Kadıköy Belediyesi eşitleniyor!

Bünyesinde Toplumsal Eşitlik Birimi kuran Kadıköy Belediyesi, bundan böyle Kadıköy toplumuna sunacağı hizmetlerde ‘toplumsal eşitlik’ ilkesine daha fazla özen gösterecek

18 Ağustos 2016 - 15:26
Toplumdaki tüm insanların eşit haklara ve toplumsal hizmetlere eşit erişime sahip olmaları olarak tanımlanan ‘toplumsal eşitlik’, günümüz yerel yönetim modelinde öne çıkan bir kavram artık. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Avrupa Kentsel Şartı ve Avrupa Kentli Hakları Bildirgesi; CEDAW ve İstanbul Sözleşmesi gibi çeşitli uluslararası mevzuat ve sözleşmelere ve Belediye Kanunu ve ilgili genelgeler gibi ulusal mevzuata göre de zaten yerel yönetimler, toplumsal eşitliği sağlamakla yükümlü.
Türkiye genelindeki toplumsal eşitlik çalışmalarının geçmişi ise 2006 yılına dayanıyor.  Türkiye’de kadınların ve kız çocukların korunması amacıyla 2006’da Birleşmiş Milletler Ortak Programı (Kadın Dostu Kentler) başlatıldı. Bu kapsamda, yerel eşitliği sağlamaya yönelik olarak, İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon ve Van olmak üzere 6 şehirde pilot uygulamalar yapıldı. İçişleri Bakanlığı da 2010 yılında bir genelde yayınlayarak, yerel yönetimlere Eşitlik Komisyonları, Eşitlik Birimleri ve Yerel Eşitlik Eylem Planları oluşturmalarını tavsiye etti. İzleyen dönemde, çeşitli il ve ilçelerdeki yerel yönetimler, Eşitlik Birimleri kurmaya başladı.

EŞİTLİK İÇİN İLK ADIM
Bu süreçte yer alan Kadıköy Belediyesi de öz kaynakları ve siyasi iradesiyle Kadıköy Kadın Forumu ve Yerel Eşitlik Çalıştayı düzenleyen ilk yerel yönetim oldu. Tüm bu sürecin önemli bir aşaması olarak da geçen temmuz ayında belediye bünyesinde “Toplumsal Eşitlik Birimi” kurdu.

“TOPLUMSAL EŞİTLİK”
Toplumsal Eşitlik Birimi’nin temel amacı, Kadıköy Belediyesi bünyesinde “toplumsal eşitlik” kültürünün oluşturulması, kurumsallaştırılması ve sürdürülebilir kılınması… Bu alanda belediyenin diğer organlarıyla birlikte hareket edecek olan birim, kamusal hizmet ve politikalarda toplumsal eşitlik anlayışını “hatırlatan, takip eden” bir işlev yükleniyor.

PERSONELE EĞİTİM
Kadıköy Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi, kurum içinde ilgili birimlerle çalışarak, toplumsal eşitlik alanında izleme, değerlendirme, raporlama, araştırma, rehberlik ve danışmanlık faaliyetlerinde bulunacak. Konuyla ilgili çalışan sivil toplum örgütleriyle de sürdürülebilir bağlar kurulması için görüşmeler yürütecek. Toplumsal eşitlik kavramına dair arşivler taranacak, veriler ve bilgiler raporlanacak. Ayrıca Kadıköy Belediyesi’nin tüm çalışanlarına yönelik atölyeler hazırlanacak, toplumsal cinsiyet farkındalığı konusunda kurum-içi eğitimler verilecek.

GÖÇ, MOBBİNG, GENÇLER
Kadıköy Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi’nin Kadıköy Belediyesi bünyesindeki ilgili müdürlük, birim ve komisyonlarla yürüteceği çalışmaların konuları da şöyle sıralanıyor; 
■ Toplumsal cinsiyet
■ Yaşlanma
■ Gençlik
■ Çocuk
■ Engelsiz yaşam
■ Göç
■ Kent yoksulluğu
■ Ayrımcılık
■ Mobbing
 

Toplumsal Eşitlik Birimi, Kasım 2015’te düzenlenen Kadıköy Kadın Forumu ve Yerel Eşitlik Çalıştayı’ndan çıkan sonuçlar doğrultusunda şekillendi.

ARŞİV