Kadıköy Belediyesi'nden tarihe hizmet

Kadıköy Acıbadem’deki tarihi su terazisinin rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmaları sürüyor. Yapının Khalkedon dönemine ait olabileceği ifade ediliyor.

10 Temmuz 2013 - 13:37
MUSTAFA SÜRMELİ
Kadıköy’de tarihi yapıların onarımı, bakımı konularında üzerine düşen görevi yerine getiren Kadıköy Belediyesi’nden tarihe bir hizmet daha. Kadıköy Belediyesi şimdi de binlerce yıllık tarihi su terazisini restore ediyor. Bu konuda Kadıköy Belediyesi Fen İşleri uzman ve görevlileri bir süredir çalışma yapıyor.
Kadıköy Acıbadem’deki tarihi su terazisinin rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmaları sürüyor. Yaklaşık 4x5 metre boyutunda dörtgen şeklinde ve yaklaşık 12 metre yüksekliğindeki tarihi yapının küfeki taş ve tuğla ile örülmüş yığma almaşık duvardan inşa edildiğini ve bilinen antik Khalkedon döneminden kalmış olabileceği tahmin ediliyor. Bizantion antik kentinden de eski olduğu tahmin edilen Khalkedon’un günümüzde Kurbağalıdere olarak bilinen bölgede kurulduğu belirtilirken, Fenike dilinde “Yeni Kent” anlamına geldiği ifade ediliyor. Su terazisinin de bu dönemde yapıldığı tahmin ediliyor. Antik çağda Kayışdağından Kadıköy’e gelen su yolları konusunda bir araştırmanın bulunmadığı da kaydedilirken, sadece kente gelen su yollarının Altıyoldan kente girdiği belirtiliyor.
Depolu Su Terazisi Halit Ağa caddesinden Acıbadem’e giderken yolun sağ tarafında yapı blokları arasında sıkışmış ve ayakta kalabilmiş. Yapının üstünde kemerli bir yapı içinde 10-12 m3 hacminde deposu olduğu görülmekte.
Yıllarca bakımsız kalan ve ciddi şekilde yıpranan yapı için Kadıköy Belediyesi tarihi kaynaklar ve araştırmalar doğrultusunda ciddi bir yenileme çalışması başlattı.


ARŞİV