Kadıköy Belediyesi Brüksel'de

AB Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu Başkanı Bernard Soulage'ın daveti üzerine Brüksel'e giden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Türkiye'de belediyelerin yaşadığı sıkıntıları ve ülkenin genel sorunlarını anlattı. Soulage ise Türkiye’nin yerinin Avrupa Birliği olduğuna inandıklarını belirterek, ‘Ancak AB’ye üye olmak belirli kurallara tabidir’ dedi.

31 Mart 2011 - 11:20

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerini geliştirmek için projeler üreten Kadıköy Belediyesi, bu konudaki girişimlerini hızla sürdürüyor. Geçtiğimiz ekim ayında AB yerel idarelerinin kapasitesini arttırmak amacıyla Belçika'nın başkenti Brüksel’de düzenlenen “Open Days” etkinliğine katılan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, AB Bölgeler Komitesi Türkiye ile İlişkiler Çalışma Grubu Başkanı Bernard Soulage ve AB'nin çeşitli kademelerindeki önemli isimlerle görüşme fırsatı bulmuştu. Başkan Öztürk, geçtiğimiz günlerde yine Brüksel'deydi. Bu kez Bernard Soulage'in daveti üzerine bu kente giden Öztürk, AB Bölgeler Komitesi Türkiye ile İlişkiler Çalışma Grubu'nun toplantısına katıldı.

TÜRK VE AB'Lİ YEREL İDARELERİN KATKISI

Yerel ve bölgesel yönetimlerin, Birliğin karar alma sürecine aktif katılımını ve Komite’nin AB’nin ekonomik, siyasal ve sosyal bütünleşmesinde önemli rol oynamasını sağlama amacını taşıyan AB Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu, Türk ve AB’li yerel idarelerin genişleme sürecine katkı yapmasını hedefliyor. Avrupa Bölgeler Komitesi bünyesindeki Türkiye ile çalışmalar grubu her yıl bir defa Türkiye’de, iki defa da Brüksel’de olmak üzere üç toplantı gerçekleştiriyor. 2011 yılı Brüksel toplantısı 23 Mart 2011 tarihinde Avrupa Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışmalar Grubu Başkanı Bernard Soulage başkanlığında Avrupa Bölgeler Komitesi’nden katılımcılar ile Türkiye’den Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün’ün katılımı ile gerçekleşti. 23 Mart Çarşamba günü gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan AB Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu Başkanı Bernard Soulage, toplantının amacını ve gündem maddelerini açıkladı. Soulage, Türkiye’deki yerel idarelerde Avrupa Bölgeler Komitesi ile diyalog kurma isteği ve iradesinin bulunduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin değişik coğrafi bölgelerinde toplantılar düzenlemenin komitenin Türkiye’yi daha iyi tanıması için bir vesile olduğunu vurgulayan Soulage, 2011 toplantısının Antalya’da düzenlenmesinin planlandığını sözlerine ekledi.

‘TÜRKİYE RAPORU TANITILDI’

Toplantının ilk oturumunda Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü Türkiye Daire Başkanı Jean-Christophe Filori ve Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü Avrupa Parlamentosu ile ilişkiler danışmanı Alain Servantie, AB Komisyonu’nca hazırlanarak Kasım 2001'de son Türkiye raporunu tanıttılar. Türkiye raporunda göze çarpan noktalara temas ederek, bazı anayasal reformların henüz uygulamaya geçmemiş olduğuna dikkat çeken Filori, Türkiye’deki sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin biraz daha gayret sarf etmesi gerektiğini söyledi. Bu oturumun tartışma kısmında söz alan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, yüksek yargıdaki değişiklikler ile Türkiye’deki güçler ayrılığı ilkesinin tehlikeye düştüğüne dikkat çekerek, bu gelişmelerin Avrupa Bölgeler Komitesi üyeleri ve Avrupa Birliği tarafından çok dikkatli takip edilmesini istedi. Gazetecilerin, aydınların, akademisyenlerin, uzun tutukluluk süreleri ile yargılandıklarını anlatan Öztürk, muhalefet partilerinden olan belediye başkanları üzerinde siyasi baskı bulunduğunu, denetlemeler ve soruşturmalar yolu ile yerel yönetimler üzerinde baskı rejimi uygulanmasını eleştirdi. Avrupa Bölgeler Komitesi Türkiye ile Çalışmalar Grubunun Türkiye’yi tanıma ve anlama girişimlerinin çok olumlu olduğunu vurgulayan Öztürk, karşılıklı işbirliği ve diyaloğa Kadıköy Belediyesi’nin desteğini yineledi. Bernard Soulage de buna karşılık Türkiye’deki belediyelerin işbirliğine açık olmalarının Avrupa Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubunu memnun ettiğini belirterek, “Ortak İstişare Komitesi diğer aday ülkelerde kuruldu. Ancak Türkiye ile de kurulması için senelerdir yapılan çalışma ve temaslar sonuçsuz kaldı. Bu konuda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na ilettik. Ancak bölge kelimesi Türkiye tarafını ürküttü” yorumunu yaptı.

TÜRKİYE’DE YEREL İDARELERİN SORUNLARI

Toplantının ikinci kısmında, Türkiye’de yerel idareler ve ademi merkeziyetçilik teması ele alındı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Türkiye’de belediyelerin çalışma biçiminden, belediye yasasından bahsetti. Belediyelerin genel bütçeden aldıkları payın AKP hükümeti döneminde yüzde 12’den yüzde 5’e indiğine işaret etti. Öztürk, Türkiye’de ademi merkeziyetçiliğin uygulama alanının çok sınırlı olduğunu belirterek, aslında belediyelerin ihtiyaçları yerinde görüp tespit ettiğini, hükümetten çok daha önde olduklarını belirtti. Öztürk, “Türkiye’de belediyelerin halka daha iyi hizmet sunmaları için ademi merkeziyetçilik artmalı. Etnik bir ayrımcılığa gitmeyecek şekilde, coğrafi ayrımın dışında bir idari yapılanma olmalı” dedi. Belediyelerin yaşadıkları sıkıntıları anlatan Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün de “Türkiye’nin AB’ye üye olmasının her iki taraf için de faydalı olacaktır. Bunun için yerel düzeyde işbirlikleri yapılmalı” diye konuştu. Bu oturumun tartışma kısmında katılımcıların çoğu Tükiye hakkında yeni bilgiler edindiklerini belirterek, Öztürk ve Gürün'e teşekkür ettiler. Bernard Soulage de Türkiye İle Çalışmalar Grubu Başkanı olarak, grup üyelerinin çoğunun Türkiye’ye karşı dostane duyguları olduğunu yineledi. Türkiye’nin yerinin Avrupa Birliği olduğuna inandıklarının altını çizen Soulage, ancak AB’ye üye olmanın belirli kurallara tabi olduğunu da hatırlattı. Oldukça verimli geçen toplantının sonuç kısmında ise Soulage, Avrupa Bölgeler Komitesi Türkiye İle Çalışmalar Grubu olarak, Türkiye’de belediyelerin yetkinliklerinin artması için destek olabileceklerini belirtti.

‘ÇOK FARKLI BİR AB’

Türkiye'ye döndükten sonra toplantıya dair izlenimlerini Gazete Kadıköy’e aktaran Selami Öztürk, “Gördük ki yaklaşık 1 yıl önce Türkiye'ye çok daha farklı bakan, ülkemizde çok demokratik bir hükümet olduğuna inanan AB, artık bu görüşü değiştirmiş. Hatta tam tersine Türkiye hakkında kuşkuları olan, önceki görüşlerinden dolayı özeleştiri yapan bir AB var karşımızda” dedi. Toplantının Türkiye adına çok olumlu geçtiğini vurgulayan Selami Öztürk, “Benim ve Muğla Belediye başkanımızın konuşmaları ciddi yankı uyandırdı. Türkiye'de yerel yönetimler umursanmaz ama Avrupa'da tam tersi bir tablo var. AB, yerel yönetimlere çok önem veriyor. Yerel yönetimlerin uluslararası alanda yaptığı girişimleri önemsiyor” tespitinde bulundu. Öztürk, Türkiye'nin bu süreçte AB ile ilişkilerini daha da geliştirmesi gerektiğine inandığına işaret ederek, “Avrupa'nın Türkiye'nin demokrasisine bir yönlendirmesi değil ancak katkısı olabilir. Bu süreçte biz de yerel yönetim olarak ne katkı gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.


Gökçe UYGUN


ARŞİV