Kadıköy Belediyesi'nden bir ilk

Kadıköy Belediyesi, işyeri çalışma ruhsatlarında NACE kodu uygulamasına geçti.

21 Mayıs 2014 - 09:32
 
 Mustafa SÜRMELİ
 
İşyeri sahibiyseniz ya da bir işyeri açmayı düşünüyorsanız bu haberi mutlaka okuyun. Zira işyeri açma aşamasında Kadıköy Belediyesi ilçe sınırları içinde yeni bir uygulamayı hayata geçirdi.
Söz konusu uygulama kapsamında işyerlerine NACE kodu veriliyor. Avrupa Topluluğunda, ekonomik faaliyetlerin istatistikî sınıflaması (NACE) olarak adlandırılıyor. Sistem, Avrupa’da ekonomik faaliyetlerle ilgili istatistiklerin üretilmesi ve yayılması amacına yönelik bir başvuru kaynağı olarak kullanılıyor. NACE kodlamasında faaliyet konularına göre işyerlerine veya işletmelere altı haneli bir kod veriliyor.

AB UYUM SÜRECİ KAPSAMINDA UYGULANACAK
Ülkemizde birçok alanda yürütülen Avrupa Birliği’ne uyum çalışmaları kapsamında, NACE kodu uygulamasının kullanılmaya başlandığını söyleyen Kadıköy Belediyesi Ruhsat ve Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Uygur Çakmak, “Örneğin Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı bir süredir NACE kodlarını kullanıyor. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte yakın zamanda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından da işyerlerinin altı haneli NACE kodları zorunlu olarak kullanılacak. Belediyemizde İşyeri çalışma ruhsatlarında Türkiye’de ilk defa işyerlerinde NACE kodu kullanılmaya başlandı” diye konuştu.
Söz konusu uygulamanın eski işyerlerini de kapsıyacağı belirtildi.

BELEDİYEDEN MUTLAKABİLGİ ALIN
Yeni bir işyeri açmak isteyen vatandaşların işyerini kiralamadan önce Kadıköy Belediyesi Ruhsat Müdürlüğüne müracaat etmelerinin, işyeri ve açacakları iş kolu ile ilgili bilgi almalarının mağduriyetleri önleyeceğini önemle hatırlatan Çakmak, bu konuda ön bilgilendirmelerin Kadıköy Belediyesi’nin www.kadikoy.bel.tr adlı web sitesinde yer aldığını söyledi.
Çakmak, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatlarına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemlerin bu yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmadığını, ruhsat almadan açılan işyerlerinin yetkili idareler tarafından kapatıldığını hatırlattı.
İşyeri ruhsatını verirken, insan sağlığına zarar vermemek, çevre kirliliğine yol açmamak, yangın, patlama, genel güvenlik, iş güvenliği, işçi sağlığı, trafik ve karayolları, imar, kat mülkiyeti ve doğanın korunması ile ilgili düzenlemelere aykırı davranılmaması kriterlerine dikkat ediliyor. Binanın uygun olması ve istenen standart evrakların tamamlanması durumunda iki ile dört gün içerisinde ruhsatlar ilgilisine teslim edilebiliyor.

 WEB SİTESİNDE KONU İLEİLGİLİ AÇIKLAMALAR MEVCUT
Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Kadıköy Belediyesi’nin web sitesi www.kadikoy.bel.tr’de işyeri açacakların faydalanması amacıyla geniş açıklamaların yer aldığı bir bölüm hazırladı. Buna göre işyeri açacak vatandaşların açacakları işyeri binasının;
 Onaylı mimari projesine uygun olduğunu,
 İskan izni olduğunu,
Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmeliklere uygun olduğunu,
 Kiralanan yer mesken ise tüm kat maliklerinden oybirliği muvafakatı alınması gerektiğini,
Tapuda işyeri olarak görülen yerlerde umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması durumunda yönetim planında aksine bir hüküm yoksa kat maliklerinin oy çokluğu ile aldığı kararın bulunması gerektiğini bilinmesi gerekiyor.

ARŞİV