Kadıköy Belediyesi 31 yaşında!

Sadece İstanbul’un değil Türkiye’nin önde gelen yerel yönetimlerinden Kadıköy Belediyesi, yeni yaşını kutluyor.

10 Nisan 2015 - 09:50

Gökçe UYGUN
Bir insan yaşamından hareket edilecek olursa; olgunluk çağına giren Kadıköy Belediyesi, 31. yaşını kutluyor. Bu vesileyle Türkiye’nin öncü yerel yönetimlerinden biri olarak öne çıkan Kadıköy Belediyesi’nin geçmişinde bir yolculuğa çıkalım:
Geçmişi çok eskilere dayanan Kadıköy’ün ilk ilçe oluşu bundan 85 yıl öncesine gidiyor. 1869’dan 1930’a kadar Üsküdar Sancağı’na bağlı olan Kadıköy, 23 Mart 1930’da ilçe haline geldi. Bu tarihten 54 yıl sonra yani 10 Nisan 1984’te de İstanbul Belediyesi’ne bağlı bir şube olan Kadıköy Belediyesi, yeni bir düzenlemeyle İBB’ye bağlı bir ilçe belediyesi durumuna getirildi. Belediye, ilk kurulduğu yıllarda bir yönetim binasına bile sahip değildi. Hatta ilk Kadıköy Belediye Meclisi; eskiden, şimdiki Balon’un olduğu yerde bulunan Evlendirme Dairesi’nde yapıldı. Meclis bundan sonra, bir süre de Erenköy’deki Kulüp 33 binasında toplandı. Kuruluş zamanında belediye, personele de sahip değildi. 1984-89 arası belediyelerin kendisine kadro temin ettiği zamanlardı, Kadıköy Belediyesi de ilk çalışanlarını bu dönemde bünyesine kattı.


SAYFİYEDEN KENTLEŞMEYE
O zamanlar Kadıköy Belediyesi’nin birimleri de çok dağınıktı, Üsküdar’dan Küçükbakkalköy’e, Yoğurtçu Parkı’ndan Hasanpaşa’ya kadar birçok yerde birimler bulunuyordu. Yani belediye, kuruluşunu az personelle, kiralık binalarda tamamlamaya çalıştı. 1994’e dek olan zaman ise ‘toparlanma dönemi’ olarak nitelendirilebilir. Bu tarihte Hasanpaşa’daki merkez binaya Hasanpaşa’daki ana binaya taşınma gerçekleşti. 1994’ten 2000’li yıllara dek geçen süreçte ise Evlendirme Dairesi’nden kültür merkezlerine, çocuk yuvalarına dek pek çok yeni bina inşa edildi. Kentin yeşilinin korunması, kentlinin duyarlılığının üst seviyeye taşınması, çevre sorunlarıyla ilgili önemli mesafeler katedildi.
Özetle, bir belediye binasının bile olmadığı 1980’li yıllardan, bugün 50’den fazla birimde 2 bin 500’ü aşkın personel çalışan bir kuruma evirilen Kadıköy Belediyesi, o tarihten günümüze geçen 31 yıllık çağdaş yolculuğunda büyük, önemli ve öncü projelere imza attı. Türkiye’nin en yaşanabilir ilçesi seçilen Kadıköy’ün 1950’li yılların sayfiye yerinden çağdaş bir yaşam alanına dönüşmesinde inkâr edilemeyecek büyük bir payı olan belediye, her şeyden önce ilçenin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetleri eskiksiz yerine getirme amacında oldu.

SOSYAL BELEDİYECİLİK
Ancak bunlarla yetinmeyen Kadıköy’ün belediyesi, rutin belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra,
çocuklara, yaşlılara, kadınlara, engellilere yönelik projelere de özel önem verdi. İlçenin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına da cevap verecek projeler üretmeyi öncelikli hedefleri arasına koyan belediye, tarihi ve kültürel değerleri korumaya özel gösterdi, yeşil alanlar için mücadele verdi.  Kadıköy’ü her geçen gün çehresini değiştiren ve Kadıköylülere yakışan bir ilçe olma konumuna getiren belediye, muhalefet partisine mensup bir yerel yönetim olması sebebiyle gerek büyükşehirden gerekse de ilgili bakanlıklardan yeterli hizmeti ve desteği alamamasına rağmen, Kadıköylülerden aldığı güçle yoluna devam etti. “Öteki”si olmayan, ayrıştırmayan, özgürlüklerin hakim olduğu modern ve çağdaş bir ilçe olan Kadıköy, belediyesi ve diğer kurumlarıyla İstanbul ve Türkiye’yi ileriye taşıyan konumunu sürdürüyor.

DEZAVANTAJLI KESİMLERE ÖZEL HİZMET
Kadıköy Belediyesi, Kadıköy’de yaşayan özellikle yaşlılara, kadınlara, engellilere ve çocuklara yönelik sosyal projeleriyle öne çıkıyor. Ücretsiz olan bu projelerden bazılarını şöyle özetlemek mümkün; Kadıköylü çocuklara sanat eğitimi sunan Çocuk Sanat Merkezi, çocukların diş tedavilerini ücretsiz yapan Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, Kadıköylü öğrencilere eğitim desteği veren Çocuk Etüt Merkezleri, Kadıköylü miniklerin ruhsal açıdan sağlıklı yetişmeleri için kurulan Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi, Kadıköylü kadınlara sağlık hizmeti veren Zehra-Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi, engelli yurttaşlara çeşitli hizmetler sunan Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi...

ARŞİV