyor. Biz de bu sorunu, konunun taraflarına sorduk...
Konuyla ilgili sıkıntıları anlatan Kadıköy Tarihi Çarşı Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Geçgel, “Yaklaşık 45 gündür yaşanan bu kesintiler nedeniyle çarşı esnafı sıkıntıda. Kesintiler genelde cuma, cumartesi ve pazar akşamları çarşının en yoğun olduğu, müşterinin en çok bulunduğu saatlerde yaşanıyor. Haftanın 3 günü olan bu elektrik kesintileri rutin hale geldi artık!” diye isyan etti. Geçgel, elektrik kesintileri nedeniyle 100’e yakın esnafın ve Kadıköylülerin yaşadığı mağduriyete dikkat çekerek, şunları anlattı; “Bazı dükkânların havalandırma motorları yandı, yiyecek satan esnafın malları bozuldu, hesaplar elektronik ortamda tutulduğu için sorunlar yaşandı, kapısında otomatik kepenk olan esnaf da sabahları dükkânlarına giremediler… Elektriğin ani gidip gelmesi nedeniyle yanan ampulleri saymıyorum bile!. Çarşımıza Kadıköy’den ve başka yerlerden gelen yurttaşlar da sıkıntıda. Düşünün ki iş çıkışı ya da akşam vakti alışveriş yapmaya, bir yerde oturup bir şeyler yiyip içmeye Kadıköy çarşıya geliyorsunuz. Ama elektrik yok! Alışverişinizi rahatça yapamıyorsunuz, oturduğunuz mekânda birden karanlıkta kalıyorsunuz, hesap öderken sorun yaşıyorsunuz.” Ayedaş’ı aradıklarında kendilerine “aşırı yüklenme sonucu mevcut elektrik hattının yetmediği, sorunun çözümü için gerekli çalışmaların yapıldığı” yanıtının verildiğini anlatan Geçgel, “Ben inanmıyorum hattın yetmediğine, bu yanıt bana çok saçma geliyor. Sadece bu bölgenin rutin olarak kesintilere uğraması çok garip, hep aynı gün aynı saatlere denk gelmesi ilginç. İstanbul’un en önemli ilçelerinden Kadıköy’ün merkezinde 45 günü aşkın süredir devamlı elektrik kesintisi yaşanıyor ve yetkililer buna çözüm bulamıyorsa, açıkçası artık bu işte bir art niyet olduğunu düşünmeye başlarım…” yorumunu yapıyor. Geçgel, kesintilerin, yakın zamanda açılan ve Çarşı’ya yakın mesafede (Ayrılıkçeşme) durağı bulunan Marmaray nedeniyle yaşanıyor olabileceği şeklinde duyumlar aldıklarını da söylüyor.

İÇKİLİ RESTORANTLARIN OLDUĞU YERLERDE KESİLMESİ TESADÜF MÜ?
Öte yandan elektrik kesintilerinin daha çok içkili bar ve restoranların olduğu sokaklarda yapılması da akıllarda soru işareti yaratıyor. Merkezi hükümet ve onun kurumlarının alkol alımına karşı adeta bir seferberlik başlattığı, içki satışına büyük kısıtlamalar getirdiği bir dönemde, alkolün sıkça tüketildiği Kadıköy Çarşı’nın bu sokaklarındaki elektrik kesintileri, ‘Acaba kesintilerin bununla bağlantısı var mı? Yoksa sadece bir tesadüf mü?’ sorusunu akıllara getiriyor.

AYEDAŞ: ‘TRAFO KAPASİTESİ KALDIRMIYOR’
Anadolu Yakasında yaşayan yaklaşık 4.7 milyon kişinin elektriğe erişimini sağlayanAYEDAŞ da elektrik kesintilerini doğruluyor. Gazete Kadıköy’e bilgi veren Kadıköy İşletmesi’nden bir yetkili, şunları söyledi: “Kişi ve elektriği kullanım miktarı artınca aşırı yük oluyor. Mevcut trafolarımın kapasitesi de bunu kaldırmıyor. Biz de yük atımı (elektrik kesintisi) yapmak zorunda kalıyoruz. Bu kesintileri de gazetelere verdiğimiz ilanlarla duyuruyoruz. Trafoların gücünü arttırmak için gerekli çalışmalarımız sürüyor. Konunun Marmaray ile bir hiçbir bağı bulunmuyor zira Marmaray’ın ayrı bir hattı var.”

EMO: SORUN ‘GİZLİ’ ELEKTRİK SOBALARI!
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi Başkan Yardımcısı Nur Güleç ise, konuyu AYEDAŞ’taki EMO üyesi çalışanlardan aldıkları bilgi dayanarak, sorunun “esnafın kullandığı elektrik sobalarından” kaynaklandığını ileri sürdü. Güleç, şu açıklamayı yaptı; “Biliyorsunuz Kadıköy Çarşı’da çok sayıda bar, kafe, restoran var. Bunların çoğu da sigara yasağı nedeniyle kapılarının önlerindeki ya da arka bahçelerindeki masalarda elektrikli soba kullanıyor. Bu sobalar da fazla yükte enerji çektiği için, trafoların kapasitesi yetersiz kalıyor. Esnaf, ‘bu nasılsa seyyar, sürekli kullanmıyorum ki’ diye düşünerek AYEDAŞ’a bunun bilgisini vermiyor. Bu bilgi sözleşmelerde yer almadığı için, AYEDAŞ da ona göre enerji aktarımı yapıyor bölgeye. Ama işletmeler de elektrik sobası kullandığında aşırı yüklenme oluyor hatlara. Bence bu sorunun 2 çözümü olabilir; ilki esnaf bunun bildirimini yapar, AYEDAŞ da ona göre altyapı hazırlar. İkincisi de işletmeler elektrik yerine gaz ile ısıtma yöntemine geçebilir.”
 
İSTANBUL’DA ELEKTRİK KESİNTİLERİ
İstanbul’da bir süre önce de elektrik kesintileri yaşanmıştı. “Aşırı soğuklar ve iletim sistemindeki arıza” gerekçesiyle elektrik santrallerinde doğalgaz kısıtlamasına gidildiği, bunun da elektrik üretimini olumsuz etkilediği belirtilmişti. Sorunu çözebilmek için dağıtım şirketlerine 'talebi azaltın' talimatı gönderen enerji yönetimi, plansız elektrik kesintilerine başlamış, bu kapsamda İstanbul’un pek çok ilçesinde elektrik kesintileri yapılmıştı.

ARŞİV