Kadıköy, bayrama hazır!

Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri bu sene de dolu dolu. Kadıköylüler 24 Ekim’den itibaren Cumhuriyet ruhunu Kadıköy sokaklarında yaşatacaklar...

22 Ekim 2015 - 16:28

Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi tarafından ilk kez 1994 yılında düzenlenmeye başlayan ve geleneksel hale gelen Cumhuriyet Bayramı Yürüyüşleri için Kadıköy’de hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Başta Bağdat Caddesi olmak üzere ilçenin pek çok cadde ve sokağı Kadıköy Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için hazırlandı.
Biz de 29 Ekim’e hazırlanan Kadıköylülere görüşlerini sorduk. Cumhuriyet ile ilgili düşüncelerini gazetemize anlatan Kadıköylüler, ilçede düzenlenen Cumhuriyet Bayramı etkinliklerini ve özellikle geleneksel hale gelen 29 Ekim Cumhuriyet Yürüyüşü’nü çok beğendiklerini ifade ediyor.

“CUMHURİYET KURTULUŞTUR”
Yüksel Tekin (Ayakkabıcı): Cumhuriyet bir kuruluştur, kurtuluştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşudur. Varoluşumuzdur. Korunması, gözetilmesi gereken değerimiz.
Katılmayı çok isterim bu yılki yürüyüşe. Cumhuriyet değerlerimizi korumalıyız, bu değerlere sahip çıkmalıyız.
Sezai Polat: Cumhuriyet Bayramı’nın coşkuyla Kadıköy’de kutlanmasını çok güzel buluyorum. Ümraniye’de oturuyorum ama Kadıköy’deki Cumhuriyet Yürüyüşlerini biliyorum. Bayraklarla Bağdat Caddesi’nde binlerce insanın bayram kutlaması güzel. Ailemle, akrabalarımla katılıyorum bazen. İllaki duygulanıyor, heyecanlanıyoruz. Bu yıl da katılacağım.

“ESKİDEN BİSİKLET KİRALARDIK”
Ali Özen (Bisikletçi): 1959’dan bu yana Kadıköy’deyim. 3 yaşında geldim Kadıköy’e. Çırak olarak başladığım bisiklet dükkanını aldım. Şükür Rabbime Cumhuriyetle yönetiliyoruz. Ne mutlu bize. Çocukluğumda Cumhuriyet Bayramlarında bisiklet kiralardık. Eskiden Kuşdili Çayırı piknik yeriydi. Çadırlar kurulurdu. At kiralarlardı. Bilmez miyim Cumhuriyet yürüyüşlerini. Eskiden Cumhuriyet Bayramlarını tahta stadyumda kutlardık. Harp okulları resmigeçit yaparlardı. Biz de onlarla beraber yürürdük. Bildiğimiz marşlarda eşlik ederdik. İki defa da Bağdat Caddesi’ndeki yürüyüşlere katıldım. Tabi şimdi yaş ilerledi ama inşallah fırsat bulursam en önde katılmak isterim.
Orhangazi Gündüz: Cumhuriyetimizin 92. yılını kutlayacağız. Heyecanlıyım, gurur duyuyorum Cumhuriyetle. Bağdat Caddesi’ndeki Cumhuriyet yürüyüşlerine katılırım. İnşallah bu yıl da katılmayı düşünüyorum. Her şeyi Cumhuriyete borçluyuz.

“FENER ALAYI ÇOK GÜZEL”
Saim Konuk:
65 yaşındayım. Çocukluğumuzda 10 yaşlarında Vatan Caddesi’ndeki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına giderdik. Çok muhteşem olurdu. Geçit törenine esnaflar da katılır, ürettikleri ürünlerden halka dağıttıkları olurdu. Kadıköy’de Bağdat Caddesi’ndeki yürüyüşleri, gece düzenlenen fener alayını biliyorum. Çok güzel. Gençlerimize bazı şeyleri anlatırken bazı şeylerin yapılması şart. Yürüyemedim ama izleyici olarak katıldım Cumhuriyet yürüyüşlerine.
Nazime Okçuoğlu: Bağdat Caddesi’nde Kadıköy Belediyesi’nin tertip ettiği yürüyüşlere İstanbul’da olduğumda hemen hemen her yıl katılıyorum. Arkadaşlarımla birlikte çok güzel, çok heyecanlı, çok duygulu yürüyüşler oluyor. Yıllar önce katıldığım ilk yürüyüşü hatırlıyorum. Bu yılkine de katılacağım. Şaşkınbakkal’da oturuyorum. Evimi taşıma durumum var ama Cumhuriyet Yürüyüşü’nden sonra taşınmak istiyorum. O coşkuyu yaşayacağım. Çok güzel oluyor. Soğukta bile üşümüyorsun. Kol kola yürüyoruz. Gençlerin bayrağımızı taşıması çok duygulandırıyor beni.
Nurettin Polat: Bayrak satıyorum devamlı. Çok onurlu bir iş. Aynı zamanda geçimim. Herkes bayrak alsın.

CUMHURİYET’E SAHİP ÇIKALIM
Semra Dümer: Kadıköy’de Cumhuriyet kutlamaları coşkulu oluyor. Bağdat Caddesi’nde kalabalık, heyecan ve coşku içinde yürüyoruz. Cumhuriyet özgürlüğümüz. O’na sahip çıkalım.

“1994’TEN BERİ KATILIYORUM”

  Kemal Eroğul: 1958’den beri Kadıköy’de yaşıyorum. 72 yaşındayım. Bugüne kadar Kadıköy’de düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşleri’nin hepsine çocuk ve yakınlarımla katıldım. Kadıköy Belediyesi’nin 1994’te düzenlediği ilk Cumhuriyet Yürüyüşüne yeğenlerimle katıldım. O zaman çok küçüklerdi. Cumhuriyet Yürüyüşü benim için, Kadıköy Belediyesi’nin, halka Cumhuriyet’in güzelliklerini anlattığı, hatırlattığı bir etkinliktir. 1994’te düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşündeki duygularımı kelimelerle ifade edemiyorum. Heyecanlıydım. Yeğenlerimi yanıma aldım, o gün Kazasker’den beraberce çıktık. O toplumun içine girip o havayı koklamak bambaşka bir olay. Bayrağımızı alıp yürümek çok güzel.


Cumhuriyet Coşkusu

Hazırlayan: Eylül BİROL

Kadıköyde Cumhuriyet Bayramı büyük bir coşkuyla kutlanacak. Kadıköylüler 24 Ekim’den 4 Kasım’a kadar “Barış İçinde Cumhuriyet” etkinliklerinde bir araya gelecek

Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri bu sene de dolu dolu. Kadıköylüler 24 Ekim’den itibaren Cumhuriyet ruhunu Kadıköy sokaklarında yaşatacaklar. Programın ayrıntıları ise şu şekilde:

 -  24 Ekim Cumartesi günü, saat 15.00’te, Kadıköy Belediyesi tarafından Tarihi Çarşı’da bayrak dağıtımı gerçekleştirilecek. Aynı gün Cumhuriyet Bandosu, 15.00’te Altıyol’da, 16.30’da Bahariye Süreyya Operası önünde, 18.00’de Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda, 19.30’da Tarihi Çarşı PTT önünde performans gerçekleştirecek.
 
-  25 Ekim Pazar günü ise bu sefer Bağdat Caddesi’nde saat 15.00’te bayrak dağıtımı gerçekleştirilecek. Cumhuriyet Bandosu ise, 15.00’te Suadiye Işıklar’da, 16.30’da Bağdat Caddesi Kazım Kulan İş Merkezi önünde, 18.00’de Bağdat Caddesi İskele Sokak’ta, 19.30’da Caddebostan Migros arkasında olacak.

- 26 Ekim Pazartesi günü, saat 10.00’da Kadıköy İskele Meydanı Tören Alanı’nda meşale yakma töreni gerçekleşecek. Aynı gün Cumhuriyet Bandosu, 16.00’da Hasanpaşa, 17.30’da Halitağa, 19.00’da ise Yeldeğirmeni’nde olacak.

-   27 Ekim Salı günü, saat 10.00’da Moda Deniz Kulübü tarafından, kulübün sergi alanında Atatürk’e hitaben “Sayende” sergisi gerçekleştirilecek. Aynı gün saat 18.00’de Lions 118-Y İstanbul Anadolu Yönetim Çevresi Federasyonu’nun Caddebostan Kültür Merkezi’nde “Cumhuriyet Bize Çok Yakışıyor” resim sergisi olacak. Akşam saat 20.00’da ise Kadıköy Belediyesi tarafından Haydarpaşa Garı’nda “Cumhuriyet gecesi” etkinliği gerçekleştirilecek. Etkinlik kapsamında Prof. Dr. İlber Ortaylı  “Cumhuriyet Türkiyesi’nde eğitim” konulu bir konuşma gerçekleştirirken, İstanbul Senfonu Orkestrası konseri ile kulaklar bayram edecek. “Cumhuriyet Fotoğrafları” sergisi de garda olacak.
 
-   28 Ekim Çarşamba günü, saat 11.00’de Göztepe Anadolu Teknik Lisesi’nde, Göztepe Gönüllüleri “Atatürk ve Cumhuriyet” söyleşisi gerçekleştirecek. 13.00’de Kadıköy İskele Meydanı Atatürk Anıtı’nda çelenk sunma töreni yapılacak. 14.00’te ise Bostancı Gönüllüleri Bostancı Gönüllü Evi’nde cumhuriyet bayramı kutlaması yapacak. Cumhuriyet bandosu 16.00’da Altıyol, 17.30’da Tarihi Çarşı PTT önü, 19.00’da Haldun Taner Sahnesi'nde performans sergileyecek.
 
-  29 Ekim’de ise program dolu dolu geçecek. Sabah 09.00’da Kadıköy Kaymakamlığı’nda tebriklerin kabul töreni gerçekleştirilecek. 10.30’da Cumhuriyetimizin 92. Yılı Resmigeçit Töreni, Bağdat Caddesi Feneryolu Mevkii’nde yapılacak. 14.00’de 29 Ekim Bisikletçileri tarafından yapılacak olan Cumhuriyet Bayramı Bisiklet Sürüşü Caddebostan Migros Yanı’ndan başlayacak. 14.30’da Fenerbahçe Gönüllüleri Fenerbahçe Gönüllü Evi’nde Cumhuriyet Bayramı kutlaması yapacak. Feneryolu Gönüllü Evi’nde ise kutlama 15.00’de başlayacak. Cumhuriyet Bandosu en görkemli gösterisini bayramda, saat 18.30’da Suadiye Işıklar- Bağdat Caddesi Kazım Kulan İş Merkezi önünde yapacak. Kadıköylülerin geleneksel Cumhuriyet Yürüyüşü ise 19.00’da Bağdat Caddesi Suadiye Işıklar’da gerçekleşecek.

-    31 Ekim Cumartesi günü Moda Gönüllüleri 10.00 ve 17.00 arasında, Moda Gönüllü Evi’nde “Cumhuriyet Kazanımları Söyleşisi” gerçekleştirecek. Ardından Simultane Satranç gösterisi sunulacak. Aynı gün Acıbadem Gönüllüleri 16.00’da Acıbadem Gönüllü Evi’nde Cumhuriyet Bayramı kutlaması etkinliği kapsamında, Atilla Damar ile şiir dinletisi ve Atatürk’ün sevdiği şarkılar konseri gerçekleştirecek.
 
-       3 Kasım Salı günü, Zühtüpaşa Gönüllüleri Zühtüpaşa Gönüllü Evi’nde saat 13.30’da “Çocuklarla Cumhuriyetimizin 92. Yılını Kutluyoruz” etkinliği yapacak.

 -       4 Kasım Çarşamba günü ise Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri, Fikirtepe Gönüllüleri’nin Fikirtepe Gönüllü Evi’nde, saat 13.30’da öğretim görevlisi Yeşil Bahar ile yapacağı “Cumhuriyet’in Ülkemiz İçin Önemi” etkinliği ile sona erecek.



 


ARŞİV